SFs bud på udvikling af<br> by og erhverv i Sæby

SFs bud på udvikling af
by og erhverv i Sæby

10. februar 2017 - kl. 12:51 - af

På et dialogmøde indkaldt af erhvervsforeningen i Sæby kom Søren Visti Jensen, lokal repræsentant for SF, med følgende indlæg:

I SF er vi meget godt tilfredse med Frederikshavns Kommunes Erhvervspolitik med strategien omkring de fire vækstspor. Ikke mindst den grønne linje tiltaler os. Om end vi godt kunne ønske os den udmøntet mere konsekvent.

SF mener dog, at vi som kommune bør differentiere vores erhvervspolitik. Hvad der er godt for Frederikshavn er ikke nødvendigvis godt for Sæby eller Skagen. Alle tre hovedbyer har hver især deres helt unikke DNA – og det er vigtigt at vi ikke i kortsigtet jagt på vækst ødelægger det grundlag og den identitet, der gør vore større byer til netop det de er.

I Sæby skal vi derfor holde fast i – og udbygge – det vi er gode til. Vores turisme, vores handelsliv, vores bosætning og vores virksomheder. Vi skal værne om vores unikke bymiljø – ikke mindst langs kyst og havn. Al fremtidig planlægning skal som hovedregel tage hensyn til dette miljø.

Vi har brug for at udvikle turismen og det gør vi blandt andet ved at værne om det turisterne kommer for at opleve. Hygge. Natur. Havnemiljø og badestrand. Vi har et helt unikt bymiljø og et handelsliv, der på imponerende vis formår at diske op med den ene publikumssucces efter den anden i sommerhalvåret. Aktiviteter, der ikke koster Frederikshavn kommune de store penge. Dette kunne vi godt støtte lidt mere.

Sæbys gamle bydel er fyldt med bevaringsværdige gamle huse. De fleste er velholdte og de få der ikke er, er desværre kommunalt ejede. Det er vigtigt at der fortsat værnes om den gamle bydel.

Havnen trænger til et løft. Gamle fabrikker står og forfalder, og havet nedbryder kysten syd for byen. Her bør der laves kystsikring, og en ny lokalplan der fjerner de gamle fabrikker. Disse bør erstattes med tidssvarende nybyggeri, der tager hensyn til såvel havn som bymiljø.

En havneudvidelse mod sydøst kunne skabe et Mekka for såvel turister som fastboende med hang til joller, lystbåde og fiskestænger. Og hvem siger, at der ikke også syd for byen kan etableres badestrand ved inddæmning af den lavvandede bugt ved cirkuspladsen?

Sæby har et uudnyttet potentiale indenfor lystfiskerturisme, med tilgængelige strande og havnemoler, der ikke er begrænset af EU´s sikkerhedsrestriktioner. Dog burde også nordmolen kunne åbnes for lystfiskeri i de perioder, hvor der ikke er fredning på havørred.

Vi har også en Å, hvis potentiale og muligheder ikke kan udnyttes fuldt ud på grund af et ulovligt stemmeværk. Hvis stemmeværket lovliggøres, kan Sæbygård Skov blive et yndet lystfiskereldorado året rundt.
Vi støtter ligeledes bestræbelserne på at renovere Skovlyst. I det hele taget er den store bøgeskov en næsten glemt perle i turistsammenhæng. Det må der kunne gøres noget ved!

I de større bysamfund er det naturligvis vigtigt, at vi er opmærksomme på bosætningsmuligheder for potentielle tilflyttere. I SF mener vi dog at vi med igangværende tiltag i såvel privat som offentligt regi har et ret godt udbud af varierede boliger i Sæby. At lave boliger i det gamle Sæby Søbad og i andre naturfølsomme områder er vi imod.

God offentlig service er et andet vigtigt parameter, der kan sikre tilflytning til kommunen. Skoler og daginstitutioner skal kvalitetsmæssigt være i top. Åbningstider skal matche behovet på arbejdsmarkedet. I Frederikshavn Kommune har vi brugt en del år til at effektivere og sammenlægge skoler og daginstitutioner. I SF mener vi, at vi her på visse områder er gået for langt i vore besparelser. Her må vi slække lidt, hvis vi skal kunne tiltrække nye børnefamilier!

I SF ser vi gerne det allerede vidtforgrenede samarbejde mellem kommune og erhvervsliv. udbygget yderligere. Men som kommune har vi også andre kerneopgaver, der skal varetages. Og da pengene er små, og kun kan bruges en gang, er vi nødt til nøje at vurdere hvor investeringen giver det bedste afkast.

Erhvervspolitikken kræver løbende samarbejde, der nødvendigvis skal virke begge veje. Et samarbejde hvor vi åbent tør stille krav og forventninger til hinanden. Og hvor vi hver især forpligter os til at levere, hvis vi skal lykkes med at skabe såvel jobs, uddannelse, trivsel og bosætning.

Kommunen skal på sin side sørge for optimale forhold for virksomhederne. Smidig og hurtig sagsbehandling og egnede erhvervsarealer til konkurrencedygtige priser. Til gengæld har kommunen brug for et tæt samarbejde i forhold til sine ledige borgere.

De krav der stilles til borgerne om rådighed, omstillingsparathed og højere pensionsalder, kan kun med rimelighed stilles, hvis erhvervslivet også tager del i at levere. Og skabe plads for de medborgere der pligtskyldigt yder deres bidrag ved at leve op til samfundets forventninger.

Hvis vi kommunalt – i samarbejde med vore uddannelsesinstitutioner – uddanner og omskoler ledige borgere, så er det vigtigt at virksomhederne også aftager denne arbejdskraft. Ved ordinære ansættelser og ved at lave voksenlærlingepladser osv.

Hvis vi forventer at komme til at mangle faglært arbejdskraft, er det vigtigt at virksomhederne tager aktivt del i opkvalificeringen – også ved at efteruddanne de allerede ansatte. Dette kræver nært samarbejde med vore lokale erhvervsskoler og vort lokale jobcenter. Her kunne brugen af jobrotationsordninger være et godt redskab.

Hvis vi vil begrænse udvandringen af vore højtuddannede unge, kræver det en ihærdig og målrettet indsats fra såvel kommune som erhvervsliv.

Virksomhederne må praktisk taget ”headhunte” de unge på de højere læreanstalter – og uophørligt fortælle historien om at vi også her i kommunen har en fremtid for højtuddannede unge. En fortælling som vi også som kommune med alle tænkelige kommunikationsmidler skal være med til at udbrede.

Af og til rejses ønsker om at forsøge at tiltrække videregående uddannelser til vort lokalområde. Hvis det skal give nogen mening, må det nødvendigvis være uddannelser, der relaterer sig til de erhvervsområder der udgør kernen dybt i vor kommunes DNA.

Her kan det maritime område, vedvarende energi, økologi, bæredygtighed og højteknologi også være interessante. I SF støtter vi meget gerne op om tiltag i den retning.

2 kommentarer til “SFs bud på udvikling af
by og erhverv i Sæby” under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

2 kommentarer til “SFs bud på udvikling af
by og erhverv i Sæby”

  • Søren Visti Jensen

    Lige en nødvendig rettelse: Sæby Avisen titulerer mig fejlagtigt som byrådskandidat for SF, hvilket jeg ikke er på nuværende tidspunkt. Mit eventuelle kandidatur afgøres først på et opstillingsmøde i slutningen af marts!

  • Tak for det Søren – beklager – vi tog glæderne på forskud – og har nu rettet artiklen – vh Palle W. Nielsen

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'SFs bud på udvikling af
by og erhverv i Sæby'
til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER