Genskab Sæby å ved Sæby Vandmølle og bevar området

Genskab Sæby å ved Sæby Vandmølle og bevar området

1. november 2017 - kl. 12:09 - af

Vil vi være berømte, eller berygtede i Frederikshavn Kommune?

Berygtede fordi vi har Danmarks måske værste vandløbsspærring, eller fordi vi valgte at lave en faunapassage-løsning der skæmmede en smuk kulturhistorisk bygning, mest muligt.

Eller vil vi være berømte, fordi vi løste et stort økologisk problem på den smukkeste og mest naturlige måde. En måde der bevarede den samme kulturhistoriske bygning, og inddragede naturen i et moderne Midtby-miljø.

Vi gør det bedst ved at genskabe Sæby å og samtidig bevare Vandmøllen og det meste af stemmeværket.

Der er rigelig plads til at etablere en fri faunapassage ved Sæby Vandmølle, da matriklen ca. er 41 meter bred hvor den er bredest, og Stemmeværket kun ca. 24 meter bredt.

Jan Nielsens forslag til en fri faunapassage ved Sæby Vandmølle er ikke mindre end genial i alt sin enkelthed. Det skaber plads til vandet og klimasikre maksimalt, – fisk og smådyr kan passere frit hele året når de har behov og ikke mindst – det kræver næsten ingen pasning.

Forslaget genskaber det naturlige vandløb og gør vi det rigtigt, bliver det med sit helt naturlige fald hele vejen op igennem skoven, og med det lille fald der er på strækningen, kan det blive et helt fantastisk vandløb, en perle af den kaliber ses sjældent i byområder og det skaber herlighed.

Møllebroen bevares i sin helhed og ved nordsiden bevares stemmeværk og en mindre mølledam med sit nuværende vandspejl, så mølleområdets udtryk bevares i en sammenhængende helhed – et uomtvisteligt krav fra kultur og turisme.

Dette er et aktiv for hele Sæby og lodsejere i oplandet. Det skaber tusindvis af oplevelser og millioner i indtægter til lokalsamfundet afledt af det rekreative fiskeri.

Og hvorfor nogle politikere, endda hele partier, med det nyligt fremsatte alternativ, ønsker en løsning der skæmmer bybilledet mest muligt, ved jeg ikke.

Det fremsatte ”Alternativ” vil medføre et bredt stryg langs vandløbets nordside, fra vandværksgrunden og ned til kirkebroen. Klods op ad Møllen. Mølledammen neden for stemmeværket vil, det meste af året, blive et dødt område med stillestående vand som med tiden vil gro til. En ”løsning” der vil betyde en mur midt i åen, som alle turister og lokale skal se på hver gang vi følger ”Fiskerstien” ned til havnen. Og en løsning, der ikke endegyldigt, løser problemet med faunapassagen.

Lad os nu gøre det rigtigt, så det næste kapitel om stemmeværket kan skrives med stolthed. Og så vi kan nyde naturen, inde i byen.

Helge Bjørn

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Genskab Sæby å ved Sæby Vandmølle og bevar området' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER