Nordjysk sundhedsprofil 2017<br> – ”Hvordan har du det?”

Nordjysk sundhedsprofil 2017
– ”Hvordan har du det?”

15. november 2016 - kl. 7:08 - af

Region Nordjyllands Udvalg for Sundhed og Sammenhæng har besluttet, at regionen i februar 2017 endnu engang tager pulsen på, hvordan nordjyske borgere har det.

Via E-boks udsendes knap 38.000 spørgeskemaer til udvalgte nordjyske borgere under overskriften ”Hvordan har du det?”

Udvalget for Sundhed og Sammenhæng blev på udvalgets møde forleden orienteret om proceduren for udsendelsen, spørgeskemaets indhold, nye tiltag samt eksempler på, hvordan sundhedsprofildata kan beriges ved samkøring med registerdata.

Hvert fjerde år tager kommuner, regioner og Sundhedsstyrelsen pulsen på danskernes sundhedstilstand via den landsdækkende undersøgelse ”Hvordan har du det?”.

Undersøgelsen i Region Nordjylland er således en del af en landsdækkende undersøgelse, som gennemføres i et samarbejde mellem Sundhedsstyrelsen, Danske Regioner, Kommunernes Landsforening, Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse samt Finansministeriet.

Baggrunden for den landsdækkende undersøgelse er at give et klart øjebliksbillede af danskernes trivsel, helbred og sundhedsvaner og har til formål at kortlægge og indhente viden, der bruges som grundlag for at planlægge og målrette sundhedsindsatsen kommunalt, regionalt og nationalt i Danmark.

I Region Nordjylland gennemføres undersøgelsen af Afdelingen for Patientforløb i tæt samarbejde med de nordjyske kommuner.

Status for arbejdet i Region Nordjylland er, at der pt. indgås aftaler med diverse samarbejdspartnere i forhold til de forskellige processer, undersøgelsen skal gennemgå. Endvidere arbejdes der med at få de sidste detaljer på plads i forhold til spørgeskemaets indhold, få udarbejdet en kommunikationsstrategi samt klargøre det elektroniske spørgeskema mv.

Der har længe været et ønske om og et behov for at skabe et datagrundlag, der muliggør monitorering af børn og unges sundhed og trivsel. Derfor er der iværksat et nyt tiltag i forhold til 2013, hvor Sundhedsprofilen følges op af en børnesundhedsprofil, da voksenprofilen kun indeholder data for borgere på 16 år og derover.
Sundhedsprofilerne i sig selv bidrager til megen viden om danskernes sundhedstilstand, og den viden kan højnes yderligere ved at koble en række registre på undersøgelserne. Kombinationen af registre og sundhedsprofiler giver basis for at belyse en række sammenhænge.

Eksempelvis viste profilen fra 2007, at de unge kvinder i højere grad var mentalt udfordret end eksempelvis de unge mænd. Hvordan er det gået disse kvinder? Er det et livsfasefænomen, eller er der tale om en vedvarende tilstand?

Resultaterne viser desværre, at der er en lille gruppe af unge kvinder, som oplever kontinuerlig dårlig mental trivsel.

Når spørgeskemaerne udsendes, er det første gang, E-boks bruges til undersøgelsen.

Der arbejdes gennem forskellige initiativer på, at den ændrede udsendelsesmetode ikke får negativ indflydelse på svarprocenten.

Der er på disse hjemmesider offentlig adgang til nationale og regionale sundhedsdata:

Danskernes Sundhed: http://www.danskernessundhed.dk/ (Den nationale database)
Sundhedsprofilatlas: http://www.rn.dk/sundhedsprofilatlas (Indeholdende regionale data på sogneniveau)
Sundhedsatlas: http://www.rn.dk/Sundhed/Til-sundhedsfaglige-og-samarbejdspartnere/Sundhedsatlas(Indeholdende registerdata om blandt andet nordjydernes forbrug af sundhedsydelser og om forekomsten af udvalgte kroniske sygdomme i Nordjylland)

Tekst af Per Rye

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Nordjysk sundhedsprofil 2017
– ”Hvordan har du det?”'
til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER