Kommunen vil centralisere frivilligheden

Kommunen vil centralisere frivilligheden

13. august 2016 - kl. 11:03 - af

Redaktionen har modtaget dette indlæg fra Gitte Mortensen, Søren Holm Kristensen og Jørgen Madsen.

Frederikshavn Kommune ønsker ingen geografisk binding, der kan sikre medindflydelse fra frivillige i yderområderne.

Den 9. august 2013 åbnede dørene til det nyrenoverede ”De Frivilliges Hus” i Frederikshavn, som venligst var stillet til rådighed af Trigon Fonden.

Inden åbningen havde frivillige i Frederikshavn, uden at inddrage Skagen og Sæby etableret sig i det nye hus med nye vedtægter. Karsten Bøgh satte ved den lejlighed sin lid til, at fællesskabet gav grobund for et vidtrækkende og blomstrende foreningsliv i kommunen.

Det kom ikke til at ske. Rejser man til Sæby eller Skagen vil man erfare, at Det Frivilliges Hus ikke har bidraget til øget aktivitet

Husets nye vedtægter havde spillet fallit, og kun frederikshavnerne burde være glade. Lederen af De Frivilliges Hus havde oplevet ubehagelige arbejdsvilkår, men kunne se et perspektiv i at få etableret et Frivilligcenter med en årlig støtte fra kommunen og Socialministeriet på i alt 700.000 kr.

Arbejdet gik i gang og Frivilligt Samråd i Sæby og omegn var aktive, da de nye vedtægter skulle skrives.

Denne gang skulle tidligere mislykkede centraliseringer undgås. Skagen og Sæby skulle være en aktiv del af ledelsen i centret. Af vedtægterne fremgik det også, at geografisk binding skulle være et vilkår.

Vedtægterne blev sendt til Trigon Fonden, nøglepersoner i kommunen og til foreningerne. Alle tilbagemeldinger var meget positive både juridisk og måden de var formuleret på.

Vedtægterne skulle nu være fundamentet for det nye Frivilligcenter. Der blev valgt bestyrelsesmedlemmer og suppleanter- i alt 9 frivillige, desuden blev der valgt 6 til husets brugerråd.

Desværre var der nogle bestyrelsesmedlemmer, der ikke ville arbejde efter de vedtægter, de netop var blevet valgt på. Vedtægterne blev nu pludseligt oplyst at være ikke juridisk holdbare, hvilket er pure afvist af Socialministeriet. Bestyrelsesmedlemmer tog kontakt til formanden for Sundhedsudvalget og på et møde aftaltes , at en privat advokat sammen med jurister fra kommunen skulle komme med et udkast til nye vedtægter. Den politiske interesse var overvældende stor. Sundhedsudvalget havde travlt med, at beslutte, hvilke rammer, de frivillige skal organiseres under. F.eks. anmoder Sundhedsudvalget om at få en repræsentant i centerbestyrelsen, og at der ikke må være geografisk binding. Vedtægterne skal nu igen bygge på tidligere ikke for gode erfaringer om centralisering.

Det er en uhørt politisk indblanding i organiseringen af frivillige foreninger i kommunen.

Et eks. på centralisering kan læses i budgettet for frivilligcentret i år. 40.000 kr. er afsat til brugerrådet i De Frivilliges Hus. 0 kr. er afsat til de frivillige foreninger i Skagen og Sæby – dette på trods af, at vi allerede oplever beskæringer af vore tilskud (§18-puljen) til foreningsarbejdet og f. eks. Frivilligt Samråds aktiviteter i Sæby området. Der ser ud til at være flere midler til rådighed, men der har ikke på noget tidspunkt været mulighed for at drøfte aktiviteter og faglig som økonomisk støtte til foreningerne – alt har alene handlet om formalia vedr. huset i Frederikshavn og personale hertil.

Hverken budgettet eller handlingsforløbet den seneste tid danner således efter vores opfattelse grobund for et vidtrækkende og blomstrende foreningsliv i hele kommunen. Vi har derfor meget vanskeligt ved at se, hvorledes foreningsarbejdet kan styrkes i alle dele af kommunen med den organisation, der nu etableres.

Det er vores oprigtige mening, hvilket også hidtil har vist sig i den virkelige verden, at geografisk binding er en nødvendighed, hvis vi ikke igen skal opleve fiaskoer.

 

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Kommunen vil centralisere frivilligheden' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER