
Vragdykker fyldte Voerså Museum…
3. marts 2016 - kl. 11:38 - af Henrik Christensen (web-redaktør)
I mange hundrede år har der hersket stor frustration for sejlere og søfolk, når de strandede på Stensnæs ud for Voerså. Lige udenfor Voerså ligger en lille ubeboet ø, der bare er en sandbanke med lidt marehalm, men med en undergrund der stikker flere hundrede meter ud i havet. Hvis man ikke tager sig i agt og sejler langt udenom, så strander man på lavt vand på Stensnæs. Den lille ø kalder de lokale for Banken, der er omkring 1 km lang og 50 – 100 meter bred alt afhængig af tidevandet. Banken er et eldorado for vade- og strandfugle, og er da også omfattet af Stensnæs Fuglereservat.
Vragdykkeren
Navnet er Flemming Sørensen, og han kommer fra Aalborg, men har i flere år haft båd og fast plads i jollehavnen i Voerså. Hans store interesse for dykning, og ikke mindst de mange vrag på Stensnæs er for ham en ”guldgrube”. Tirsdag eftermiddag 1. marts holdt han foredrag på Voerså Museum, om de mange vrag og fremviste vragdele som Nordjyllands Kystmuseum havde givet tilladelse til at tage op fra vragene.
Flemming Sørensen er i øvrigt i meget tæt samarbejde med museumsinspektør Jens Thidemann fra Nordjyllands Kystmuseum og Gert Juhl. Begge de to sidstnævnte herrer er også dykkere.
Havet sletter spor
Folks hukommelse er dårlig med hensyn til at huske vrag og strandinger, og havet sletter mange spor. De tre dykkere er utrættelige efter at høre om nogen ved noget, eller har nogle rygter som kan kædes sammen med strandinger og vrag. I den forbindelse bruger de også flittigt søulykkestatistikken fra 1893 og til i dag for måske at kunne kæde et eller andet sammen, som kan bruges til at identificere, nogle af de mange vrag der ligger på Stensnæs.
Fotos og video
Til brug for museet havde Flemming Sørensen optaget en del videofilm, som han viste dele af, for de fremmødte samt fotos. Videoerne var optaget i klart vand, og her var det tydeligt, at det ikke bare flød med vragdele på bunden af havet, men også en del fiskeyngel havde fundet et hjem i vragene – herunder en sort hummer som havde taget bopæl i et rør. Dykkeren fortalte, det var første gang, han overhovedet havde bemærket sort hummer på Stensnæs.
Flemming Sørensen oplyste, også at der var en hel del usikkerhed om mange vrag. Selv om man havde fundet både porcelæn og tin med stempler, så kunne disse produkter ikke bruges som identifikation af et skibs nationalitet, da disse ting og sager helst i datiden skulle indkøbes i lande, hvor produktet var billigst.
Harmanna
Dette hollandske skib strandede på Stensnæs i 1868 med fem mand ombord. En del Voerså-fiskere tog ud og reddede besætningen, og for deres heltemod blev de to belønnet med medaljer og diplomer, mens resten fik diplomer og 10 gylden hver. Her havde Flemming Sørensen håbet på, at efterkommere af disse redningsmænd var mødt op på museet, og måske kunne fortælle om både medaljer og diplomer. Dykkeren havde været i kontakt med pårørende, men ingen har indtil nu kunnet fremvise hverken medaljer eller diplomer. Hans håb er, at der på et eller andet tidspunkt ville dukke nogle af disse ting frem.
Langt de fleste dele, som Flemming Sørensen fremviste på Voerså Museum, var fra strandinger og forlis på Stensnæs, men han viste også andet gods fra vrag, som ikke var fra Stensnæs.
Nyt pensum til efteråret
Flemming Sørensen er en dygtig og underholdende fortæller. Hvis han fik lov, kunne han fortælle i timevis om vragene på Stensnæs, men han lovede at komme igen til efteråret med et nyt pensum.
Tekst og fotos Cille Strøm
Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Vragdykker fyldte Voerså Museum...' til en bekendt