Stigende basisindtjening og faldende nedskrivninger

Stigende basisindtjening og faldende nedskrivninger

22. august 2017 - kl. 16:39 - af

Nordjyske Bank har i dag offentliggjort sit regnskab for 1. halvår 2017. Regnskabet viser en nordjysk bank i god form med stigende indtægter og faldende udgifter. Resultat før skat bliver som følge heraf på 170 millioner kroner mod 95 millioner kroner i samme periode sidste år. Det får nu banken til at opjustere forventningerne til det samlede resultat for året.

Danmarks 11. største bank fremlagde i dag et halvårsregnskab, der viser fremgang inden for en række nøgleområder. Basisindtjeningen stiger, og nedskrivninger på udlån falder. Det giver et resultat før skat i 1. halvår 2017 på 170 millioner kroner mod 95 millioner kroner året før. Det svarer til en fremgang på ikke mindre end 79 procent og forrenter egenkapitalen med 12,3 procent pro anno. Korrigeret for goodwill mm. forrentes egenkapitalen primo året med 15,7 procent pro anno:

– Vi er særdeles godt tilfredse med udviklingen i 1. halvår 2017, hvor vi mere end indfrier vores langsigtede mål om en egenkapitalforrentning på 9-11 procent. Internt i banken har vi ovenpå fusionen i 2015 fået særdeles godt styr på procedurer og forretningsgange, og eksternt har vi nogle af landets mest tilfredse kunder, siger adm. direktør Claus Andersen ovenpå offentliggørelsen af dagens halvårsregnskab.

Bankens basisindtægter er i 1. halvår steget til 462 millioner kroner mod 430 millioner kroner året før, mens basisomkostningerne er faldet marginalt med en million kroner til 262 millioner kroner. Det betyder, at den samlede basisindtjening bliver på 200 millioner kroner mod 167 millioner kroner året før.

Nedskrivninger falder 45 procent
Samtidig med en forbedring af basisindtjeningen kan Nordjyske Bank notere sig en stor positiv forskydning på nedskrivningskontoen. Nedskrivninger på udlån lå i 1. halvår 2016 på 83 millioner kroner, og dette tal er i 1. halvår 2017 faldet med 45 procent til 46 millioner kroner. Claus Andersen forklarer:

– Vi kan glæde os over, at erhvervslandbruget har det langt bedre i dag end for blot 12 måneder siden, og fortsætter: – Det er den væsentligste årsag til de faldende nedskrivninger, og det er en udvikling, som vi forventer vil fortsætte, hvis afregningspriserne fortsætter på nuværende niveau

Rekordstort forretningsomfang og udlånsvækst på syv procent
Med halvårsregnskabet kan Nordjyske Bank endnu engang notere sig et rekordstort forretningsomfang på 45,2 milliarder kroner inkl. depotværdier. Stigningen kommer primært fra udlån og depotværdier.

Ved udgangen af 1. halvår udgør bankens samlede udlån 11.304 millioner kroner, og det er en stigning på ikke mindre end 7,4 procent i forhold til 12 måneder tidligere. Det stigende udlån er ifølge Claus Andersen et tegn på, at krisen er ovre, og at forbrugs- og lånelysten er på vej tilbage:

– Vi mærker en spirende optimisme, der er bredt funderet blandt kunder i alle vores afdelinger. Det skyldes en øget jobsikkerhed som følge af den stigende beskæftigelse samt opadgående boligpriser, der bidrager

positivt til boligejernes friværdier. Det giver et forbedret økonomisk råderum for mange nordjyder, og det fører altså nu til stigende forbrugs- og lånelyst, konstaterer han.

Claus Andersen siger supplerende, at det særligt er inden for henholdsvis bolig- og billån, at banken oplever den største udlånsvækst. Både nye og gamle kunder vælger i stigende omfang at finansiere deres bolig med prioritetslånet Nordjyske Prioritet. Derudover deltager Nordjyske Bank i stigende grad i finansiering af byggeri af boligejendomme. Det gælder særligt i Aalborg, hvor byggeaktiviteten fortsat er meget høj.

Opjustering af de samlede forventninger til 2017
Den positive udvikling i 1. halvår 2017 medfører en opjustering af forventningerne til det samlede resultat af basisindtjeningen og nedskrivninger. Nordjyske Bank forventer en basisindtjening, efter indregning af kursregulering af sektoraktier og valuta, i intervallet 340-375 millioner kroner, hvilket er en indsnævring af intervallet i forhold til tidligere udmelding. Derudover forventer banken, at nedskrivninger på udlån og garantier falder til niveauet 75 millioner kroner mod tidligere udmeldte forventninger på mindre end 120 millioner kroner.

Nordjyske Bank har i en periode haft avancerede pengeautomater til ind- og udbetalinger i tre afdelinger. Der er generelt sket et kraftigt fald i brugen af kassefunktioner, og hele 75 procent af bankens udbetalinger foregår i dag via pengeautomater. Erfaringerne herfra har været overordentligt positive, og derfor vælger banken nu samme model i yderligere 13 af bankens 23 afdelinger. Dette tiltag og andre teknologiske muligheder betyder, at der samtidig sker en reduktion af medarbejderstaben med godt 10 medarbejdere.

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Stigende basisindtjening og faldende nedskrivninger' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER