
Ændret betjening af fjerntog i Vendsyssel
21. april 2018 - kl. 10:03 - af Henrik Christensen (web-redaktør)
På grund af forsinkelsen i det nationale signalsystem kan DSB ikke selv varetage sine 6 daglige fjerntogsafgange i Vendsyssel, da DSB’s tog endnu ikke kan køre på strækninger med det nye signalsystem.
Staten (Transport-, Bolig- og Bygningsministeriet) har anmodet om, at Nordjylland i en periode fra oktober 2018 til ca. 2024-25 overtager udførelsen af de 6 DSB-fjerntogsafgange mellem Aalborg og Frederikshavn. Der er derfor fremsat et tilbud om, at Nordjyske Jernbaner overtager kørslen i en periode på 5-6 år. Dette kan ske på to måder: enten ved, at Region Nordjylland overtager det fulde ansvar med Nordjyske Jernbaner som operatør, eller ved, at Nordjyske Jernbaner kører som underleverandør for DSB.
Hvilken af de to modeller, der samlet set er den bedste for landsdelen, er under afklaring.
Sagen er sat på dagsordenen for det kommende møde i Region Nordjylland den 24. april.
Begrundelsen er, at det nye signalsystem sættes i drift mellem Lindholm og Frederikshavn til efteråret, men at DSB’s tog først frem mod 2024-25 vil være udrustede til at anvende det nye signalsystem.
Da det ligger klart, at der ikke er noget alternativ til, at DSB’s afgange udføres af Nordjyske Jernbaner, har regionen efter drøftelse med Nordjyske Jernbaner administrativt bekræftet overfor ministeriet, at Nordjyske Jernbaner i givet fald kan og vil udføre kørslen.
Nordjyske Jernbaner er klar til at løse opgaven
Fordelen ved at lade Regionen og Nordjyske Jernbaner overtage ansvaret er for det første, at det vil give mulighed for synergieffekter ved at planlægge de overtagne afgange sammen med de allerede i 2017 overtagne regionale afgange. Fordelen ved DSB-underleverandørmodellen er, at den umiddelbart forventes at sikre, at DSB så hurtigt som muligt kommer tilbage til Nordjylland med sine landsdelstog.
Vedrørende den første model (overtagelsesmodellen) har ministeriet fremsat et tilbud til regionen om at betale 10 mio. kr. årligt for kørslen, samtidig med at de passagerindtægter, som kørslen skaber, tilfalder regionen. Modellen giver Nordjylland fri ret til at planlægge de 6 afgange sammen med den regionale kørsel, så nordjyderne får den optimale betjening. Og det vil samtidig fremgå af aftalen, at DSB forpligtes til at overtage de 6 fjerntog igen, så snart forholdene tillader det.
Det er Nordjyske Jernbaners vurdering, at kørslen i marginalomkostninger vil koste dem ca. 9. mio. kr. Hertil kommer trafikselskabsomkostninger til NT på ca. 1 mio. kr. Da passagerindtægterne ved kørslen forventes at være 5-6 mio. kr. er der således et fornuftigt overhead ifht. det beregnede omkostningsniveau.
Aftalen vil i givet fald få karakter af en tillægsaftale til aftalen mellem Staten og Nordjylland om varetagelse af den regionale togdrift.
Et flertal i Forretningsudvalget indstiller den 16. april, at underleverandørmodellen vælges, og at regionsrådsformanden bemyndiges til at underskrive en aftale.
Et mindretal bestående af Enhedslisten tog forbehold for endelig stillingtagen.
Tekst af Per Rye
Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Ændret betjening af fjerntog i Vendsyssel' til en bekendt