Stort initiativ skal sikre<br> faglært arbejdskraft

Stort initiativ skal sikre
faglært arbejdskraft

19. december 2016 - kl. 8:36 - af

Vækstforum Nordjylland og de nordjyske erhvervsskoler søsætter et nyt initiativ, som skal få flere unge til både at vælge og gennemføre en erhvervsuddannelse til gavn for kompetenceudbuddet og væksten i Nordjyllands erhvervsliv.

Nordjylland får hårdt bruge for flere dygtige faglærte i fremtiden, hvis udviklingen og væksten i de nordjyske virksomheder skal fastholdes og øges. Mere præcist vil Nordjylland mangle mere end 2.400 faglærte i år 2020. Det viser den store FremKom-analyse af fremtidens kompetenceudbud og -efterspørgsel.

En del af udfordringen kan løses ved at få flere unge til at vælge – og ikke mindst gennemføre – en erhvervsuddannelse. Og netop de to mål er omdrejningspunkt i et stort og koordineret initiativ med titlen ”Den erhvervsfaglige vej til succes”, som nu skydes i gang på de nordjyske erhvervsskoler.

Flere skal have erhvervsfaglige karrieremuligheder
Målet for det nye initiativ, som løber i tre år fra 2017 til 2019, er at få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse, begrænse frafaldet og få flere til at gennemføre uddannelsen. Samtidig skal der gøres en særlig indsats for at fortælle om de muligheder uddannelserne rummer inden for både traditionsrige håndværksfag og helt nye fagområder:

– Vi vil sætte ekstra fokus på de mange muligheder en erhvervsuddannelse giver. Når vi kigger i krystalkuglen, kan vi se, at vi skal styrke uddannelsernes position inden for bl.a. automation og robotteknologi, hvor der i fremtiden vil være et markant stigende behov. Derfor er tiltrækning af kvalificerede unge til erhvervsuddannelserne en forudsætning for fortsat vækst i nordjysk erhvervsliv og dermed også i nordjysk velstand, siger Hans Chr. Jeppesen, direktør for EUC Nordvest og medlem af Vækstforum Nordjylland.

EUC Nordvest i Thisted er tovholder på erhvervsskolernes nye initiativ, som med målrettede indsatser over for både nuværende og fremtidige elever samt øget samarbejde med virksomhederne forventer at opnå en række langsigtede resultater til gensidig gavn.

Blandt andet skal andelen af en nordjysk ungdomsårgang, der påbegynder en erhvervsuddannelse, stige fra 22% til 26 procent, hvilket svarer til i alt 2.100 flere elever i løbet af den treårige periode, initiativet løber. Tilsvarende skal andelen af unge som gennemfører øges med 6 procent, så Nordjylland får i alt 2.150 flere faglærte. Og endelig skal der gennem samarbejdet med virksomhederne oprettes 600 nye praktikpladser, og manglen på faglært arbejdskraft skal reduceres med 450 personer.

Faglært arbejdskraft afgørende for nordjysk vækst
Det nye initiativ medfinansieres af Vækstforum Nordjylland med 35 mio. kr. via EU’s strukturfonde, fordi det er altafgørende for den fortsatte vækst og udvikling i det regionale erhvervsliv, at virksomhederne kan få de kompetencer, som de efterspørger. Og også fra Regionsrådets side har man fokus på, at gøre det nemmere og mere attraktivt for regionens unge at tage en erhvervsuddannelse:

– Nordjylland har hårdt brug for de faglærtes kompetencer til at sikre fortsat udvikling, stærke virksomheder og nye spændende arbejdspladser. Derfor arbejder vi for, at både unge og voksne har mulighed for at uddanne og videreuddanne sig mange steder i Nordjylland. Det er nemlig helt afgørende, at fremtidens arbejdskraft er tilgængelig der, hvor virksomhederne er og efterspørger den, siger regionsrådsformand Ulla Astman, som også er formand for Vækstforum Nordjylland.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Stort initiativ skal sikre
faglært arbejdskraft'
til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger