
Apoteket fejrede 200 års jubilæum
24. oktober 2015 - kl. 18:04 - af Henrik Christensen (web-redaktør)
Den røde løber var rullet ud foran apoteket i Søndergade i Sæby lørdag eftermiddag. Årsag: Apoteket fejrede 200 års jubilæum.
Den 24. oktober 1815 startede Johan Carl Pauli med at drive apotek i den gamle købstad Sæby. Siden har i alt 15 forskellige apotekere haft driften af apoteket. Seneste skud på stammen har været Henning Voergaard i årene 1973-1980, Bodil B. Gjøderum 1981-2000 samt den nuværende apoteker Preben Smed Jeppesen, der tiltrådte i maj 2000 og i august 2005 overtog Østervrå Apotek som en filial af Sæby Apotek.
Jubilæet blev markeret på førstesalen af apoteket i den tidligere lægeklinik, som i dag indgår som en del af apotekets samlede plads. Op mod 100 sæbynitter kiggede indenfor for at lykønske.
Preben Smed Jeppesen sagde i sin velkomst, at det var en stor dag både for ham og for apoteket – faktisk havde han glædet sig i 15 år til denne begivenhed. Ved et tilfælde havde han for år tilbage under oprydning i nogle arkiver fundet papirer, som dokumenterede apotekets 200 års historie, siden Johan Carl Pauli i 1815 åbnede på adressen Søndergade 9.
Ved siden af på matriklen Søndergade 7 lå et faldefærdigt hus, hvor en ny ejendom for ca. 40 år siden blev opført, og som i dag udgør et moderne apotek med elektronisk styring af tabletter og meget andet. Som Smed Jeppesen udtrykte det: ”Sæby Apotek er gået fra at være en produktionsvirksomhed til at være en informationsvirksomhed med salg og kundeekspedition.” Han fandt, at nok var apoteket blevet 200 år, men det var stadig ungt i indretning og ånd.
I forbindelse med jubilæet er der udgivet en lille jubilæumsskrift, der fortæller om apotekets historie. Forordet er skrevet af tidl. praktiserende læge i Sæby, Jens Anton Hejlesen, som bl.a. fortæller om den teknologiske udvikling, der har været mellem læger og apotek. Skriftet rummer indlæg af tidligere ansatte Grethe Rugholm Rasmussen, Hanna Pedersen, Bente Holm Rasmussen og Sonja Boye, ligesom cand. pharm. Anne Særkjær Jeppesen giver en beskrivelse af farmaciens spæde begyndelse i Grækenland frem til vore dages lægemidler.
Skriftets øvrige tekst er forfattet af apoteker Smed Jeppesen. Han går bl.a. tilbage til 1705, hvor farmaceut Niels Kragh den 29. december opnår bevilling til at drive apotek i Sæby. Han ejede en gård i byen og havde her indrettet en ”apotekerstue”, men gik senere konkurs med diverse urteskabe, skuffer og reoler. Lånemulighederne var dengang langt fra de samme, som man kender i dag. Apotekeren lånte penge af den lokale sognepræst, og da apotekeren ikke kunne betale renter og lånet tilbage, stævnede præsten apotekeren og fik pant i såvel ejendom som løsøre. Han forseglede apoteket, og det endte den 1. juli 1709, hvor præsten overtog sit pant; det var slut med apotek i Sæby. Først i 1815 sker der igen noget, da Pauli opnår bevilling.
Ejendommen blev i 1815 beskrevet som en 1-etages bygning på 18 fag af egebindingsværk med murede vægge og tegltag. Apoteket var indrettet i den nordlige ende og bestod af officin (forretning) med disk og reoler, kontor, pakkammer og laboratorium med en indmuret kobberkedel samt 2 indmurede jerngryder.
Tekst: Per Rye
Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Apoteket fejrede 200 års jubilæum' til en bekendt