El-fiskeri i Sæby Å kaldes dyre-<br> plageri og skaber ny debat

El-fiskeri i Sæby Å kaldes dyre-
plageri og skaber ny debat

16. december 2016 - kl. 14:09 - af

Der har for nylig været el-fisket i Sæby Å, og det har atter delt vandene, hvor nogle af fiskerne mildt sagt er stik tosset over, at, som de siger, 80 procent af fiskene har tydelige skader fra stemmeværket i forsøget på at komme længere op i åen.

I andre åer skades kun få fisk på vej til gydepladserne, men fordi der er et massivt stemmeværk tværs over Sæby Å giver det store skader på fiskene, når de springer op på beton og sten i kampen for at nå frem til gydepladserne. Alle er vist enige om, at møllen skal bevares, med ikke alle er enige om, at en del af det massive stemmeværk skal fjernes og erstattes af en fri passage for fiskene.

På Facebook-gruppen Faunapassage Sæby kan man blandt andet læse:
Sådan ser de fleste fisk ud efter mødet med stemmeværket i deres forsøg på at komme til gydepladserne oppe i Sæby Å. Det er dyremishandling af værste skuffe og disse billeder skal deles, således vores politikere kan forstå at man ikke kan tillade sig at behandle naturen på denne måde.

Harme er et meget fattigt ord i denne forbindelse. Nu er tiden inde til at “omverden” få disse billeder at se, så glansbilledet Sæby Vandmølle og stemmeværk fuldstændigt krakelere. Bagsiden af medaljen skal frem og det er ikke et kønt syn men DYREPLAGERI af værste kaliber – føj skam jer og jeg håber IKKE I er i tvivl om hvem jeg mener, for så kan vi godt sætte navne på – der er jo snart kommunalvalg…. !!!
Jeg vil bede ALLE om at dele disse foto, for ingen fortjener en sådan behandling – på forhånd tak og må vi håbe fisken overlever trods de meget svære skader den har pådraget sig…

Baggrundshistorie fra Sæby Sportsfisker Klub (SSFK)
Sæby Sportsfisker Klub (SSFK) har i 35 år kæmpet for en fri faunapassage ved Sæby Vandmølle.

I 2016 var det lige ved at lykkes, SSFK havde fået lovning på at hvis man kunne skaffe 300.000 Kr. til at lave en forundersøgelse så vil Kommunen påbegynde projektet. SSFK begyndte derfor at indhente donationer fra Borger, Medlemmer og lokale virksomheder, SSFK lagde selv hele dens egenkapital på 50.000 kr. i puljen og efter kort tid var målet nået og pengene kunne overføres til kommunen.

Desværre ville skæbnen så at der gik politik i projektet og det blev nedstemt af kommunalbestyrelsen, det på trods af at en fri faunapassage i alle danske vandløb er et krav henholdt til EU´s Vandrammedirektiv og at finansieringen var på plads, så løsningen ville blive stort set gratis for kommunen.

Afgørelsen var begrundet med at Vandmøllen er en del af Sæbys Kultur og man ønsker derfor ikke at røre ved Stemmeværket, selvom at repræsentanter fra kulturarvsstyrelsen havde godkendt projektet.

Som en del af Sæby ønsker Sæby Sportsfisker Klub også at værne om Byens Kultur og Idyl, men samtidig ønsker SSFK også at se vækst i byen og et naturligt vandløb, derfor har SSFK valgt at føre en oplysningskampagne med det formål at informer og søge opbakning hos borgerne og de forretningsdrivende. Sådan at Projektet kan blive en realitet da det vil gavne Sæby.

Projektet møder modstand blandt nogle Borgere i Sæby, men modstanden skyldes formodentligt for dårlig eller ingen informationer om projektet. SSFK´s medlemmer oplever ofte at nogen er i den tro at projektet vil ødelægge idyllen ved vandmøllen samt at vandmøllen helt eller delvist vil forsvinde.

Dette er ikke tilfældet, i det nuværende projektet arbejder man med at halvere Stemmeværket sådan at alle vanddyr har fri passage fra havet og hele vejen op igennem åen. Det vil sige at man fjerner den Sydlige halvdel af stemmeværket hvor i mod den Nordlige halvdel samt Møllehuset vil blive bevaret og stå uberørt. Inden at man fjerner den Sydlige halvdel af stemmeværket vil der selvfølelig blive taget forholdsregler for at den ændrede vandstand ikke får betydning for de smukke bygninger der ligger ned til åen.

Den Fri Faunapassage er vigtig for at skabe og bevar en naturlig bestand af fisk i åen. På nuværende tidspunkt er bestanden afhængig af SSFK´s udsætning af fisk hvert år, men selv det er en kamp der ikke kan vindes! Fisk fra et dambrug har langt mindre sandsynlighed for at overleve i det fri end fisk som er klækket i det fri, så kun en meget lille procentdel af de udsatte fisk overlever til de er store nok til selv at gyde.

Havørreden som er en af de arter der har den største tiltræknings kraft af fisker til danske åer er også en af de arter hvor bestanden har de dårligste odds i Sæby å. Dette skyldes at man i Sæby å har et stemmeværk hvor havørreden ikke kan passere og nå gydeområdet. Når Ørreden bliver klækket lever den i gydeområdet i cirka 2 år inden den trækker ud imod havet, her lever den til at den er 4-5 år, inden at den trækker tilbage imod det område hvor at den selv er klækket.

Men i Sæby Å er dette for de fleste en umulig rejse da stemmeværket på nuværende tidspunkt er i vejen for dens rejse. De fleste ørreder opgiver at passere eller ender med at dø i forsøget, kun en meget lille del når forbi stemmeværket og den del er langt fra nok til at opretholde en bestand af ørreder i åen.
Ved at fjerne den sydlige del af stemmeværket vil ørreden og andre fisk have fri passage til gydeområderne og ørreden vil med tiden kunne bevare en naturlig bestand i Sæby Å.

Åen er ikke kun vigtig for de lokale fisker men også for Sæbys beboere og erhvervsdrivende. Undersøgelser viser at for hver million kr. der bliver tjent på turisme skabes der i gennemsnit 1,2 nye jobs, en skatteindtægt på 412.000 kr. og man øger værditilvæksten med 582.000 kr.

Sæby udsigt til en kæmpe lokaløkonomisk gevinst, som kommer alle til gode ved en fri Faunapassage. Mellem 20 mio. Kr. og 50 Mio. Kr. er den anslåede årlige værdi af det rekreative fiskeri, som er potentialet for Sæbyområdet, når Sæby Å opfylder miljømålene og får en fri faunapassage.

Allerede ved 20 Mio. Kr. vil man kunne skabe godt 20 Jobs, skatte indtægten vil være på 8.200.000 kr. og Værditilvæksten vil ca. være 11.500.000 Kr. Job og penge som vil gavne Sæby.
Så vil du være med til at skabe vækst i Sæby og bidrage til ny kultur, så støt op om en Fri Faunapassage ved Sæby Vandmølle.

Et andet indlæg på Facebook:
Det gir genlyd langt omkring at de få folkevalgte ikke kan se de helt indlysende fordele ved at gå ombord i en naturgenopretning, som det er at skabe en fri passage i åen her midt i Sæby by.

Lignende projekter sker overalt i Danmark i de her år, og med målbare flotte resultater for naturen. Projektet vil ovenikøbet blive seværdigt for de tilrejsende turister, i stedet for den gamle slidte beton og stensætning som stemmeværket er.

2 kommentarer til “El-fiskeri i Sæby Å kaldes dyre-
plageri og skaber ny debat” under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

2 kommentarer til “El-fiskeri i Sæby Å kaldes dyre-
plageri og skaber ny debat”

  • Det er et sørgeligt billede at se.
    Havørredens natur er at nå op til gydeområderne, dette er på trods af at den nærmest offer sig selv for at følge naturens gang, men et menneskeskabt stemmeværk er i vejen men alligevel forsøger havørreder desperat at komme forbi, resultatet er at den slår sig selv halvt eller helt ihjel, politikerne lukker bare øjne for det for stemmeværket er en del af Sæby’s kultur og idyl og det har stået der i over 300 år. Men hvad så med Sæby Å enden stemmeværket blev bygget?, Sæby Å er meget ældre end stemmeværket og hvorfor er det kun kultur fordi mennesket har skabt det? Hvorfor kan de ikke se det smukke i det naturlige? Der kan sagtens være plads til Kultur, idyl og naturen det samme sted, ved at lade Møllehuset og det nordlige stemmeværk stå uberørt også bare skabe en naturlig Faunapassage ved den sydlige del af stemmeværket. På den måde skal naturen ikke offer sig for vores menneskeskabte kultur.

  • Kim Trolle Wadum

    Det er yderst beklageligt, at personlige interesser og politiske studehandler, vejer tungere end sund fornuft og miljøhensyn, hos vores nuværende byrådsmedlemmer.

    Jeg vil derfor opfordre jer alle, til at lade stemmesedlen tale den 21 november 2017, og vise dem at vi ikke er tilfredse!

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'El-fiskeri i Sæby Å kaldes dyre-
plageri og skaber ny debat'
til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER