Tester nationalt projekt ”Lær at tackle”

Tester nationalt projekt ”Lær at tackle”

28. april 2018 - kl. 9:37 - af

Frederikshavn Kommune deltager i årene 2017-2019 i et nationalt projekt, hvor kurset ”Lær at tackle” (depression og angst) skal testes.

Ungeenheden med Ungdommens Uddannelsesvejledning under Center for Arbejdsmarked er initiativtagere til projektdeltagelsen, da denne ser et stort behov for at hjælpe unge 15–25-årige med angst og depression.

Projektet er allerede så stor en succes, at der i øjeblikket er venteliste på kurserne, hvor der kan være op til 14 deltagere.

Arbejdsmarkedsudvalgets medlemmer får på udvalgets næste møde den 2. maj forelagt en status på projektet.

Indsatsen er forankret i Ungeenheden, og der er iværksat og implementeret en række tiltag. Der er således udpeget en koordinator for indsatsen, der er uddannet instruktør og koordinator samt etableret samarbejde med en sundhedskoordinator. Der er afholdt kurser i ”LÆR AT TACKLE” angst og depression for unge, ligesom der er etableret netværksgrupper for kursisterne efter endt kursus.

Det er endnu ikke lykkedes at imødekomme kravet om at rekruttere 3 frivillige instruktører. Instruktørerne skal være gode selvhjælpere og have personlige erfaring med angst og/eller depression. Mindst en af instruktørerne skal være mellem 20 og 30 år. Ungeenheden arbejder fortsat på at rekruttere frivillige instruktører.

Tilbagemeldingerne fra kursisterne i Ungeenheden er, at de har været glade for at deltage i kurset, og at de efter kurset er de blevet bedre til at forholde sig til deres situation og håndtere deres symptomer. På kurset i 2017 var alle de unge kursister på offentlig forsørgelse. De unge fortalte, at de efter kurset havde mere mod på at komme videre i livet og bruge de redskaber, som de har/havde med sig fra selvhjælpskurset, herunder øget motivation til job og uddannelse.

Den nationale indsats startede med en pilotafprøvning, hvor 10 kommuner – heriblandt Frederikshavn Kommunes Ungeenhed deltog. Her var der især fokus på organisering af indsatsen og rekruttering af unge. Statens Institut for Folkesundhed har gennemført en evaluering af pilotafprøvningen.

Evalueringen af pilotprojektet viste bl.a., at 60 % er blevet bedre til at håndtere deres symptomer, 72 % er blevet bedre til at nå de mål, de sætter sig, 85 % oplever kurset som relevant eller meget relevant for deres situation, og 83 % er tilfredse eller meget tilfredse med kurset.

Blandt de unge, der deltog i undersøgelsen, var 35 % under uddannelse, 4 % i arbejde og 54 % uden for uddannelse og arbejde. Alle havde symptomer på angst og depression. 28 % oplevede desuden symptomer på stress.

Frederikshavn Kommune deltager nu i den videre udvikling af projektet sammen med 38 kommuner og dermed i udviklingen af Komiteens ungeindsats målrettet 15-25-årige.

I 2018-2019 gennemføres en effektevaluering af ungeindsatsen på baggrund er de deltagende kommuners erfaringer. Evalueringen skal undersøge ”Lær at tackle”-kursets effekt på de unges symptomer og mestring samt effekt på tilknytning til uddannelse og job. Evalueringen gennemføres af Statens Institut for Folkesundhed.

Tekst af Per Rye

 

 

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Tester nationalt projekt ”Lær at tackle”' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger