
Clement Kjærsgaard satte fokus på demokratiet
27. september 2017 - kl. 0:06 - af Henrik Christensen (web-redaktør)
”Er demokratiet i krise?” lød det fra Clement Kjærsgaard, da han tirsdag aften holdt oplæg og debatterede ved Demokratifestivalen i Frederikshavn Kommune.
Han fandt det tankevækkende, at vi gennem de senere år har set en udvikling, som i den grad har overrasket eksperterne. Tænk blot på Murens Fald, 11. september, finanskrisen, Brexit, Trump.
”Der er en systemkrise omkring politik. Politikerne er blevet en del af en industri,” lød det.
Offentlighedsloven betegnede Clement Kjærsgaard som en anti-offentlighedslov. Der kommer oprør både fra højre og venstre. Vælgerne vil med på råd. Fællestemaet er: hvem skal sætte dagsordenen?
”Der er et faresignal i demokratiet, når danske politikere på Twitter giver udtryk for, at ”hvis I vælgere kommer for tæt på vores område, skal I handle efter vores spilleregler.”
Clement Kjærsgaard anså stramningerne i offentlighedsloven som skingrende vanvittige. ”Jeg tror, vi kommer til at se, at flere vil sige, at man vil eje sine egne data selv. Det tror jeg, der kommer et opgør om.”
Clement Kjærsgaard drøftede spørgsmålet om, hvem der skal bestemme indholdet af politik. ”Jo mindre et parti ønsker at indgå i regering, jo mindre interesseret er partiet i at fremlægge politik.”
Man bygger kampagner på, hvad modstanderen gør og vil gøre efter et valg. ”Det er i en nøddeskal for mig at se problemet,” påpegede Clement Kjærsgaard. Politikerne ønsker at bevare mest muligt råderum. Politikerne vil helst ikke tale om noget, der er sket i går, og ikke om noget, der kan ske efter i morgen.
De fleste partier på Christiansborg er meget topstyrede. Det er chefens ord, der gælder. Der skal en modig politiker til at turde sige sin oprigtige (afvigende) mening. Alligevel går det egentlig sådanne politikere ganske godt.
De senere år har der i dansk politik været mange politiske partier ind og ud af Folketinget. ”Det ser jeg som en dyb skepsis hos befolkningen. Der er rigtig mange protester i spil,” hævdede Clement Kjærsgaard.
Clement Kjærsgaard kredsede i sit oplæg en del om det amerikanske valg mellem Donald Trump og Hillary Clinton. Han så Trumps sejr som præsident i USA som ”magthavernes misligholdelse”. Man kan ikke sige, at Trump ikke lægger risici i det, han siger og gør.
I spørgerunden kom man meget langt omkring med emner som ytringsfrihed, integrationsdebat, valgretsalder, pressens rolle, spindoktorer m.v.
Omkring 75 tilhørere var mødet frem – deriblandt elever fra en 9. klasse.
Tekst af Per Rye
Fotos af Sisse Lemb Christensen og Per Rye
En kommentar til “Clement Kjærsgaard satte fokus på demokratiet” under annoncerne.
Er demokratiet i krise – Muligvis, og så alligevel ikke.
Jeg deltog selv i festivalen i går fra kl. 17. der var mange på scenen, men også mange i salen.
Demokrati handler vel også om at deltage – deltage i alt fra elevråd til ældreråd og det ind imellem.
Er fuldstændig klar over, at oplevelsen af det ”nære” demokrati og det lidt længere fra kan opleves forskelligt, men kom nu bare – giv en kommentar eller deltag helt konkret i noget arbejde.
Demokratiet tilhører os alle sammen – så kom og vær med .