Politiske visioner for udvikling af landdistrikterne

Politiske visioner for udvikling af landdistrikterne

22. september 2017 - kl. 10:06 - af

Mødet på Hørby Ungdomsskole om NORDLANDET 2017 med særligt fokus på landdistrikternes udvikling sluttede med en politisk debat, hvor et panel af politikere fik lejlighed til at give deres bud på, hvad de og deres parti vil gøre for at sikre udvikling på landet.

”Hvad er jeres vision for udvikling af landdistrikterne?”

Lars Oldager (DF) gav udtryk for, at det er kommunens opgave at være åben og mest mulig behjælpelig over for landdistrikterne og ikke tage nej-hatten på. Kommunen skal være katalysator for at bære idéerne igennem. ”Vi kan ikke overleve uden vores landsbyer,” lød det fra Dansk Folkepartis repræsentant.

Venstres borgmesterkandidat, Jytte Høyrup, fandt det vigtigt, at vi fornemmer ildsjælene ude i de små byer. ”Som kommune skal vi støtte op, hvis vi mærker, at nogen vil. Vores landsbyplandrømme skal tænkes ind i kommunens planlægning, og der skal tilstræbes bosætning i landsbyerne.”

Klaus Hjulmand (LA) fandt, at det er en opgave at skabe rammerne; men han anså det ikke for at være en kommunal kerneopgave at understøtte idéer. Han slog til lyd for at bevare de små skoler.

Borgmester Birgit S. Hansen (A) ville understøtte ildsjæle i landdistrikterne. Det må ikke blive opfattet som en duel mellem kommunen og landdistrikterne.

Kirsten Husted (SF) ville understøtte og udvikle landdistrikterne. Det gælder også om at få øje på kreativiteten og inddrage borgerne – kort sagt: få demokratiet ud i landdistrikterne.

Ole Jonssen (Alt.) gav udtryk for, at flere ved mere. Det gælder om at få ildsjælene samlet og udvikle den vej fra. Borgerne i landsbyerne har bolden.

Betty Steglich-Petersen (Nye Borgerlige) mente, at borgerne i dag er gået fra at være borgere til at være klienter. Hendes parti vil deregulere og decentralisere i beslutningsprocesserne og det, borgerne gerne vil. Hun lagde tillige vægt på infrastrukturen.

Peter E. Nielsen (C) sagde, at landsbyerne skal sikre og sikres sammenhold. Ildsjælene skal komme med oplæggene, så vil politikerne se på dem.

Hvordan skal skolerne overleve i landdistrikterne?

Birgit Hansen sagde her, at det er et faktum, at vi ikke kan drive skole uden børn. Er der børn (nok) i et område, skal borgerne understøtte den stedlige folkeskole. ”Vi skal ikke ud at lukke skoler, men vi skal nødvendigvis have nogle børn,” lød det fra borgmesteren.

Jytte Høyrup gav udtryk for, at skolerne skal have ro. ”Vi skal acceptere, at oplandsskolerne kan koste lidt mere at drive end byskoler.”

Klaus Hjulmand mente, at man skal tilvejebringe det bedste produkt. Der må gerne være både folkeskoler og fri- og privatskoler. Der er frit valg for forældre og børn.

Kirsten Husted vil kæmpe for, at de skoler, som findes nu, kan bestå. Der skal ”ro på”, og der skal ikke laves om på det, der er nu – uanset hvor få eller mange børn, der er.

Skoler kommer ikke af ingenting, lød det fra Betty Steglich-Petersen. Skolen er et samlingssted, og vi skal have en ”vi-følelse”.

Peter E. Nielsen mente ikke, at der er risiko for nuværende institutionerne for børn. ”Vi skal understøtte de skoler, vi har i landsbyerne.” Endvidere gik han ind for at afvikle den rullende skolestart.

Lars Oldager forklarede, at man lige nu står med et bæredygtigt børneområde, som kommunen er i gang med at evaluere. Vi skal turde ”forskelsbehandle” vore skoler. De enkelte skoler i landdistrikterne kan profilere sig på bestemte ting.

Ole Jonssen fandt, at sammenhængskraften i et landdistrikt er meget betinget af, at der er en skole, og han gik ind for at bevare landsbyskoler – men tilføjede at det dog ikke skal være for enhver pris.

Debatten fortsatte med endnu et par spørgsmål – bl.a. om, hvorvidt der skal være forskellige kommunale serviceniveauer i byområderne og i landdistrikterne.

Debatten blev kyndigt og myndigt styret af Søren Wormslev.

Tekst og foto af Per Rye

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Politiske visioner for udvikling af landdistrikterne' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger