Åbent brev: Økonomien på børne- og ungdomsområdet

Åbent brev: Økonomien på børne- og ungdomsområdet

29. marts 2016 - kl. 0:10 - af

Åbent brev til borgmester Birgit Hansen vedrørende Bæredygtigt Børneområde, ekstra tilførsel af 10 millioner kr. fra socialudvalgets kasse i 2017 samt de forudsete besparelser på børne- og ungeområdet i 2017.

Kære Birgit Hansen

Vi har den seneste måned med undren fulgt med i dels de lokale mediers dækning af Frederikshavns Økonomiudvalgs vedtagne rammer for budgetlægningen for 2017-2020, og dels Børne- og Ungdomsudvalgets seneste møde afholdt 14. marts 2016, hvor bl.a. skoleårets planlægning 2016/2017 behandles.

Vi har svært ved at se sammenhængen mellem følgende:

– At du som borgmester på den ene side i februar måned melder en glædelig nyhed ud om, at børne- og ungdomsområdet i 2017 tilføres 10 millioner kroner ”øremærket til forbedringer på skole- og pasningsområdet”, som anført i Nordjyske 12. februar 2016.

I artiklen citeres du også for følgende udtalelse: ”B&U skal selv pege på, hvor pengene kan gøre bedst gavn. Hvor kan vi gøre det bedre og hvor trænger det mest, og intet bliver vedtaget uden at det har været i høring, men det er et klart politisk signal om, at vi nu prioriterer børne- og ungdomsområdet”.

– At Børne- og Ungdomsudvalget på det seneste møde afholdt 14. marts 2016 har behandlet skoleårets planlægning 2016/2017, hvor der i sagsfremstillingen til mødet fremgår at ”I skoleåret 2016/2017 mangler der 8.811.000 kr. i budgettet til skoleårets planlægning jf bilaget. Heraf udgør servicereduktion, omprioriteringsbidrag og demografi i alt 7.574.000 kr.

Endvidere fremgår følgende af mødets sagsfremstilling:

Hvis det manglende budgetgrundlag på 8.811.000 kr. skal findes indenfor skoleområdets nuværende ramme, skal ressourcetildelingen nedsættes med 5,98 time/elev.

En nedsættelse af denne størrelse vil betyde at skolerne ikke kan dække de lovmæssige påkrævede undervisningstimer i forhold til deres nuværende antal klasser og afdelinger.

Der vil heller ikke være mulighed for at tilbyde holdtimer, specialundervisning eller særlig støtte til eleverne, hvilket er et specifikt lovkrav.

Skal der findes andre løsninger, så skolerne får mulighed for at kunne bruge deres ressourcer anderledes, er der disse muligheder indenfor skoleområdets ramme:

1) at udfase afdelinger i de enkelte distrikter

2) at give skolerne mulighed for frit at klasseoptimere indenfor eget distrikt

Begge løsninger fordrer en ændring af den nuværende styrelsesvedtægt.”

Herudover har næstformand i Børne- og Ungdomsudvalget, Pia Karlsen, 8. marts 2016 i Nordjyske udtrykt frygt for, at ”B&U i 2017 i alt skal spare et beløb på omkring 25 millioner kroner”.

I forhold til Bæredygtigt Børneområde, har du tidligere i et svar til os (se vedhæftede) anført at:

Indlæg

Endvidere har du så sent som i december 2015 udtalt til Nordjyske, at ”Bæredygtigt Børneområde vil jeg godt stå inde for. En ny struktur, der skal kunne bære, at der bliver meget færre børn og unge”.

Med baggrund i ovenstående stiller vi hermed følgende spørgsmål:

– Når børne- og ungeområdet i 2017 står overfor besparelser på minimum 8.811.000 kroner, og der samtidig tilføres 10 millioner kroner til børne- og ungeområdet i 2017, er der så efter din opfattelse tale om en nettotilførsel på 10 millioner kroner til området?

– Er det efter din opfattelse et klart politisk signal om, at børne- og ungdomsområdet prioriteres, når området samtidig er genstand for besparelseskrav på minimum 8.811.000 kroner i 2017?

– Er det efter din opfattelse rimeligt, at de enkelte skoler skal stilles i en situation, hvor de skal vælge mellem ikke at dække de lovmæssige påkrævede undervisningstimer eller alternativt at udfase afdelinger/klasseoptimere indenfor eget distrikt?

– Eller burde dette efter din opfattelse være en politisk prioritering?

– Er Bæredygtig Børneområde efter din opfattelse i det hele taget økonomisk bæredygtigt og et udtryk for langsigtet planlægning, når der allerede nu, efter to budgetår med Bæredygtigt Børneområde, er behov for besparelser på minimum 8.811.000 kroner i 2017?

– Kan vi som borgere i Frederikshavn kommune forvente, at der politisk og forvaltningsmæssigt arbejdes med robuste, bæredygtige og fremtidsikrede løsninger, når der gennemføres store omsiggribende strukturelle ændringer på eksempelvis skole- og børneområdet med så store konsekvenser for børn, ansatte og udviklingsmulighederne i lokalsamfundet?

Med venlig hilsen
Martin Hareskov Larsen
Drejervej 3, Sæby 

Henrik Jørgensen
Vævervej 77, Sæby

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Åbent brev: Økonomien på børne- og ungdomsområdet' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER