FOA kæmper for retten til<br> at ytre sig i det offentlige

FOA kæmper for retten til
at ytre sig i det offentlige

1. november 2016 - kl. 7:44 - af

Her i 2016 er der stadig brug for at kæmpe for retten til at ytre sig, og det er en kamp, som FOA – Forbundet af Offentlige Ansatte – nu går i spidsen for.

Medier har fortalt op og ned om offentlige ansatte, der ikke tør fortælle om kritisable forhold på deres arbejdsplads – eller om hvordan de har det – af frygt for at blive fyret.

De få eksempler, der er kommet frem, har understreget fornemmelsen af, at ledere i det offentlige i nogle – desværre mange – tilfælde har set forkert på kalenderen og slet ikke har opdaget, at vi lever i et moderne samfund, hvor netop retten til at ytre sig er vigtig.

Vi har kendskab til mange tilfælde, hvor en offentlig ansat får at vide, at det er fyringsgrund at fortælle offentligheden om kritisable forhold, som offentligheden – borgerne – vel både har interese i og krav på at få indsigt i.

Det offentlige er jo vores alle sammens og ikke nogle få lederes legeplads, hvor de måske med frygt kan styre og regere ud fra tankegangen “det ér sådan, fordi jeg siger det”.

Heldigvis er der rigtig mange offentlige ledere, der er fulgt med tiden, men desværre er toget kørt for hurtigt for andre. De er ikke stået på udviklingen, og det er synd og skam, for det bremser meget og ødelægger arbejdsglæden. Måske er det en medvirkende årsag til samfundets mest udbredte diagnose: Stress.

Det vil FOA lave om på med en ny kampagne, der skal få de offentligt ansatte til at turde tage bladet fra munden, når de har kendskab til kritisable forhold.

Hos TV2Nord kan man få denne historie:

De offentligt ansatte er så nervøse for at miste deres job, at de ikke tør stå frem med kritik af deres arbejdsplads eller arbejdsvilkår, selvom de i nogle tilfælde arbejder under stærkt kritisable forhold. En række fagforeninger bekræfter tendensen, som FOA nu forsøger at bekæmpe ved at opfordre deres medlemmer til at bryde tavsheden.

– Folk bliver mere og mere tavse. Det er et typisk fænomen, vi har set tidligere, fordi de er bange for at stå yderst i køen, når afskedigelserne kommer. Vi ser rigtig, rigtig mange af vores medlemmer blive pålagt tavshedspligt i forhold til fuldstændig vanvittige ting, som overhovedet ikke går ind under reglerne om tavshedspligt, siger Anne-Grethe Sveistrup, der er faglig sekretær i FOA.

Formålet er at opfordre de ansatte til at stå frem, hvis de oplever svigt, ulovligheder eller dårlige arbejdsforhold. Offentligt ansatte er, som alle andre, beskyttet af ytringsfriheden. Alligevel føler mange, at de er tvunget til at tie af frygt for en fyrreseddel.

Både 3F og HK fortæller, at de ligeledes har flere medlemmer, der ikke tør stå frem med kritik – af frygt for, hvilke konsekvenser det kan få.

Få hele historien og se indslaget på TV2Nord ved at klikke her.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'FOA kæmper for retten til
at ytre sig i det offentlige'
til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger