Kommunens holdning til fri faunapassage er gået i fisk

Kommunens holdning til fri faunapassage er gået i fisk

29. oktober 2015 - kl. 16:36 - af

Gydebanker_600x250Naturstyrelsen har kasseret Frederikshavns Kommunes forslag om at skabe passage ved Sæby Vandmølle. Naturstyrelsen har meddelt kommunen, at den ikke behøver at fjerne spærringen i Sæby Å, fordi det ikke vil være omkostningseffektivt. Denne skrivelse er dateret 24. september, 6 dage efter fristen for at indsende en ny ansøgning udløb. Denne mulighed blev så ikke udnyttet hvilket lystfiskerne står meget uforstående overfor.

Projektet til 24 millioner kr. er alt for dyrt og derfor droppes det længe ventet projekt, lød meldingen fra Teknisk Udvalgs formand Lars Møller.

I november 2013 forkastede kommunen ovennævnte projekt ved et infomøde med interessenterne. Begrundelse var den høje pris og en del lodsejermodstand. Detailprojekt til 317.000 kr. betalt af naturstyrelsen var derfor spildt.

Efterfølgende har kommunen bedt DTU Aqua om et projektforslag, hvor vandløbet opdeles i et frit vandløb og en mindre Mølledam således at både kultur og natur tilgodeses.

I november 2014 bliver der på et møde enighed om at fremme projektet. Der var accept fra Nordjyllands Kystmuseum, Naturstyrelsen, DSF og DTU Aqua samt lystfiskerne. Budgetpris 9 millioner kroner altså 15 millioner billigere end det første.

Derfor undrer det bl.a. Helge Bjørn, at kommunen ansøger om fritstillelse ved at indsende 24 millioner kroners projektet og DTU Aqua projektet, hvor projektprisen er forhøjet til mellem 10-15 millioner, nærmest de 15 millioner.

”De ved på forhånd at indsatsen bortfalder for begrebet omkostningseffektivitet”, fortæller han til SaebyAvis.dk.

Da Stemmeværket ligger nederst i vandløbet og fjernelse af spærringen giver adgang til hele vandløbet ovenfor, for fisk og fauna, kan der opnås maksimalt beløb fra Naturstyrelsen.

Der er således ”omkostningseffektivitet” op til 10,71 millioner kroner til selve projektet og op til 2,14 millioner kroner til eventuelle erstatninger.

”Der skabes mange arbejdspladser, og vi mener, at projektet sagtens kan gennemføres inden for ovennævnte rammer til gavn for alle både forretningsliv, lokalbefolkningen, lystfiskerne og ikke mindst vores livsnødvendige turister”, siger Helge Bjørn.

En anden betragtning, der er glemt i hele dette spil, er at søges der fonde og private aktører om støtte, så vil disse penge ikke blive modregnet i de 10,71 millioner, som er bevilget til projektet.

”Gevinsten ved projektet er enorm”, fortæller foreningsformand Jesper Christensen. ”Det vil give adgang for fiskene til 100 km målsat vandløb ovenfor, klimasikre byen ved at gøre plads til vandet og skaber merværdi til lokalområdet i form af handel, turisme, kultur og fritid”, pointere Jesper Christensen.

Helge Bjørn fra foreningens vandplejeudvalg tilføjer, at Frederikshavns kommune går glip af knap 13 millioner til fjernelse den store spærring og med efterfølgende en potentiel omsætning på ca. 25 – 63 mio. millioner kroner årligt i lokalsamfundet, når miljømålene for vandområdeplaner 2015-2021 er opfyldt.

Disse tal er ikke grebet ud af den blå luft, men stammer fra en DTU rapport, som alle kan få indblik i.

”Åen ligger midt i byen, og det giver os ubegrænsede muligheder, når vi tænker turister og fiskeri i samhørighed”, siger Helge Bjørn. ”Far kan tage på fisketur, imens mor går på indkøb eller cafe og børnene kan lege lige i nærheden. Disse muligheder findes ingen andre steder, og dem skal vi naturligvis udnytte i Sæby”, slutter Helge Bjørn.

Den økonomiske indsats for kommunen er begrænset til at udarbejde og bekoste et nyt detailprojekt, geodata fra det forrige kan genanvendes så de økonomiske fordele burde være til at få øje på.

Slutteligt kan man undre sig over de lokale politikkere, der leger stilleleg og som på ingen måde har givet deres holdning til kende. Men næste skridt for lystfiskerne er nu et møde på borgmesterkontoret, hvor både lystfiskerne og formanden for teknisk udvalg m.fl. er inviteret til en snak med borgmester Birgit Hansen.

Der er hvis ingen tvivl om at det sidste og i denne sag langt fra er sagt.

 

 

 

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Kommunens holdning til fri faunapassage er gået i fisk' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER