Toldbodvejs forlængelse til Solsbækvej var forberedt

Toldbodvejs forlængelse til Solsbækvej var forberedt

9. december 2017 - kl. 9:02 - af

Siden Sæby Avis den 4. december bragte artiklen ”Der slides hårdt på Brolæggervejs belægning”, har avisens redaktion modtaget flere henvendelser.

Nogle henviser til, at der helt tilbage fra 1970’erne, da hele ”Søndermarken” blev udstykket i den gamle Sæby Kommune, også blev lavet en lokalplan, som med tiden skulle klargøres til en forlængelse af Toldbodvej fra svinget ved Brolæggervej. En sådan vejforlængelse skulle fortsætte i en bue bag boligbyggeriet og til slut munde ud i Solsbækvej ved Sæbys allersydligste by-ende.

Der er faktisk gjort klar med en tydelig markering til en sådan forlængelse, som indtil videre aldrig er blevet effektueret.

Beboere måtte betale
En læser, som har ønsket at være anonym, men hvis identitet er redaktionen bekendt, har tænkt tilbage på, hvad der i sin tid blev besluttet af den daværende Sæby Kommune.

Læseren påpeger, at der for mere end 20 år siden blev udarbejdet og vedtaget en lokalplan, som skulle føre Solsbækvej i en bue uden om alle bebyggelser til Toldbodvej.

”Man kan se, at der er forberedt en fortsættelse i svinget ved Brolæggervej. Alle grundkøbere i f.eks. Pottemagervejs udstykning måtte betale for, at deres stikveje blev ført ud i det bare ingenting til tilslutning til den kommende vej,” lyder det fra læseren.

Denne erindrer endvidere, at Christian Rom Pedersen, som ejede gården ud til Brolæggervej/Toldbodvej måtte fælde alle træer. Men, da han desværre døde, blev gården til børnehave mm., og så var der pludselig ingen ny, befærdet vej, som skulle aflaste Solsbækvej og Brolæggervej.

Pågældende læser er af den opfattelse, at det så i stedet var vigtigt at bevare og udbygge børnehaven. ”Mon beboerne har fået pengene tilbage for de unyttige stikgrene til den (ikke)-kommende aflastningsvej, som bl.a. også skulle gavne alle beboere langs Solsbækvej ved at lede trafikken udenom,” lyder det i henvendelsen.

Nævnt i ny lokalplan
Når man går nærmere ind i detaljerne, er det i øvrigt lidt pudsigt at se, at der på side 20 i et afsnit om ”Veje” i den lokalplan, som Kurt Stenbro har forberedt for et byggeri af ca. 50 boliger sydligst i Sæby – kaldet boliger ved Sæby Strand, er anført følgende passus: ” Vest og syd for lokalplanområdet er der planlagt en omfartsvej som en forlængelse af Toldbodvej til Solsbækvej.”

Dette lokalplanområde er ca. 6,5 ha. stort og beliggende umiddelbart syd for de eksisterende boligområder i den sydligste del af Sæby ved Pottemagervej og Sadelmagervej.

Også planer for Rebslagervejs forlængelse
I perioden fra 28. september 2004 til 28. januar 2005 kunne Nordjyske Stiftstidende i øvrigt bringe et par artikler om, at den gamle Sæby Kommunen ønskede Sæby Beton væk fra midtbyen fra virksomhedens placering ved Søndermarksvej.

Derfor blev en lokalplan, som udlagde hele betonfimaets område til boligformål, udarbejdet. Sæby Kommunes daværende planchef Claus Bo Frederiksen, tilføjede, at kommunen samtidig agtede at ville gøre Rebslagervej færdig som udstykning. Planen lagde i øvrigt op til, at Søndermarksvej skulle forlænges til Toldbodvej fra “knækket”, og at Søndermarksvejs udkørsel til Sdr. Ringvej skulle lukkes for biler.

Imidlertid klagede en gruppe beboere på Søndermarksvej over lokalplanforslag for en vejforlægning og en udstykning af byggegrunde på Sæby Betons grund. Beboerne var bange for, at planen ville betyde markant øget trafik og fart forbi deres ejendomme på Søndermarksvej.

Daværende formand for kommunens Tekniske Udvalg, Per Therkildsen, gav i Nordjyske udtryk for, at bekymringen bestemt var forståelig. Teknisk Udvalg indstillede derfor dengang til Økonomiudvalget og Byrådet, at der laves en ny lokalplan for området, hvor Søndermarksvej beholder sit “knæk”.

”I stedet åbner vi en forbindelse til Toldboldvej nord for cementfabrikken, men vi fastholder, at Søndermarksvejs udkørsel til Sdr. Ringvej lukkes. Det vil give en roligere afvikling af trafikken,” udtalte Per Therkildsen.

Går man endnu længere tilbage i tiden har en del af Toldbodvej lagt jord til banen, som engang kørte til og fra stationen i Sæby – den nuværende rutebilstation.

Link, som henviser til artiklen ”Der slides hårdt på Brolæggervejs belægning”:
https://saebyavis.dk/2017/12/04/der-slides-haardt-paa-brolaeggervejs-belaegning/

I denne (nye) lokalplan for påtænkte boliger ved Sæby Strand
https://frederikshavn.dk/meetings/Frederikshavn%20Byr%C3%A5d%20(%C3%85ben)/2015/16-09-2015/Referat%20(%C3%85ben)/BR-16-09-2015%20-%20Bilag%2001.02%20Lokalplan%20for%20boliger%20i%20S%C3%A6by%20Nypdf.pdf

Via dette link til digitalt kort, er det muligt at få et overblik over området:
http://cowi.mapcentia.com/apps/viewer/frederikshavn/kommuneplan13/#dtkSkaermkortDaempet/16/10.5195/57.3209/kommuneplan13.lokalplaner,public.kommunegraense

Tekst af Per Rye

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Toldbodvejs forlængelse til Solsbækvej var forberedt' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER