Julegaveidé: Fra kold krig<br> til åndssvageforsorg

Julegaveidé: Fra kold krig
til åndssvageforsorg

19. november 2016 - kl. 15:39 - af

Historisk Samfund for Vendsyssel har nu udgivet Vendsyssel Årbog 2016, og dermed er der sikret læsestof i rå mængder til alle, som interesserer sig for kulturhistorien i Vendsyssel.

Oplaget er i år på den pæne side af 3000 eksemplarer, og de fleste bøger er allerede afsat til den store medlemsskare i Historisk Samfund.

Årbogen lægger ud med historikeren Nikolaj Hyttels beretning om den “hemmelige” pipeline, der udgik fra Frederikshavn og som skulle forsyne danske og tyske flyvepladser med brændstof i en tilspidset krisesituation.

Samtidshistorie er der også i lektor Søren Bukstis artikel om fredsbevægelsen “Hjørring for fred”, der levede kort, men intenst fra 1982 til 1990. Bjarne Simonsen skriver om naturkatastrofen i Lønstrup i 1877 og især om bestræbelserne for at hjælpe Lønstrupborgerne på fode igen økonomisk efter ulykken.

Vestvendsyssel er også repræsenteret med Hans Finks grundige gennemgang af den tidlige bebyggelseshistorie i Løkken, og Thorkild Vejen giver et portræt af langelænderen Chr. Hansen Larsen, som i årtier var hér, dér og allevegne i Skagens købstadsliv.

Arkivar Lars Schreiber Pedersen har stukket næsen i forhandlingsprotokollen for Danmarks Lærerforenings nordjyske Udrensningskommission, som i de bitre tider efter befrielsen kiggede lidt nærmere på de medlemmer af lærerstanden i Frederikshavnsområdet, der havde haft et lige lovligt venskabeligt forhold til værnemagten.

Vi kommer tilbage til slutningen af 1700-tallet i Jørgen Mührmann-Lunds dramatiske beretning om Natmandskomplottet og den efterfølgende retssag, hvor et broget persongalleri stilles for dommeren. Vi er nede i bunden af samfundet, og der bliver vi i Jane Buus Sørensens historie om den ulyksalige ildebrand i Hammer Bakker i 1897.

Lægen Christian Hau deltog i 1964 i de arkæologiske udgravninger på Sct. Jørgensbjerg, hvor slaget i 1441 stod mellem Christoffer af Bayern og de nordjyske bønder. Han har siden studeret slaget intenst og fortæller her historien.

Yderligere artikler bringer læseren til Hirsholmene og tæt på åndssvageforsorgen. Der er altså rigeligt at gå i gang med i årbogen, der denne gang strækker sig over 210 sider.

Årbogen er gratis for medlemmer af Historisk Samfund og medlemskabet koster 100 kroner – så man får virkelig noget for pengene.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Julegaveidé: Fra kold krig
til åndssvageforsorg'
til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER