Forårsemneuge: <br>Gå Kold eller flyt dig!

Forårsemneuge:
Gå Kold eller flyt dig!

19. marts 2016 - kl. 11:50 - af

Der er forårsemneuge på Hørby Efterskole. Det betyder, at den almindelige undervisning er lagt på hylden i en helt uge, hvor tiden i stedet bliver brugt på at fordybe sig i at arbejde koncentreret på de to store store valgfagslinjer: Idrætslinjen eller Musik-, teknik- og dramalinjen.

På Idrætslinjen skal eleverne “flytte sig” – både fysisk og mentalt. Det handler om at prøve kræfter med nye idrætsgrene og samtidig står den på mental udfordring, hvor der også skal flyttes nogle grænser. På den anden store valgfagslinje arbejder eleverne traditionen tro gennem hele forårsemneugen med at opsætte og opføre en stor musical. Der er også tradition for, at musicalen har et historisk emne, og i år tages der fat i friskolemanden Christen Kold.

Christen Kold er en af de store tænkere, der sammen med den lidt mere kendte N.F.S. Grundtvig, har betydet mest for udviklingen af de frie skoler, efterskoler og højskoler, idet han brød med almueskolens udenadslære og autoritetsstyrede undervisning. Kold ønskede en skole, der var båret af en levende og nærværende undervisning, der skulle tage udgangspunkt i, hvad børnene og lærerne fandt relevant at lære. Dette synspunkt mødte stor modstand i 1800-tallet og Kolds vej mod en fri skole blev en livslang kamp fuld af omverdenens modstand.

I år er det 150 år siden Christen Kold åbnede sin første friskole i Danmark. Det er et jubilæum, der er værd at fejre i efterskole- og friskolekredse, hvor man sætter stor pris på muligheden for at kunne gøre ting på en anden måde, end i folkeskolen, og derfor også et jubilæum, man har valgt at arbejde med på Hørby Efterskole. Her har lærere og elever skabt en musical, der tager udgangspunkt i Kolds begivenhedsrige liv og den betydning, han har haft for det moderne efterskoleliv.

Der arbejdes koncentreret med musicalopsætningen, der hvert år tiltrækker mange besøgende udefra, især til den store premiereaften. Men inden da har der været arbejdet med manuskript, afholdt auditions, øvet roller og replikker, musikere, band og sangere har indøvet numre om og om igen. På teknikdelen af linjen har sceneteknikeleverne arbejdet med at fremstille scene, lave rekvisitter, lys og lyd, øve sceneskift mm. Alle de enkelte aspekter samles efterhånden til en helhed, der præsenteres for publikum til premieren og de efterfølgende forestillinger. Musicalen vises i alt seks gange og på Hørby regner man med, at over 1000 gæster vil have set forestillingen, når ugen er omme. Det er derfor et hold trætte elever, der rejser hjem på påskeferie lørdag sidst på eftermiddagen, når der er ryddet op. Søndag skal den store hal på Hørby Efterskole nemlig omdannes, så den kan danne rammerne om Hørby Bazar, med 100 boder og et hav af handlende.

For eleverne er oplevelsen det hårde slid værd:

  • Det er kæmpe stort at være en del af musicalen, siger Cecilie Jessen, der er elev på Hørby Efterskole for 2. år i træk, og dermed har deltaget i forårsemneugen to gange. – Det er virkelig hårdt. Men det er fedt at være en del af processen – at opleve, hvordan arbejdet skrider frem og bliver til en helhed, og hvordan alles bidrag får betydning, uddyber Cecilie, der er sanger i årets musical.

I forårsemneugen vendes der for alvor op og ned på elevernes hverdag, og det kan mærkes. Mange elever oplever selve fordybelsen i ét bestemt emne i en hel uge, som en stor udfordring. De er vant til at skifte mellem mange aktiviteter i løbet af en dag og samtidig have en bestemt struktur for, hvornår der er fx undervisning, spisetid, fritid og sengetid. I løbet af denne uge erstattes deres skift af et krav om vedholdende koncentration og den sædvanlige struktur afløses af en ny, mere flydende, som endda kan ændre sig i løbet af dagen i takt med, at den kreative proces skrider frem.

Ofte er læring noget meget konkret. Det handler om at tilegne sig ny faglig viden, men i løbet af forårsemneugen er læringen i høj grad knyttet til hver enkelt elevs personlige udvikling, og mange oplever, at de faktisk bliver bedre i stand til at fordybe sig efter at have deltaget i forårsemneugen.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Forårsemneuge:
Gå Kold eller flyt dig!'
til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger