Amerikanerne er splittet på alle parametre
28. november 2017 - kl. 8:18 - af Henrik Christensen (web-redaktør)
Journalist og TV-vært ved DR, Johannes Langkilde, gæstede mandag aften Manegen i Sæby, hvor omkring 160 tilhørere var vidne til hans beretning og mening om USA, hvor han har været korrespondent for TV-Avisen og siden har skrevet bogen ”Da amerikanerne gik hver til sit”.
Johannes Langkilde – Hjørring-dreng af fødsel – indledte med at vise en TV-sekvens, hvor han for åben skærm indgik et væddemål med Kåre Quist om, hvorvidt Donald Trump ville blive USA’s næste præsident.
”Det turde jeg sagtens, for jeg var på det tidspunkt aldeles overbevist om, at Trump ikke havde nogen chancer for at blive valgt,” sagde Langkilde. ”Men jeg må erkende, at det skulle vise sig, at jeg blev klædt af for åben skærm.”
”Jeg kunne slet ikke forstå det, for allerede i den tidligere præsidentvalgkamp fik Donald Trump jo nærmest svinet alt og alle til,” lød det fra Johannes Langkilde.
Den sociale ulighed er markant
Han gav udtryk for, at amerikanerne er splittet på stort set alle parametre lige fra geografi og klima til køn og på sociale områder. Han fandt det utroligt, at verdens rigeste land kan have så stor fattigdom, at flere og flere indbyggere helt er afhængig af private donationer.
”Den sociale ulighed er et af de mest markante parametre, som USA er splittet på. Der er i dag mindst 600.000 hjemløse. Middelklassen bliver mindre og mindre, og store dele af middelklassen er dag for dag på vej ud i fattigdom,” forklarede Langkilde, og gav udtryk for, at han frygtede, at den amerikanske drøm er i fare!
Som han udtrykte det: ”Man behøver ikke at være stiknarkoman for at være hjemløs i USA.” Faktisk ejer 1 % af landets rigeste top 40 % af landets rigdomme. Og det er jo virkelig et paradoks. Men alligevel er det bemærkelsesværdigt, at – hvad Johannes Langkilde betegnede som den amerikanske selvopretholdelseskraft er enorm. Som en hjemløs havde sagt til ham: ”Vi må ikke miste drømme, bare fordi vi er hjemløse.”
Også splittet på race
USA er også splittet på race. Det er ikke bare Ku Klux Klan, men også det hvide politi og på flere andre områder. ”At være født sort i USA betyder, at man er født med et minus på livskontoen,” sagde Johannes Langkilde.
I anden del af sit foredrag blev vægten lagt på Donald Trump, Hillary Clinton og Barack Obama. Mange af de politiske spændinger og mangel på reelle politiske beslutninger kan ifølge Johannes Langkilde tilskrives, hvad han betegnede som ”det dysfunktionelle Washington”.
Når Trump kom til magten, hang det i høj grad sammen med, at folk over en bred kam var trætte af det etablerede politiske system og de etablerede politikeres skænderier.
Svag, magtsyg og populist
Mange amerikanere så Barack Obama som en svag præsident, der skabte mere stat, og de begyndte at se Hillary Clinton som magtsyg og arrogant – ja næste utroværdig. Mange mente under valgkampen, at hun og Bill Clinton var mere interesserede i magten end i menneskene. Man talte om ”Billary”.
Trump fik ved siden af sit byggeimperium i pressen opbygget et image som playboy. Han brugte sit forretningstalent til at se de grupper af mennesker, som var trætte af de etablerede politikere. Uanset hvor mange skandaler, han løb ind i, jo mere glamourøs fremstod han. ”Han var den eneste, der kunne ruske op i det etablerede, fastlåste system”, sagde Langkilde. Trump fik identificeret og mobiliseret den vrede, hvide amerikaner. ”Trump er ikke politiker, men forretningsmand og populist,” lød det fra Johannes Langkilde.
På et spørgsmål om en eventuel rigsretssag mod Trump, lød buddet fra Langkilde, at der mindst vil gå et år frem til midtvejsvalget, inden noget sådant overhovedet kan blive aktuelt, for i dag er der republikansk flertal i såvel Repræsentanternes Hus som i Senatet, og så vil man ikke gribe til at rejse nogen sag mod Trump.
Foredraget var arrangeret af Frederikshavn Biblioteker.
Tekst: Per Rye
Foto: Sisse Christensen, Borgerservice og Frederikshavn Biblioteker
Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Amerikanerne er splittet på alle parametre' til en bekendt