Sand eller grundvand – Eller begge dele?

Sand eller grundvand – Eller begge dele?

5. oktober 2016 - kl. 9:53 - af

Redaktionen har modtaget dette indlæg fra Ulla Astman, Regionsrådsformand (S), som svar på Jens Hedegaards indlæg tidligere på ugen.

I den seneste tid har der været meget opmærksomhed på en ansøgning om at indvinde sand ved Åsted i Frederikshavn Kommune.  I et læserbrev fra Jens Hedegaard udtrykkes bekymring for grundvandet, hvis der gives tilladelse til at indvinde sand i området. Jeg kærer mig også om grundvandet. Og jeg kærer mig også om afvejningen mellem, at vi skal benytte og beskytte naturen.

I historisk perspektiv forbindes råstofindvinding ofte med grundvandsforurening, sandsynligvis fordi der tidligere har været eksempler på, at afsluttede råstofgrave er blevet fyldt op med forurenet jord eller affald.  Nutidens praksis for råstofindvinding og efterbehandling af råstofgrave medfører ikke en risiko for grundvandet som kan sammenlignes med tidligere. Bl.a. fordi der er skrappe regler for, hvordan man skal efterbehandle en råstofgrav i et område, hvor der er særlige drikkevandsinteresser. I den konkrete sag stilles der krav om at der ikke må anvendes gødning og pesticider på arealet når råstofindvindingen er færdig.  Og råstofindvinding anses i sig selv generelt ikke for at udgøre en risiko for forurening af grundvandet, bl.a. fordi risikoen for spild fra maskineri mv ikke er større end fra anden entreprenørvirksomhed, og fordi der ikke anvendes kemikalier ved råstofgravning.

Hver gang vi giver tilladelse til at indvinde råstoffer, sættes der også krav op til, hvordan det skal foregå, og derfor bør der ikke være en risiko for grundvandet i forbindelse med råstofindvindingen. Med konkrete vilkår og tilsyn med indvindingen behøver det ikke være et spørgsmål om enten grundvand eller råstofindvinding. Det kan også være ”både og”.

I øvrigt må det bero på en misforståelse, når Jens Hedegaard skriver, at Region Nordjylland ejer en anpart i Tolne Skov, for det er ikke tilfældet.

Når det kommer til indvinding af råstoffer, har vi som region forpligtelse til at sørge for, at der er råstoffer nok til hele regionen. I nogle kommuner har man overskud af ét råstof, som man i andre kommuner har underskud af. Det var en af årsagerne til at planlægningen med indvinding af råstoffer blev en regional opgave, så man netop ikke som hver kommune skulle være selvforsynende, men i stedet have mulighed for at få de råstoffer, man manglede, andre steder i regionen. Derfor kan vi ikke sige, at når en kommune har nok af et råstof til sig selv, så er det grund nok til at give afslag på, at der indvindes mere af samme råstof i samme kommune.

For folk med interesse i sagen kan jeg fortælle, at ansøgningen om råstofindvinding ved Åsted behandles på regionsrådsmødet den 25. oktober.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Sand eller grundvand - Eller begge dele?' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger