Søger støtte til etablering af Sæby Spektrum

Søger støtte til etablering af Sæby Spektrum

5. december 2017 - kl. 0:15 - af

Den selvejende institution Sæby Fritidscenters bestyrelse har fremsendt ansøgning til Frederikshavn Kommune om lån til realisering af projektet Sæby Spektrum. Sagen er sat på dagsordenen til behandling på møde i Kultur- og Fritidsudvalget den 6. december.

I løbet af 2016/2017 har bestyrelse og ledelse i samarbejde med foreningsrepræsentanter, borgere, rådgivere og arkitekter arbejdet på at skitsere rammerne for et nyt og fremtidssikret kraftcenter, der skal fungere som aktivt mødested for borgere i alle aldre i og omkring Sæby.

Social-, sundheds- og kulturdirektøren indstiller forud for mødet, at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter visionerne for Sæby Spektrum og beslutter at få afdækket de driftsøkonomiske og kapacitetsmæssige konsekvenser ved etablering af Sæby Spektrum.

Visionen bag Sæby Spektrum
Visionen bag etablering af Sæby Spektrum tager udgangspunk i følgende grundtanker:

Projektet skal danne en sund og inspirerende ramme for børn, unge og voksnes dagligdag med sportsaktiviteter og fritidstilbud. Projektet skal blive et attraktivt og moderne socialt samlingssted, der lever op til fremtidens behov for oplevelsesaktiviteter samt bliver et sted, hvor alle føler sig trygge, inspireret og velkomne.

Endelig markerer projektet en ny æra – nye tider og nye vaner. Projektet ønsker via en velovervejet disponering og et visionært design at præsentere centret på nye måder til glæde for gæster og besøgende.

Disponeringen af funktionerne i Sæby Spektrum har primært 2 fokuspunkter. For det første er der placering og udformning af et nyt omdrejningspunkt – ”Hjertet” – i centret, der skal fungere som samlingssted og mødested og udformes som en rotunde, der vil bestå af en række aktiviteter, som skal skabe synergi, synlighed og sociale relationer.

For det andet gælder det etablering af ny hal, som vil fungere som spring-, motorik- og gymnastikcenter, der skal håndtere de kapacitetsudfordringer, som Sæby Fritidscenter har oplevet igennem flere år med stigende efterspørgsel på træningstider fra flere foreninger.

I ansøgningen fremhæves de kapacitetsmæssige udfordringer som et af hovedformålene med at igangsætte planerne med Sæby Spektrum. Flere af de nuværende foreninger har gennem en årrække oplevet en markant stigning i antal medlemmer og derfor har der igennem flere år været arbejdet med planer om at få opført et springcenter ved Sæby Fritidscenter.

Sæby Fritidscenters bestyrelse og ledelse har i den forbindelse været i tæt dialog med brugere og målgrupper og forhørt sig om deres behov og ønsker til et nyt Sæby Spektrum.

Af projektbeskrivelsen fremgår det, at ansøger med opførelse af Sæby Spektrum og i særdeleshed den nye springhal forventer at kunne frigøre ca. 1.500 foreningstimer på årlig basis. Dette bevirker, at en række idrætsgrene kan få opfyldt deres ønske om flere timer, herunder håndbold, basketball, floorball, fodbold, gymnastik, spring, yoga, pilates m.fl.

Tilknytning til skoler og institutioner
Endvidere fremhæves den tætte tilknytning til både Sæbygaardskolen og Sæby Skole og behovet for at få skabt rammer og aktivitetsmuligheder, der kan rumme en bedre og mere smidig overgang mellem skole og fritidsliv for skoleelever fra Sæby og omegn.

I planerne indgår endvidere børnehaveinstitutionerne i Sæby, der vil få adgang til nye tidssvarende motoriske legeredskaber og bevægelsesmuligheder i Sæby Spektrum. I projektet er idrætsbørnehaven Bispevang medtænkt som ny bruger af centret, idet den selvejende institution Bispevang er i dialog med Sæby Fritidscenters bestyrelse om vilkårene i forhold til at flytte op i lokaler tilknyttet fritidscenteret.

Sæby Spektrum er således tiltænkt på kort sigt at løse de kapacitetsmæssige udfordringer, samtidig med, at det nye center sikrer, at der skabes en bæredygtig og helhedsorienteret løsning, som understøtter det gode fritidsliv i Sæby i fremtiden.

Visionen bag Sæby Spektrum ligger dermed i tråd med grundtankerne i ”Masterplan Sæby” med fokus på foreninger og fællesskaber i Sæby og Kultur- og Fritidsudvalgets fritidsstrategi ”Fra Mursten til Mennesker”, der sætter fokus på facilitetsudvikling, samling af flere aktiviteter under samme tag og styrkelse af foreningslivet i kommunen.

Finansiering og drift
Ansøger oplyser, at den samlede anlægsøkonomi vil beløbe sig til 26.900.000 kr. Projektet forventes finansieret med tilskud fra fonde 4.000.000 kr., lån fra Frederikshavn Kommune på 6.500.000 kr. over en 3-årig periode, Kreditforeningslån 10.000.000 kr., Kommunegaranti i forbindelse med lån til energirenovering (Kommunekredit) 6.400.000 kr.

Ansøger oplyser, at etablering af Sæby Spektrum forudsætter et forhøjet driftstilskud på 200.000 kr. årligt, så det samlede årlige kommunale driftstilskud beløber sig til 749.000 kr. I 2016 modtog ansøger 548.628 kr.

Center for Kultur og Fritid kan ikke på nuværende tidspunkt vurdere de tilskudsmæssige konsekvenser for Sæby Fritidscenter, da en ny haltilskudsmodel endnu ikke er politisk behandlet og godkendt.

Etablering af et nyt spring-, motorik- og gymnastikcenter vil have konsekvenser for det lokaletilskudsniveau, som Folkeoplysningsudvalget i dag udbetaler til de folkeoplysende foreninger, der benytter Sæby Fritidscenters faciliteter.

I ansøgers budget fremgår det, at Sæby Fritidscenter forventer, at Sæby Spektrum vil kunne generere yderligere ca. 1500 aktivitetstimer i forhold til det nuværende niveau i Sæby Fritidscenter.

Vurdering af behovet
Center for Kultur og Fritid har fortaget en brugsanalyse af de haller og gymnastiksale, som ligger inden for en afstand på ca. 15 km af Sæby Fritidscenter for at afklare, om der er ledig halkapacitet i lokalområdet, som kan dække efterspørgslen på de forventede 1500 timer, som anført af ansøger.

Undersøgelsen viser, at der på ugebasis er få ledige haltider i Sæby Fritidscenter og Nordjyllandshallen, som er placeret i den sydlige del af Sæby. Hverdagene er præget af stor foreningsaktivitet i tidsrummet 16.30 – 22.00 fra en række store foreninger, mens weekender er præget af kampe og stævneaktiviteter i perioden september til april. Der er dog periodevis ledige tider uden for sæsonen mellem maj og august.

Halkapaciteten i lokalområdet uden for Sæby viser den samme tendens dog med den tilføjelse, at der særligt i Stensnæshallen i Voerså er ledige haltider i ”ydertimerne” først og sidst på hverdage, mens Syvstenhallen har en særstatus begrundet i Økonomiudvalgets beslutning fra marts 2017 om at holde hallen åben i en 1-årig tidshorisont.

Center for Kultur og Fritid har endvidere været i kontakt med en række af de folkeoplysende foreninger, som i dag anvender Sæby Fritidscenter med henblik på at få en tilkendegivelse om behov for yderligere haltider. De foreløbige tilbagemeldinger viser, at foreningerne forventer et øget aktivitetsniveau ved etablering af Sæby Spektrum, og at det estimerede timetal på 1500 ekstra timer er pålideligt.

Tekst af Per Rye

 

 

 

 

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Søger støtte til etablering af Sæby Spektrum' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER