Minister satte fokus på kulturen<br>…

Minister satte fokus på kulturen

5. februar 2018 - kl. 15:18 - af

Solen skinnede, og flagene var hejst på Sæbygaard Slot var onsdag eftermiddag, hvor også flere et slottets frivillige hjælpere i dagens anledning var klædt ud i fordums klædedragter. Årsag: kultur- og kirkeminister Mette Bock (LA) var på besøg, inviteret af kulturlivet i Frederikshavn Kommune.

Ministeren var indbudt til i slottets riddersal at sætte fokus på kulturen og pege på kulturens betydning i Danmark og i lokalsamfundene rundt om i landet for en række indbudte fra det lokale kulturliv.

Borgmester Birgit S. Hansen (A) bød velkommen. Hun gav i sit oplæg udtryk for, at man med rette kan kalde Frederikshavn Kommune for ”toppen af proppen”. Der er masser af teater, museumsbesøg og på Sæbygaard sågar hjemmebagte kager i slotscaféen, og hvad var mere naturligt end at overrække Mette Bock en miniatureudgave af Sæbygaard Slot.

”Her i kommunen står vi sammen om at løfte kulturen. Den drives frem af engagerede og passionerede ildsjæle. Samtidig bidrager kulturen til vækst og øget bosætning. Kultur er et vigtigt parameter – også uden for arbejdstiden. Derfor er det vigtigt at sikre et Danmark i kulturel balance,” sagde borgmesteren.

Kultur binder os sammen
Mette Bock slog indledningsvis fast, at kultur har stor betydning, og kulturforbruget er stigende landet over. Det kan være lige fra læseklubber og museumsbesøg til teater m.v.

”Kultur er et af de vigtigste fundamenter for sammenhængskraften i et samfund. Kultur binder os sammen som mennesker, og kulturen rummer en lang række muligheder inden for både litteratur, scenekunst, musik m.v. og gør noget positivt ved os. Desuden bidrager kultur til integration,” sagde kulturministeren.

Hun fortsatte: ”Det er vigtigt, at vi også tager os tid til at reflektere over, hvad vores kultur står for. Vi lever i et land, der bygger på et fantastisk frivilligt engagement, og civilsamfundet ønsker at bidrage til at få kulturelle foreninger til at hænge sammen i lokalsamfundene.”

Det blev samtidig nævnt, at stat, kommune, fonde m.fl. alle bidrager med investeringer inden for kulturen, hvor samklangen mellem stat, kommune og frivillige er rigtig vigtig.

”Engang imellem skal man turde udfordre og trykprøve fx kulturlivet – fx scenekunst og museer,” lød det.

Uigennemskueligt støttesystem
Støttesystemet til kulturen i dag er efter Mette Bocks opfattelse uigennemskueligt. Der skal selvfølgelig i en kultur være en stærk hovedstad med betydelige kulturinstitutioner, men som led i ”Danmark i balance” er det også afgørende, at der kommer gode tilbud ud til alle dele af landet. Her gælder det bl.a. om at ændre og gøre tilbuddene mere attraktive for de frivillige, så disse undgår snubletråde. Alle led i kæden er uundværlige. Kultur beriger ethvert menneske lige fra det mindste barn til de allerældste borgere.

Ministeren var på linje med borgmester Birgit Hansen, da hun understregede, at investeringer i kulturen afgjort har med bosætninger og turisme at gøre. Faktisk er det kun Luxembourg, som investerer mere i kultur end Danmark.

”Man må være villig til at give plads for hinanden og være parat til at gå nye veje, for det er ganske vist: kultur og kunst står ikke stille!” fremførte Mette Bock, som fandt, at hendes 2 ministerier for kultur og kirke er de bedste. Det er der, hvor, som hun udtrykte det ”hjertet banker, og sjælen får liv”. Hun erklærede sig parat til i den kommende tid at bryde op og gå nye veje. ”Vi skal turde tænke nyt, men samtidig må vi ikke smide det værdifulde, som er bygget op, ud med badevandet,” sagde ministeren.

Spørgsmål og debat
Ordstyrer, havnedirektør Mikkel Sørensen, fremkom med forskellige betragtninger om, hvor vigtige også maritime islæt som Tordenskjoldsdagene er inden for kulturlivet.

Efterfølgende var der mulighed for debat. Kulturhusleder ved Kappelborg i Skagen, Lars Ilum, ville gerne have kulturministeren til at uddybe sit syn på scenekunst. Hun fandt, at der skal være de nødvendige råderum. Der er støtteordninger og udfordringer.

Viceborgmester Bjarne Kvist (A), Skagen, og medlem af Skagen Museums bestyrelse, kunne ikke forstå, hvorfor et museum som Skagen får ca. 1 mio. kr. i tilskud, men s Arken i Ishøj oppebærer op mod 30 mio. kr. årligt. ”Jeg har indtryk af, at du er ”et mandfolk” og tror, du vil gøre noget ved dette,” sagde Bjarne Kvist til kulturministeren. Denne svarede, at hun skam var helt på det rene med en ”fordelingsnøgle”. Hun havde i øvrigt for nylig udpeget Skagen Museums direktør Lisette Vind Ebbesen som formand for Projektstøtteudvalget for Billedkunst, der administrerer midler fra Statens Kunstfond.

Mette Bock erkendte, at der er urimeligheder i museumstilskuddene i dag. ”Arbejdet med en omfordeling skal gøres ordentligt – ikke mindst for at skabe politiks flertal for ændringerne; jeg vil ikke bare pille ude i hjørnerne,” lød det i ministerens svar.

Leder af Arena Nord i Frederikshavn, Per Malmberg, ville gerne vide mere om tilskud til turnerende teatre og musicals, hvor han ønskede mere tilskud til sådanne. Mette Bock erklærede, at hun noterede sig synspunktet, som hun havde fuld forståelse for. Hun pegede i den forbindelse på, at symfoniorkestrene skal drage rundt at spille.

Tekst og fotos af Per Rye

IMG_4488 kopier

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Minister satte fokus på kulturen
...'
til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER