Sæby Bibliotek i 100 år
…
25. oktober 2015 - kl. 9:05 - af Henrik Christensen (web-redaktør)
Fredag den 30. oktober, kl. 10-15, fejrer Sæby Bibliotek 100 års fødselsdag, og byder i dagens anledning på kagemand, kaffe og saftevand. Ældre Sagens Kor og Sæby Kirkes Børnekor underholder.
Sæby Biblioteks historie går egentlig tilbage til 1856, da Sæby Borgerforening åbnede et udlånsbibliotek i Algade 8. Biblioteket var kun tilgængeligt for foreningens medlemmer, og kan derfor ikke sammenlignes med det offentligt bibliotekssystem, vi kender i dag.
Den 21. oktober 1914 blev Sæby Folkebogsamling stiftet. Foreningens formål var at give nem og billig adgang til belærende og god, underholdende læsning. Samlingen lejede lokaler i Vestergade 1 – nu Strygejernet, hvor læsestuen åbnede den 6. december 1914, men samlingen blev først åbnet for udlån den 26. januar 1915. – Da vi fejrede bibliotekets 75 års fødselsdag i efteråret 1990, var der diskussion om, hvornår biblioteket reelt blev til, og vores udgangspunkt blev den gang 1915, og det har vi valgt at holde fast i, så derfor ligger 100 års dagen i efteråret 2015, forklarer bibliotekar Knud Hjørnholm.
I 1918 blev Sæby Folkebogsamling en selvejende institution. I 1923 søger bestyrelsen om en ny tilbygning i Skolegade, mens byggeriet stod på, boede biblioteket et halvt år på Krystaltorvet hos Teknisk Skole. Biblioteket havde til huse i Skolegade i 38 år, de første år med god plads, men materialesamlingen voksede, så i 1938 fortog centralbiblioteket i Hjørring en grundig revision, hvor 53 % af materialerne blev kasseret.
Nye tider
På et tidspunkt blev pladsforholdene dog så trange, at der måtte findes en løsning. Forskellige muligheder var i spil indtil Teknisk Skole på Frederikshavnsvej 2 blev nedlagt. Kommunen købet bygningen og stueetagen blev i 1960 indrettet til biblioteket, mens kælderen blev lejet ud til militære kontorer. Biblioteket får senere fuld råderet over hele bygningen, det varede dog ikke mange år, før det igen kom til at knibe med plads til samlingen og aktiviteter på stedet, vor stor set udelukket. Der blev i flere omgange taget tilløb til en løsning, men det var ikke muligt at finde politisk vilje og flertal hverken for en tilbygning, udflytning eller nybyggeri.
Først i 2003 kommer biblioteket for alvor på dagsordenen, og i 2004 kan formanden for Børne- og Kulturudvalget Knud Hjørnholm indvie et helt nyt bibliotek på adressen Rådhuspladsen 1. I 2007 bliver Sæby Bibliotek i forbindelse med kommunesammenlægningen en del af Frederikshavn Kommunes Biblioteker.
I november 2012 flytter borgerservice ind på Sæby Bibliotek og den 1. maj 2013 bliver Frederikshavn kommunes Biblioteker og kommunens borgerservice til Center for Borgerservice og Bibliotek.
Biblioteksledelse
Indtil 1917 klarede bestyrelsen udlånet og tilsyn med læsestuen. Herefter fik overlærer Hundahl overdraget opgaven. Han afløses af fru sagfører Larsen i 1920, og i 1925 afløser lærer Arentoft hende. Han sidder på posten i 22 år, og bliver først afløst i 1947 af lærer Eriksen. På grund af alt for dårlig økonomi opsiger han sin stilling i 1949 og afløses af O. Wolffhechel, der varetog hvervet frem til 1960. På grund af et stærkt stigende udlån – 10 timer ugentlig – overtog lærer Johs. E. Jensen stillingen på den betingelse, at hans kone, Ellen Jensen blev hans assistent. I juli 1969 blev bibliotekar Egon Pedersen ansat som Sæby Biblioteks først heltidsbibliotekar. Hans første store opgave blev i 1971 at planlægge kommunens biblioteksstruktur, idet Sæby Bibliotek efter kommunesammenlægning i 1970 var blevet kommunens hovedbibliotek.
Bibliotekar Aase Beck afløste i 1977 Egon Pedersen, og hun var Sæby Biblioteks overbibliotekar frem til 1991, hvor hun blev afløst af Anders B. Knudsen, som efter kort ansættelse blev afløst af Mette Caspersen, der var leder af Sæby Bibliotek frem til 2009. Herefter overtog en fælles ledelse med Thorkild Holm Pedersen i spidsen ledelsen af Sæby Bibliotek. Biblioteket hører i dag under Center for Bibliotek og Borgerservice Frederikshavn.
100 års dagen
Den runde fødselsdag fejres bl.a. med korsang. Kl. 11 kommer Ældre Sagens Kor og kl. 14.15 synger Sæby Kirkes Børnekor for fødselaren. Lidt godt til ganen skal der også være. – Vi serverer selvfølgelig kagemand, kaffe og saftevand, fortæller Knud Hjørnholm, som sammen med sine kolleger håber at rigtig mange vil komme forbi og hjælpe med at fejre dagen.
Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Sæby Bibliotek i 100 år
...' til en bekendt