Sæby Apotek informerer<br> om eksem

Sæby Apotek informerer
om eksem

26. marts 2017 - kl. 0:21 - af

Eksem er en betændelsesagtig hudlidelse med rødme, kløe og små væskende blærer eller hud afskalning. Eksem kan i grove træk inddeles i to grupper, Atopisk eksem, også kaldet børneeksem og kontakt eksem, som kan være håndeksem og bleeksem.

20 procent af alle børn under fire år har atopisk eksem, men to ud af tre vokser fra det. Atopisk eksem viser sig hovedsagligt i bøjefurerne ved albue og knæ og ved ankler og håndled.

Ved spædbørn kan eksemen også komme på kinder, hage og nakke. Symptomerne er fortykkelse af huden, som viser sig ved rødmen og tør hud, der skæller og klør. Desuden er der en risiko for, at der kan gå betændelse i eksemet, når man klør sig.

Behandlingen af atopisk eksem går ud på at forbygge eksemudbrud og forkorte perioden med udbrud. Langt de fleste bliver behandlet med en steroidcreme, der er udskrevet af lægen og alm. hudpleje og det er her man kan gøre en stor forskel selv.

Når man har eksem er det vigtig, at huden er fugtig, smidig og intakt, da det netop er når huden er tør, at eksemet opstår. Derfor skal man hver dag og gerne flere gange daglig, både når eksemet er i udbrud og i ro, bruge en uparfumeret og fed, men behagelig creme på hele kroppen. Det kan være en god ide, at gøre baderitualet til en hyggestund for barnet.

Her starter man med et kort og ikke for varmt bad, hvor der brugs en vaskeolie, der ikke udtørrer huden, til at vaske med. Dernæst en forsigtig frottering og neglene klippes korte, sådan at man ikke klør hul på huden og til sidst, men inden for tre minutter påføres først steroidcremen på eksemet og derefter almindelig hudpleje.

10 procent af alle voksne har kontakt eksem. Kontakt eksem kan enten være allergisk eller irritativt, som betyder, at eksemet kommer efter påvirkning af et stof, for eksempel parfume, kemikalier eller gummi.

Eksemet kan komme med det samme eller efter længere tids påvirkning. Symptomerne viser sig ved sår, revner, sprækker i huden, tør, beskadiget og slidt hud.

Den bedste behandling er at undgå det, der udløser eksemet, men det kan være svært, da man enten ikke ved, hvad eksemet kommer af eller det er et stof, man er i berøring med på sit arbejde.

Derfor kan man behandle med en steroidcreme og almindelig hudpleje, som en fed creme og håndsæbe med vaskeaktive stoffer. Desuden er det en god ide, at undgå hyppig håndvask, det vil sige kun vask ved synligt snavs, evt. brug hånddesinfektion i stedet for og ved våde opgaver bruge handsker evt. med bomuldshandsker under.

God søndag.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Sæby Apotek informerer
om eksem'
til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER