Palliation – en værdig og god<br> indsats for kræftpatienter

Palliation – en værdig og god
indsats for kræftpatienter

4. maj 2017 - kl. 16:19 - af

”Palliation – en værdig og god indsats for kræftpatienter” er overskriften for et punkt på dagsordenen for det kommende møde i Sundhedsudvalget tirsdag den 9. maj.

Det fremgår af sagsfremstillingen, at hvert år dør 15.000 danskere af kræft. Mange af disse patienter vil på et tidspunkt i deres sygdomsforløb have behov for palliativ pleje – som oftest på det basale niveau enten i den kommunale hjemmesygepleje, hos den praktiserende læge eller på sygehuset.

Samtidig viser undersøgelser, at 70–80 pct. af danske kræftpatienter ønsker at tilbringe deres sidste tid i hjemmet, men 55 pct. reelt dør på hospitalet. For at understøtte mulighederne for at blive i hjemmet i den sidste tid, er der behov for tilgængelig og god palliativ pleje i hjemmet. Det vurderes særligt at have betydning for mindre ressourcestærke borgere.

Regeringen og aftalepartierne har afsat i alt 80,0 mio. kr. i perioden 2017 – 2020 til kommunerne og fra 2021 permanent 29,0 mio. kr. årligt til at styrke den basale palliative indsats for kræftpatienter. Midlerne udmøntes til kommunerne via bloktilskuddet.

For Frederikshavn Kommune betyder det tilførsel af: 2017 2018 2019 2020 Permanent Kr. til styrkelse af palliativ indsats 187.000 kr. (2017), 198.000 kr. (2018), 198.000 kr. (2019), 297.000 kr. (2020) og derefter permanent 319.000 kr.

Sundhedsudvalget skal på mødet godkende, at midlerne anvendes til styrkelse af palliationsarbejdet i Frederikshavn Kommune. (Puljemidlerne for 2017 forventes tilgængelige ca. 1. oktober 2017).

Anvendelse af satspuljemidlerne i Frederikshavn Kommune: Den kommunale hjemmesygepleje og sygeplejerskerne på plejecentrene har oprettet en gruppe resursepersoner inden for det palliative område med det sigte at højne den basale palliative indsats.

Midlerne i satspuljen tænkes anvendt til disse resursepersoners uddannelse samt praktikforløb på hospice og i Regionens palliative team samt til undervisning i alle plejegrupper.

På længere sigt er det tanken, at alle sygeplejersker i hjemmesygeplejen og på plejecentrene skal have et palliationskursus. Den nuværende resursegruppe arbejder med vidensdeling og er rådgivende over for det øvrige personale, der er omkring den palliative borger.

Fremover kommer resursesygeplejerskerne til at mødes i et netværk med sygeplejersker fra andre kommuner samt med Regionens palliative team for at erfaringsudveksle og sikre sammenhæng i borgerforløbet.

I Frederikshavn Kommune er der allerede stort fokus på palliation. I forbindelse med realiseringsværkstederne – GRÆNSELAND – har en gruppe specifikt arbejdet med en værdig afslutning på livet.

Her er der udarbejdet en folder til borgere og pårørende om ”Den sidste tid”. Desuden er der også sat fokus på muligheden for efter henvisning fra egen læge at rekvirere tryghedspakker med den nødvendige medicin til den sidste tid.

I bestræbelserne for at yde god palliativ indsats har Frederikshavn Kommune indgået en samarbejdsaftale med Region Nordjylland om, at sygeplejersker i en prøveperiode på et halvt år har direkte adgang til den palliative vagt uden for lægernes normale åbningstid (gælder for de borgere, der allerede er tilknyttet Regionens palliative team).

Social-, Sundheds- og Kulturdirektøren indstiller, at Sundhedsudvalget øremærker de tildelte midler fra Satspuljen på sundheds- og ældreområdet til at styrke den palliative indsats samt frigiver midlerne til anvendelse, når de frigives i bloktilskuddet for 2017. Sagen sendes efterfølgende til orientering i Ældrerådet og Handicaprådet.

Fakta
Palliation betyder lindring. Ordet stammer fra latin ”pallium”, der betyder kappe, tæppe eller kåbe og anvendes om den professionelle indsats for at forebygge og lindre lidelser for mennesker ramt af livstruende sygdom (for eksempel lungesygdom, hjertesvigt, kræft, kronisk nyresygdom og neurologisk sygdom).

Tekst af Per Rye

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Palliation – en værdig og god
indsats for kræftpatienter'
til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER