Hvad rygere ikke ved om rygning og hjertet

Hvad rygere ikke ved om rygning og hjertet

25. september 2016 - kl. 10:07 - af

Trods mange års kamp for et rygestop, besværliggørelse af blot at kunne tænde en smøg og ikke mindst oplysning, er der stadig alt for mange rygere, og desværre ser vi en tendens til at helt unge ryger mere.

Lad mig slå fast – rygning er skadelig for alt og alle, unge såvel som gamle. Som forældre har vi et stort ansvar for vore børns opvækst og sunde livsstil. Derfor er det nødvendigt at forældre bakker deres børn op, når de søger hjælp til at undgå gruppepresset fra ”kammeraterne” til at prøve at ryge. Det skal være sejt at sige ”NEJ TAK jeg vil ikke ryge” når man står uden for, og nogle skal have en smøg.

De fleste rygere ved, uanset om de vil indrømme det eller ej, at rygning er farlig. De fleste forbinder skaderne med KOL (kronisk obstruktiv lungesygdom) som jeg skrev om i sidste uge, men rygning er mindst lige så farlig for hjerte og kredsløb.

Når man ryger, er der en større risiko for, at blodpladerne kan klumpe sig sammen og derved forårsage en blodprop. Rygning har også negativ effekt på de processer i blodet, som kan opløse blodpropper. For så at gøre det helt perfekt, ja så forhindrer rygning blodet i at transportere nok ilt rundt i kroppen på grund af den giftige gas CO – kulilte, altså skal hjerte arbejde hårdere, for at transportere den nødvendige mængde ilt rundt i kroppen. Alt i alt betyder disse faktorer, at en ryger typisk får en blodprop 10 år tidligere end en ikke ryger.

Der er ingen nedre grænse for rygningens skadelige effekt på hjertet. Blot få cigaretter daglig øger risikoen for hjertesygdomme, der skyldes forsnævring i hjertets kranspulsåre, og risikoen for at dø af disse. Rygere har dobbelt så stor risiko for at udvikle blodpropper og hjertesvigt som ikke rygere, og storrygere har fire gange så stor risiko for åreforkalkning i hjertet. Op mod hver tredje tilfælde af hjertekramper, blodpropper eller hjertesvigt kan alene tilskrives rygning. For mennesker under 50 år er rygning endnu farligere. Her er rygning ansvarlig for mellem 70 og 80 % af alle blodpropper.

Der er hurtig gevinst ved et rygestop!

1. Hvis rygeren har været røgfri i et år, halveres risikoen for hjertesygdom.

2. Hvis rygeren har været røgfri i 5 år, har personen igen den samme risiko som én der aldrig har røget, for at blive syg i hjerte eller kredsløb.

3. Er rygeren under 35 år vil et rygestop betyde, at risikoen for at udvikle kræft og hjertesygdomme falder til den risiko, som findes hos mennesker, der aldrig har røget.

4. Hvis rygeren lider af hjertekrampe vil et rygestop medføre, at antallet af hjertekramper falder, at behovet for medicin falder, og risikoen mindskes for at åreforkalkning udvikler sig til en blodprop.

I de senere år er det blevet meget moderne at ryge E-cigaretter, men de nyeste undersøgelser viser, at E-cigaretten er mindst lige så farlig som en almindelig cigaret. E-cigaret væsken indeholder en række stoffer (man ved nok ikke altid hvilke der er tilsat), som øger risikoen for en lang række sygdomme.

Det eneste der virker er et rygestop. Til hjælp her findes der en række præparater med ren nikotin, som kan dulme abstinenserne, men som ex-rygeren også skal stoppe med, for at opnå den fulde effekt af et rygestop. Et rygestop kræver motivation for at lægge smøgerne på hylden! Mangler motivationen er succesraten meget lav, så start med at finde motivationen, og ikke mindst finde aktiviteter, som bortleder tankerne fra smøgerne. Et rygestop er nok individuelt, men det hjælper, hvis alle i husstanden og /eller på arbejdspladsen bakker op om det!

På apoteket står vi klar til at give gode råd om at slukke den sidste smøg.

God week-end

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Hvad rygere ikke ved om rygning og hjertet' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger