Nye aktivitets- og træningscentre for borgere med demens

Nye aktivitets- og træningscentre for borgere med demens

4. april 2018 - kl. 9:12 - af

Socialudvalget tiltrådte den 1. juni 2016 en indstilling om etablering af aktivitets- og træningscenter Ingeborghus i Frederikshavn på baggrund af to rapporter.

Handicaprådet og Ældrerådet havde forleden drøftelse af de hidtidige erfaringer og planerne om nye aktivitets- og træningscentre for borgere med en demenssygdom. Socialudvalget har sagen til debat på udvalgets næste møde onsdag den 4. april.

Der peges i oplægget i dagsordenen på, at erfaringerne fra Ingeborghus viser positive effekter for borgere med en demenssygdom og deres pårørende. De positive effekter er et mere fleksibelt, tidssvarende og målrettet tilbud tilpasset borgernes samt pårørendes behov og ønsker.

Derudover har etableringen af Ingeborghus medført større faglighed og en bedre udnyttelse personalets specielle kompetencer. Der er på trods af disse borgeres særlige behov udviklet et velfungerende samarbejde med de frivillige.

Endvidere er der etableret kontakt med en stadig større gruppe af borgere med en demenssygdom, herunder særligt ny-diagnosticerede og yngre borgere. Borgerne kommer fra et geografisk større område, bl.a. borgere fra Sæby, der ønsker tilknytning til Ingeborghus p.a. de forskellige aktiviteter og tilbud.

Hvad med Sæby og Skagen?
På baggrund af ovenstående status har Socialudvalget givet tilsagn til administrationen om at igangsætte processer til afdækning af lignende muligheder og behov i henholdsvis Sæby og Skagen.

Det har vist sig ikke at være muligt at etablere et nyt aktivitets- og træningscenter i forbindelse med det nuværende dagtilbud Vizitten på Rosengården i Sæby uden en omkostningstung tilbygning og øgede personalemæssige driftsomkostninger.

Derfor peges der i stedet for på 2 andre muligheder. Den ene er, at Sæby Ældrecenter ud fra en faglig vurdering og de bygningsmæssige rammer er et sted, som kan imødekomme de forskellige krav, der er til et nyt dagtilbud med aktiviteter som fitnessrum, hvor fysisk motion og træning foregår, hukommelsesværksted med kognitiv niveauinddelt træning, reminiscensrum, hvor der bl.a. arbejdes med livshistorier og mange andre aktiviteter, træningskøkken til vedligeholdelse af færdigheder, sanserum, hvor der arbejdes med forskellige stimuli og stemningsoplevelser.

De estimerede udgifter til etablering af rum til ovenstående aktiviteter forventes at være på ca. 300.000 kr. (til indkøb af diverse redskaber og andet inventar).

Mulighed 2 er, at det eksisterende aktivitets- og træningscenter Ingeborghus udvides til at modtage flere borgere med hukommelsesvanskeligheder, ny-diagnosticerede samt borgere med en let til middelsvær demenssygdom fra Sæby og omegn.

Fordelene ved udvidelse af kapaciteten på Ingeborghus er bl.a., at borgere med demens vil få det fagligt bedste tilbud, da der er mulighed for at udnytte de allerede opbyggede høje faglige kompetencer og erfaringer på Ingeborghus, og man kan udnytte Ingeborghus’ fulde bygnings- og personalemæssige kapacitet, ligesom Ingeborghus har etableret et godt og frugtbart samarbejde med de frivillige, brugere og pårørende. Der vil være en forventet merudgift til kørsel 375.000 kr.

Forskellige indstillinger
Social- og sundheds- og kulturdirektøren indstiller, at Socialudvalget drøfter og beslutter enten mulighed 1 eller 2. Administrationen anbefaler mulighed 2. Her vil borgere med demens fra Sæbyområdet hurtigst kunne få de bedste tilbud og muligheder. Samtidig kan fagligheden styrkes via erfaringer, der allerede er gjort på Ingeborghus. Hermed sikres ensartede fremtidssikrede fagligt gode tilbud i kommunen. Kørselsudgiften vil kunne afholdes i det nuværende budget.

Administrationen fortsat arbejder videre med Ankermedet som løsningsmulighed i Skagen.

Imidlertid har såvel Handicaprådet som Ældrerådet kort før Påske besluttet sig for over for Socialudvalget at anbefale mulighed 1. Handicaprådet peger på, at den lokale forankring er et væsentligt kriterium. Ældrerådet anbefaler mulighed 1 med etablering af Aktivitets- og træningscenter på Sæby Ældrecenter, idet Ældrerådet går ind for nærhedsprincippet i denne sammenhæng. Ældrerådet ser endvidere positivt på, at der arbejdes videre med Ankermedet som løsningsmulighed i Skagen.

Så nu er det op til Socialudvalget at vurdere muligheder, og om man vil vælge administrationens indstilling eller indstillingerne fra Ældrerådet og Handicaprådet.

Tekst af Per Rye

 

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Nye aktivitets- og træningscentre for borgere med demens' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER