Læserbrev: <br>Vedrørende Sæby Å

Læserbrev:
Vedrørende Sæby Å

15. marts 2016 - kl. 0:06 - af

”Vi bor i Pindborggade med have til åen. Og vi er reelt bekymret for at miste en hel unik beliggenhed, hvis det kommer til en ændring af åens nuværende forløb.

Der har i de11 år vi har haft huset her, været en konstant usikkerhed om hvorvidt det ene eller andet forslag fra lystfiskerforeningen bliver trumfet igennem. Jeg skriver trumfet igennem, fordi jeg er bekymret for at en forenings interesser og måske fastlåste synspunkter bremser for det muliges kunst.

Det er svært ikke at være enig i at fiskene bør have en lettere adgang til og fra åen. Så selvfølgelig giver debatten da stof til eftertanke. Og der vil givetvis komme en hel del flere fisk end der er nu, hvis eller når åen bliver bedre passabel for bl.a. havørreder og laks.

Men når det så er sagt, så vil et fiskestryg som de forslag vi indtil nu har set beskrevet og fået tegnet, give en kraftig sænkning af vandstanden på ca. 1½ meter i forhold til nuværende niveau. Dette vil forårsage et helt andet vandløb end den brede og forholdsvis dybe å, der er nu takket være stemmeværket.

Vi er ikke så bekymrede for om en sænkning af vandet vil give sætningsskader på huset, det bliver der sandsynligvis taget hånd om fra ingeniørers side. Men at se på en smal å med nogle få centimeter dybt vand og en møllesø, der er omgivet af betonvæg eller spunsvæg og skal have tilført vand via pumpe eller andet kunstigt, for at give indtrykket af en sø, det er set med mine øjne en meget grim og trist løsning, som Sæby i så tilfælde skal leve med de næste mange generationer.

Det virker som om at den eneste løsning fra lystfiskerforeningens side er, at fiskepassage kun kan fungere vest for stemmeværket. Jeg tillader mig som uvidende lægmand at stille mig meget tvivlende overfor denne fremstilling. Det må da kunne lade sig gøre at udnytte området fra stemmeværket og ned til broen, til at lave noget i retning af den nye løsning man kan se ved Møllehuset i Frederikshavn. Måske ikke en ren efterligning, men arbejde med ideen i at fisketrappen får et længere forløb end den nuværende dårligt fungerende.

En del af løsningen kunne være at forøge bredden af en ny fisketrappe med det dobbelte eller tredobbelte af det nuværende areal, evt. med ny placering i stemmeværket. Det vil vel ikke skæmme for den flotte møllebygning og åudsigten, men bidrage til at man så også kan se fiskevandring fra broen.

I mange år har byen nu haft glæde af en å og Møllesø der, når den bliver renset for siv, er fantastisk seværdig for alle der passerer broen eller går tur i Pindborggade. Velegnet til lystfiskeri og sejlads i robåd eller kano/kajak.. Disse rekreative muligheder vil for mig at se gå tabt for alle, inkl. os der bor langs åen, hvis stemmeværket helt eller delvist forsvinder.

Vi håber at der kommer en løsning vi og kommende generationer kan glædes over. Måske en eller flere lokale landskabsarkitekter også skulle på banen med forslag ,og ikke kun ingeniører der vel ikke har fokus på herlighedsværdien.

Under alle omstændigheder er jeg glad for, at der endnu ikke er hastet en hovsaløsning igennem. Men er da bekymret for, at der vil blive presset en beslutning igennem uden at ALLE muligheder har været på bordet. Om løsningen kommer om et, fem eller ti år, det må da i det store perspektiv være underordnet, hvis slutresultatet bliver det bedste for alle.

Jeg er ikke beboernes talsmand, men kun en bekymret borger der håber at vores perle af en å har en fremtid, samtidig med at fiskenes vandring fra havet tilgodeses forhåbentlig via en nutidig fisketrappe”.

Max Kjæhr, Pindborggade

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Læserbrev:
Vedrørende Sæby Å'
til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER