Energibyen Frederikshavn får årets Svend Auken-pris

Energibyen Frederikshavn får årets Svend Auken-pris

29. september 2016 - kl. 0:02 - af

Socialdemokraterne har på partikongressen hædret Energibyen Frederikshavn med Svend Auken-prisen 2016. Den grønne ære tildeles Energibyen Frederikshavn, fordi den er ”et forbillede for hele landet”.

Fra virksomheders overskudsvarme til fjernvarmeforsyningen, over forbrugsovervågning via smileypaneler i boligens entré, til biogasbiler i hjemmeplejen. Energibyen Frederikshavn har succes med at involvere private, virksomheder, organisationer og kommunen i den grønne omstilling. Og resultaterne taler sit tydelige sprog i form af nedbragt CO2 udledning, og efterspørgsel fra ind-og udland om at dele ud af viden og erfaringer. I dag har Energibyen Frederikshavn fået en stor anerkendelse af arbejdet, i form af Svend Auken-prisen, der gives for en ekstraordinær indsats for klimaet.

Projektchef i Energibyen, Poul Rask Nielsen, modtog prisen her til formiddag på Socialdemokraternes kongres i Aalborg på vegne af Frederikshavn Kommune.

”Det er en stor ære for os i Energibyen og Frederikshavn Kommune at modtage Svend Auken-prisen og komme i selskab med kendte klima-forkæmpere. For Energibyen og for Frederikshavn Kommune betyder arbejdet med den grønne omstilling, at vi gør os til en del af den globale forandring samtidig med, at vi har fokus på den lokale forankring og på skabelse af lokale arbejdspladser, som gavner miljøet. Det arbejde vi udfører, er ikke bare et bidrag til den grønne omstilling, det samler på tværs af partiskel og overbevisning, at vi kan blive konkrete i arbejdet til gavn for lokalsamfundet. Vi inddrager borgerne så meget som muligt, og i dagligdagen mærker vi, at det betyder noget, at der er et politisk ønske til omstillingsprocessen. Vi kan se, at det virker, når der er en synlig gevinst for folk, fx. støtte til energirenovering og grøn afgift på biler,” siger Poul Rask Nielsen, projektchef, Energibyen, Frederikshavn Kommune.

Energibyen gør det rigtigt
Svend Auken-prisen blev indstiftet i 2009 til minde om den tidligere socialdemokratiske miljøminister Svend Auken og gives til personer eller organisationer, som har ydet en særlig indsats i miljø- og klimaarbejdet. I begrundelsen for årets uddeling af prisen anfører Socialdemokraterne, at den grønne omstilling gør Danmark rigere, hvis det bliver gjort rigtigt, og det gør Energibyen Frederikshavn. Prisen blev overrakt af Socialdemokraternes miljøordfører, Christian Rabjerg Madsen.

”Energibyen Frederikshavn får prisen, fordi de viser, at den grønne omstilling og dermed klodens redning går hånd i hånd med eksport, arbejdspladser og vækst. Energibyen har arbejdet gennemgribende med energioptimering, hvor alle er med lige fra den store virksomhed, hvis overskudsvarme opvarmer huse. Til det private hjem, der med et blinkende grønt smil motiveres til at gøre en indsats. Innovation, motivation og koblingen af offentlig og privat er afgørende for den grønne omstilling, og det gør Energibyen Frederikshavn til et forbillede for hele landet”, siger Christian Rabjerg Madsen, S, miljøordfører.

Energibyen Frederikshavns opskrift på grøn omstilling har lokale rødder, men kan bruges overalt. De tre hovedpunkter udgøres af: Et mål om, at Frederikshavn Kommune er 100 procent overgået til grøn energi i 2030. En drejebog med 32 indsatser, der gør den grønne omstilling i Frederikshavn Kommune konkret. Og endelig et finmasket net af evaluering og opfølgning, der sikrer de nødvendige justeringer undervejs.

FAKTA om Energibyen Frederikshavn
Frederikshavn Kommune blev i 2007 Danmarks første klimakommune, og forpligtede sig på at nedbringe den årlige CO2 udledning med 3 procent.  Energibyen er et kommunalt erhvervsudviklingsprojekt, som skal omlægge energiforsyningen i Frederikshavn Kommune til 100 procent vedvarende energi. Energibyens opgave er at være initiativtager, udfører og koordinerende på projekter, som medvirker til at skabe grøn vækst og nye lokale jobs i energisektoren.

Af konkrete resultater kan nævnes demonstrations-lokaliteten, Energistien, der viser hvordan varmepumper, isoleringer, vindmøller og så videre virker i praksis, og hvis formål er at inspirere boligejere til energirenoveringer. Samtidig fungerer Energistien som udstillingsvindue for virksomheder, der ønsker at udstille eller teste energiinstallationer.

Energibyens samarbejde med lokale pengeinstitutter om uddannelse af personale til Energirådgivere i forbindelse med og udbredelsen af Energilån til energirenoveringer.

Det er også på Energibyen Frederikshavns initiativ, at der fx. i samarbejde med relevante parter nu er tankanlæg og gasbusser på regionale ruter til Frederikshavn, gasbybusser og gasskraldebiler.

Energibyen deltager i flere globale netværk og blandt andet i EU-projektet, Infinite Solutions, hvor europæiske storbyer samarbejder om udbredelsen af energiløsninger. Samtidig er Energibyen i stadig stigende grad efterspurgt og inviteret internationalt til at tale om erfaringerne med omstilling til grøn energi i Frederikshavn Kommune. Knowhow som Frederikshavn Kommune arbejder på at sælge som eksportvare, blandt andet er den efterspurgt i asiatiske lande. Det første salgsmøde er i kalenderen.

http://energibyen.dk/

FAKTA om Svend Auken Prisen
Prisen blev indstiftet i 2009 til minde om det socialdemokratiske fyrtårn og tidligere miljøminister Svend Auken og gives til personer eller organisationer, som har gjort en ekstraordinær grøn indsats. Prisen er tidligere uddelt til:

  • 2009: Tidligere Miljøkommissær i EU Margot Wallström
  • 2010: Verdensnaturfonden
  • 2011: Samsø Energiakademi
  • 2012: Grundfos-leder Niels Due Jensen
  • 2013: Stop Spild af Mad-kampagnen
  • 2014: Billund BioRefinery
  • 2015: COOP Danmark
  • 2016: Energibyen Frederikshavn, Frederikshavn Kommune

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Energibyen Frederikshavn får årets Svend Auken-pris' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger