
Foto: Henrik Christensen, SaebyAvis.dk
Vindmøllesagen ved Sæby vil ikke dø
26. marts 2016 - kl. 0:03 - af Henrik Christensen (web-redaktør)
Redaktionen har modtaget endnu et indlæg fra Karsten Munk i debatten om havvindmøller.
Efter min mening er der ingen vej tilbage, ikke længere spørgsmål om HVIS møllerne kommer op, men HVORNÅR.
Jeg har gennemgået vedlagte link og indsat en del citater derfra i vilkårlig rækkefølge, efterhånden som jeg fandt korte relevante svar. Det er Én lang række afvisninger på indkomne klager og berettiget frygt for Sæbys fremtid. Nogen har spurgt ind til Naturstyrelsens kompetence, hvilke politikere der står bag projektet, og om de får noget til gengæld. Svaret var : det er VVM redegørelsen uvedkommende. Det eneste jeg synes der er taget hensyn til er forsvarets radarsystem, og dog- forsvaret kan blive tvunget til at købe nyt radarsystem, hvis det eksisterende forstyrres af de planlagte møller. Kræver det en ekstrabevilling på forsvarsbudgettet ved en eventuel udskiftning af overvågningsradar ?
Det fremgår af redegørelsen at anlæg på land skal afskærmes ”i forhold til de landskabelige og rekreative værdier” Vorherrebevares siger jeg bare, man bekymrer sig kun om bygninger, transformatorstationer på land men lader hånt om havet ud for Sæby. I bykernen er der masser af krav om beskyttelse af helhedsindtrykket på de bevaringsværdige bygninger. Havet ud for Sæby er åbenbart ikke bevaringsværdig. Her hersker det vilde vesten, hvor dem med den største tegnebog tillader sig at ødelægge alting for profit, uden hensyn til samfundet på land.
Energistyrelsen siger desuden til et spørgsmål fra Enhedslisten: “ Mange kystnære placeringer vil dog have lavere vindstyrker end på de planlagte storskalaparker, og generelt gælder det, at større parker i højere grad opnår stordriftsfordele.”
Det er logik for burhøns at opstillingen ved Sæby er forkert, fordi der for det meste er vestenvind og landskabet fra Frederikshavn til Sæby vil give lavere udbytte og dårligere forrentning af investeringen.
Øvrige bemærkning ift. ejendomsforhold:
– Spørger hvordan havmøllerne kan tillades, når lodsejere ikke måkystsikre med begrundelse i visuelle forhold (4L)
Svar : ”Naturbeskyttelsesloven og planloven, der indeholder bestemmelser om byggeri inden for hhv. strandbeskyttelseslinjen (0- 300m fra kysten) og
kystnærhedszonen (0-3km fra kysten), gælder ikke på søterritoriet, og bestemmelserne finder derfor kun anvendelse for landanlæggene.”
”Miljøstyrelsen oplyser på sin hjemmeside følgende:
”Vindmøller udsender også infralyd fra vingernes rotation. De vindmøller, vi kender i Danmark, har rotorbladene på vindsiden af møllens tårn, og de udsender så svag infralyd, at den, selv tæt ved møllen, er svagere end høretærsklen.” Det er på denne baggrund, at infralyd ikke er behandlet i VVM-redegørelsen.
Den eksisterende viden peger på, at nogle mennesker oplever støjgener fra vindmøller, men at der indtil nu ikke er påvist en sammenhæng mellem vindmøllestøj og negative helbredseffekter.
Miljøministeriet og Klima-, Energi- og Bygningsministeriet finder derfor på det foreliggende grundlag, at igangsættelsen af den nye undersøgelse ikke bør bruges som argument for ikke at fortsætte den planlægning for vindmøller, som følger af energiforliget, som et bredt flertal i Folketinget har vedtaget.”
” Den generelle påvirkning på turisme som følge af en havmøllepark ved Sæby overordnet vurderet at være ubetydelig”
”Et par bemærkninger berører Naturstyrelsens kompetence samt opgavefordelingen styrelserne imellem:
– Hvem er de politikere, der står bag, og hvad får de til gengæld (3L)
Svar : De fleste spørgsmål er VVM-redegørelsen uvedkommende.”
”Der findes ikke empirisk data for at eksistensen af havmøllepark har en negativ indflydelse for valget af bosted. Valg er bosted træffes på baggrund af flere
parameter, hvori atmosfære, adgang til rekreative arealer og bymiljø mv. naturligt indgår.”
”På baggrund af de indkomne høringssvar vurderer Energistyrelsen, at der ikke er grundlag for at ændre på det område som Sæby Havmøllepark kan placeres inden for.”
”Der er ikke indkommet høringssvar, der har givet anledning til at ændre på processen for VVM-redegørelse for Sæby Havmøllepark.”
” Stationsanlæg skal placeres, så de kan blive bedst muligt afskærmet visuelt af terræn og beplantning, særligt i forhold til de landskabelige og rekreative værdier”
” Opførelsen af en Sæby vindmøllepark vil få indflydelse på Forsvarets radarsystemer i området. Derfor er det nødvendigt med afværgeforanstaltninger i form af gapfillerradarer, modifikation af eksisterende radarer eller komplet udskiftning af radarer.”
Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Vindmøllesagen ved Sæby vil ikke dø' til en bekendt