
Førsynsrapport gør ejendommen salgsklar
23. marts 2018 - kl. 0:06 - af Henrik Christensen (web-redaktør)
Når en bolig skal sælges, vælger langt de fleste at få udarbejdet en tilstandsrapport, der giver boligsælgeren mulighed for at afdække det normale 10-årige ansvar for skjulte skader på ejendommen. Tilstandsrapporten giver desuden den potentielle køber et billede af ejendommens tekniske stand, inden han eller hun beslutter sig for at sætte en underskrift på købsaftalen. Det er dog de færreste boligsælgere, der er klar over, at man kan få en byggesagkyndig til at besigtige ejendommen inden tilstandsrapporten udarbejdes, for derved at få klarhed over hvilke ting, der med fordel kan udbedres for at undgå anmærkninger i den endelige tilstandsrapport.
Martin Riise fra EDC i Sæby siger: – Man kan give mange gode råd til boligejere, der skal i gang med at sælge deres bolig, men et af de absolut bedste jeg kan give er, at få ordnet de småting, som ellers vil blive til en K2 eller K3 i tilstandsrapporten. Vi oplever ofte, at det netop er disse anmærkninger, der enten fører til at en potentiel køber helt trækker sig, eller til at køberen forlanger et afslag i prisen.
K2 og K3 er betegnelsen for alvorligere skader på ejendommen, men ikke nødvendigvis dyre skader: – Vi ser eksempelvis at en revnet inddækning ved en skorsten medfører karakteren K3, det vil sige en kritisk skade. Men som regel kan denne type skade udbedres for et ganske beskedent beløb, som slet ikke er i nærheden af, hvad en typisk køber vil forsøge at opnå i afslag pga. samme skade, fortæller Martin Riise.
Har man ikke selv byggeteknisk viden og indsigt, gør EDC opmærksom på muligheden for at få en byggesagkyndig ud på forhånd for at udpege de ting, der ellers vil føre til en alvorlig anmærkning i tilstandsrapporten: – Der er ikke ret mange der ved, at den mulighed findes, men der er så meget fornuft i at få lavet en førsynsrapport, at jeg gerne vil slå et slag for ordningen. Førsynsrapporten skal opfattes som en kladde til tilstandsrapporten, hvor man så får mulighed for at rette fejlene, inden den endelige rapport udarbejdes.
En førsynsrapport koster typisk 1500 kr., hvis den bestilles sammen med tilstandsrapporten og det lovpligtige energimærke.
Generelt råder Martin Riise til at få udbedret de meget synlige ting og de ting, der ellers vil medføre en alvorlig anmærkning i tilstandsrapporten under forudsætning af, at det ikke er meget dyre reparationer: – De dyreste forbedringer skal man ikke lave i forbindelse med et salg, idet investeringen meget sjældent vil komme tilbage i form af en højere pris. Dem skal man derimod få lavet for sin egen skyld, det vil sige når man har planer om at blive boende mange år endnu.
Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Førsynsrapport gør ejendommen salgsklar' til en bekendt