Finn Ulf Grabowski udstiller på Galleri Valdemar

Finn Ulf Grabowski udstiller på Galleri Valdemar

22. oktober 2015 - kl. 0:06 - af

Valdemar udstilling_600x250Århus-kunstneren Finn Ulf Grabowski malede sit første maleri for 53 år siden, mens han gik i gymnasiet, men det var først for 10 år siden, han udskiftede blyanten og tegnetrekanten med pensler og farver, og siden har han udstillet adskillige steder både i ind- og udland. Dog skal det lige tilføjes, for at være helt korrekt, at han første gang udstillede i Canberra A.C.T. i 1983, mens han som arkitekt var med til at tegne Australiens nye Parlament i Canberra.

”I sommer var min kone og jeg på tur til Skagen, og kom forbi Galleri Gl. Skagen, hvor vi kiggede inden for, og hvad så vi? Vi så en udstilling med nogle helt usædvanlige malerier i et par stilarter, som vi ikke tidligere er stødt på, nemlig en række malerier malet i Ismerne, de arkitektoniske abstraktioner og de Sur-Realistiske realisme-malerier, Ismer som ifølge den tidl. direktør for Statens Museum for Kunst, Alis Helleland, er opfundet af Grabowski.

Min kone og jeg blev hurtigt enige om, at ham ville vi invitere til at udstille på Galleri Valdemar. Og enden på den historie blev, at vi nu kan give vore kunder en lille forsmag på hvad han maler af malerier.

Denne udstilling er ikke en stor separatudstilling, en sådan må vi have til gode, for vi var lidt sent ude, idet han allerede var engageret til at udstille dels i Århus og dels i København her i dette efterår. En stor separatudstilling vil vi først kunne præsentere i 2016”, fortæller Jens Valdemar Clausen, fra Galleri Valdemar.

Denne udstillings hovedværk er et maleri, som har fået en fransk titel: ”La fille avec la bicyclette bleu” – (på dansk: Pigen med den blå cykel) hvor pigen med cyklen har en stående lighed med vores nu afgåede Statsminister, Helle Thorning Schmidt.

De øvrige malerier skal ses – og opleves – for Grabowskis malerier er mere end blot dekoration, de giver også stof til eftertanke.

Grabowski er født i 1945, og uddannet på Det Kgl. Danske Kunstakademi, hvorfra han tog afgang i 1970 fra professor Arkitekt Henning Larsens Afd., og det er netop hans specielle baggrund som uddannet arkitekt MAA, der i manges øjne gør ham ekstra interessant som billedkunstner.

Dette fornemmer man tydeligt, når man iagttager den ene af hans “Ismer”, nemlig de “Arkitektoniske Abstraktioner” hvor han trækker på de færdigheder, som netop arkitektstuderende i særlig høj grad trænes i på Kunstakademiet, nemlig perspektivtegning, farvelære og frihåndstegning.

Den anden Isme som Finn Ulf Grabowski har “opfundet” er: “Sur-Realistisk Realisme” som han definerer på følgende måde: Den Sur-Realistiske Realisme opstår, når han på finurlig vis sammenstiller flere forskellige realistiske elementer. Og de mange forskelligartede motiver, i kombination med de mange humoristiske detaljer, som malerierne indeholder, indbyder til, at man går på opdagelse i hans billedunivers, som ofte afslører flere lag.

Grabowski er efterhånden blevet pænt efterspurgt som portrætmaler, et fagområde som han af mange anses for at mestre på en fornyende måde, bl.a. fordi han dels maler meget detaljeret og udtryksfuldt, så man ikke er i tvivl om, hvem den portrætterede er, og med et glimt i øjet garnerer han motiverne med finurlige detaljer, som er med til at hans portrætmalerier er i tråd med tidsånden, og dermed undgår han, at hans portrætmalerier fremtræder på en måde, som et fotografi ikke er i stand til, nemlig at antyde dels den portrætteredes personlighed og dels hvad denne står for, på en måde så portræt-maleriet ikke fremtræder selvhøjtideligt. Og det er tydeligt, at han maler med dyb respekt for de klassiske dyder inden for portræt-kunsten.

Valdemar_600x400

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Finn Ulf Grabowski udstiller på Galleri Valdemar ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER