Lockout vil føre til voldsom optrapning af lammende konflikt

Lockout vil føre til voldsom optrapning af lammende konflikt

8. marts 2018 - kl. 0:05 - af

Finansministeriet, hvorunder innovationsminister Sophie Løhde (V), henhører, har i dag udsendt varsler om en omfattende lockout af de statsansatte til de faglige organisationer.

Dermed lægges der op til en voldsom optrapning af konfliktsituationen.

Lockouten, der vil omfatte omkring 120.000 ud af ca. 180.000 ansatte i staten, kan træde i kraft den 10. april. Det er 6 dage efter, at de faglige organisationers strejker kan begynde.

Med innovationsministerens lockoutvarsel vil medarbejdere blive sendt hjem fra arbejdspladserne, og store dele af staten vil lukke ned, med mindre lønmodtagerorganisationerne og arbejdsgiversiden forinden har indgået et forlig om en ny overenskomst.

Sophie Løhde, der er statens øverste arbejdsgiver, udtrykker ærgrelse over, at de indtil videre resultatløse forhandlinger nu kan risikere at udløse en omfattende konflikt med strejker og lockout af tusindvis af statsansatte.

”Vi står i en meget alvorlig situation. Lockout er et stort skridt, som jeg helst havde været foruden, men med et så præcist og effektfuldt strejkevarsel fra de faglige organisationer, der målrettet vil ramme centrale dele af staten og skabe store omkostninger i samfundet, bliver Finansministeriet nødt til at svare igen,”siger Sophie Løhde.

Tog, fly og slagterier rammes
En gennemgang af strejkevarslerne, som Finansministeriet har foretaget sammen med de øvrige ministerier, viser, at eksempelvis Fødevarestyrelsens kødkontrol, Banedanmark og lufttrafiktjenesten vil blive ramt.
Det vil lukke slagterier til skade for eksporten og betyde, at store dele af tog- og flytrafikken vil blive forstyrret eller helt lammet. Undervisningsområdet vil også blive hårdt ramt, og på flere gymnasier vil eleverne ikke kunne blive undervist.

”De faglige organisationer har nøje udvalgt de arbejdspladser, hvor det vil gøre allermest ondt. Det er naturligvis en helt uholdbar situation. Jeg håber, at vi kan forhandle os frem til et resultat i Forligsinstitutionen, så vi undgår en storkonflikt, der vil være trist for alle parter og besværliggøre hverdagen for rigtig mange danskere. Vi burde kunne enes om de to forhold, som skiller os, for jeg tror godt, at vi kan finde hinanden, når det gælder spørgsmålet om løn,” lyder det fra Sophie Løhde.

Store konsekvenser
Det vil få store konsekvenser, hvis staten og de ansatte ikke formår at forhandle en ny overenskomst på plads inden 10. april.

”Man vælger at tage borgerne som gidsler, og det synes jeg er rigtig ærgerligt. De risikerer at kaste Danmark ud i en lammende mega-konflikt, der kan få konsekvenser for både borgerne og erhvervslivet, siger Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening, der har cirka 10.000 medlemmer på statslige arbejdspladser til DR. Camilla Gregersen undrer sig over, at ministeren ”har optrappet konflikten”, som hun udtrykker det.

DR citerer endvidere DJØF’s formand Sara Vergo for at kalde statens lockoutvarsel for ”en aggressiv optrapning”. DJØF-ansatte arbejder i fx ministerier og på erhvervsskoler. Med en lockout vurderes det hos DR, at op til 8 gange så mange, som var udtaget til strejke, kan blive lockoutet.

Togtrafik kan blive indstillet
Banedanmark har onsdag orienteret om, at en eventuel strejke vil betyde, at togtrafikken i Danmark kan blive indstillet!

Det er Banedanmarks vurdering, at med en så kraftigt reduceret bemanding til rådighed, bliver risici og skrøbelighed for stor, da der ikke vil være nogen form for, hvad der betegnes som ”robusthed” til at kunne kompensere for f.eks. sygemeldinger og afvigelser fra normalbilledet. ”En sikker og velfungerende infrastruktur forudsætter, at der er disponibelt personale 24/7,” lyder det.

En eventuel strejke vil også påvirke en række anlægsprojekter og arbejdet med jernbanens nye signalsystem.
Banedanmark har på nuværende tidspunkt modtaget strejkevarsler fra: Dansk Jernbaneforbund, HK Trafik & Jernbane, AC, 3F, Dansk Metal, Blik- og Rørarbejderforbundet samt Dansk Malerforbund.

25 % af Banedanmarks ansatte er tjenestemænd, som ikke må strejke. Dette gælder bl.a. også politibetjente samt en række lærere.

Største konflikt i årtier
TV2 taler om, at den største konflikt i årtier er under opsejling, og Dennis Kristensen, formand for FOA, betegner over for tv-kanalen Sophie Løhdes skridt for ”historisk” stort. Han antager nemlig samtidig, at kommunerne vil følge trop senere på dagen. Dermed vil op mod en halv million offentligt ansatte kunne blive ramt af lockout.

Lønmodtagerne har udpeget ca. 10 % af medlemmerne til strejke. Ifølge TV2 finder Dennis Kristensen, at statens drastiske lockout-skridt tages for dels at dræne fagforeningernes strejkekasser og dels for at gøre en konflikt så upopulær blandtbefolkningen, at regeringen kan blive nødt til at løse det med et lovindgreb. ”Noget, en regering aldrig bør gøre,” fastslår Dennis Kristensen.

Der påhviler unægtelig en kæmpemæssig opgave for forligskvinde Mette Kristensen i Forligsinstitutionen med at prøve at bringe parterne tættere sammen og nå til et forlig, før en konflikt bliver en realitet.

Tekst af Per Rye

 

 

 

 

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Lockout vil føre til voldsom optrapning af lammende konflikt' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER