Tosprogede elever vil udløse millionudgift

Tosprogede elever vil udløse millionudgift

1. marts 2016 - kl. 11:59 - af

”Skoleårets planlægning 2016/17.” Sådan lyder det eneste punkt på en tillægsdagsorden for næste møde i Børne- og Ungdomsudvalget torsdag den 3. marts.

Blandt tallene skjuler sig en ikke-budgetteret udgift på tæt ved 10 mio. kr. på det samlede kommunale budget fra august i år og frem til udgangen af 2017.

Det fremgår af punktet, at ressourcetildelingen til undervisning for skoleåret 2016/2017 beregnes efter den vedtagne ressourcetildelingsmodel, som gælder for skoleområdet i Frederikshavn Kommune. Tildelingen er beregnet ud fra 5.530 elever i normalklasser og 295 elever i specialklasser. I forhold til det nuværende skoleår er det en stigning på 58 elever i normalklasserne og et fald på 26 i specialklasserne.

Skolernes ressourcetildeling til undervisning vedrører primært timer til normalundervisning, understøttende undervisning, holddeling, særlig støtte og specialundervisning. Herudover drejer det sig om ressourcer til ledelse, aldersreduktion og inklusion, som også er en del af skolens budget.

I skoleåret 2016/2017 forventes der en ekstraudgift til undervisning af 142 tosprogede elever med flygtninge- eller immigrantbaggrund. I første halvdel af skoleåret 2016/2017 fra august til december 2016 vil det betyde en merudgift på 2.139.732 kr., og for budgetåret 2017 vil det betyde en merudgift på i alt 7.735.357 kr.

Som udgangspunkt skal Børne- og Ungdomsudvalget afholde alle udgifter til skoleårets planlægning indenfor eget budget. Da der her – som i mange andre kommuner – er tale om en ekstraordinær udgift som følge af tilflytning af flygtninge og immigranter, bør Børne- og Ungdomsudvalget have tilført ekstra midler hertil, fremgår det af dagsordenen.

I forhold til skoleårets planlægning 2016/2017 bør der planlægges ud fra en forventet bevilling til de ekstra børn i 2016. Samtidig skal de nye forudsætninger indregnes i budget 2017 og de følgende overslagsår.

Herefter er der to udfordringer i forhold til den kommende planlægning af skoleåret: Den netop vedtagne overenskomst på lærerområdet er underfinansieret med 2,6 mio. kr. Kommunerne har selv skullet finde finansiering til de personlige løntillæg, som nuværende undervisere i specialklasser er berettiget til. Dernæst er der i forbindelse med budget 2016 vedtaget reduktionskrav vedr. stillingsvakancer. På skoleområdet udgør dette i alt 1,1 mio. kr.

Da eleverne skal undervises, er det nødvendigt at indregne beløbet som en reduktion i skoleårets planlægning. Hvis det manglende budgetgrundlag på 3,7 mio. kr. skal findes indenfor skoleområdets nuværende ramme, skal ressourcetildelingen nedsættes med 2,53 time pr. elev. En nedsættelse vil imidlertid gøre det svært for Skoledistrikt Syd og Skoledistrikt Nord at kunne dække de lovmæssige påkrævede undervisningstimer i forhold til deres nuværende antal klasser og afdelinger. Desuden vil alle 4 distrikters muligheder for at tilbyde holdtimer, specialundervisning eller særlig støtte til eleverne, hvilket er et specifikt lovkrav, blive reduceret.

Skal der findes andre løsninger, så skolerne får mulighed for at kunne bruge deres ressourcer anderledes, er der disse muligheder indenfor skoleområdets ramme

  1. at udfase afdelinger i de enkelte distrikter
  2. at give skolerne mulighed for frit at klasseoptimere indenfor eget distrikt

Begge løsninger vil kræve en ændring af den nuværende styrelsesvedtægt.

Børne- kultur og arbejdsmarkedsdirektøren indstillinger forud for mødet, at Børne- og Ungdomsudvalget dels drøfter skoleårets planlægning, dels beslutter, hvordan skoleårets planlægning for 2016/2017 budgetteres, og endelig at Børne- og Ungdomsudvalget anmoder Økonomiudvalget og Byrådet om en ekstra bevilling på 2.139.732 kr. i 2016 og 5/12 af 7.735.357 kr. for 2017.

Tekst af Per Rye

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Tosprogede elever vil udløse millionudgift' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger