Arnold Andersen skriver<br> bog om “Hestearbejde”

Arnold Andersen skriver
bog om “Hestearbejde”

10. november 2016 - kl. 0:18 - af

Arnold Andersen er snart klar med den 14. i rækken af bøger, som han har skrevet på grundlag af en stor interesse for trafikhistorie samt for bygnings- og landskabskultur.

Forfatteren fra Sæby har i sit forfatterskab gennem en årrække også bidraget med historiske fortællinger til SÆBYBOGEN, og andre trykte medier.

-Første gang jeg fik noget udsendt på tryk var i 1948, ”Teknik er min Hobby”. Nutrykkes på livet løs på bogen ”Hestearbejde”, og den skulle blive færdig til at kunne udgives på ”Retfærdigheden” i Algade i Sæby fredag den 9. december klokken 15, fortællerArnold Andersen.

”Hestearbejde” er et illustrativt tilbageblik på, da vi ved arbejdshestens hjælp gik fra bonde- til industrisamfund.

I bogens forord kan man læse følgende:
Hestekøretøjerne, som vi kendte dem for halvtreds år siden, og længere tilbage er for længst borte fra vore marker og veje – man kan vi vist med sindsro sige – tiden er gået. Bortset fra, at hestene stadig er her – om end kun på hobbyplan, mener jeg, det er på tide og få genopfrisket, hvordan det var, da der var heste og køretøjer alle vegne.

Der svæver et spørgsmål, der ligger lige for – hvorfor skrive om arbejdshestens historie? – her må svaret blive – fordi den har fortjent det – og ikke mindst, har fortjent, at få sit eftermæle nedfældet.

Det skal derfor, og uden tøven, handle om arbejdshesten, der gennem årene – fra omkring 1860érne, og frem til omkring 1960érne, trak vores samfundsudvikling fra et solidt forankret bondesamfund, bundet af traditioner, og frem til et samfund, med nye vinkler på den tekniske udvikling i form af et håndværker- og industrisamfund, som dannede porten til vor tids højteknologiske tidsalder.

Bogens billeder, er ledsaget af forklarende tekster på, hvordan arbejdshesten medvirkede til at trække vores samfunds udvikling gennem den betydelige periode fra omkring 1850 – 1950, og med den konsekvens at omkring 500.000 heste i årene frem til omkring 1965 blev droppet til fordel for traktorerne.

Stort arbejde at finde billederne
– Der har ligget et stort stykke arbejde i at udvælge og finde frem til de mange billeder til illustration af arbejdshestens historie på landsplan, og det er mit håb, at læseren vil bifalde mit valg af billeder med forklarende tekster, som beskriver denne udvikling, siger Arnold Andersen.

-Det må her være på sin plads, at fortælle læseren, at jeg som bogens forfatter, med mine 85 år på bagen, og med mine 75 års opsparede viden og erfaring, har været iagttageren af, og har set, hvordan det foregik, og hvordan der gennem årets gang blev arbejdet med hestetrukne redskaber og vogne, på marker, og på gader og stræder.

Derudover er der gået en årrække, hvor jeg har haft lejlighed til at supplere min viden gennem faglitteratur, og naturelle studier, som grundlag for, at jeg har turdet gå i gang med dette værk, om arbejdshestens historie.

Til mit store held, havde mit fædrene ophav næsten den samme interesse. I begyndelsen af 1930’erne, havde han som hobby, at fotograferede arbejdssituationer på landmandens mark, og som han gerne gjorde det, når der var heste involveret.

På den tid, var det endnu ikke blevet almindeligt for hvermand, at gå rundt og fotografere arbejdssituationer, og da slet ikke på landmandens mark. Kameraet, som min far anvendte, var et enkelt og simpelt konstrueret Agfa box kamera, af årgang 1932, med træspole, og med et billedformat på 6×9 centimeter.

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER