Klar modstand mod planer om havvindmøller

Klar modstand mod planer om havvindmøller

30. maj 2015 - kl. 7:24 - af

Manegen vind_600x250Omkring 200 tilhørere var torsdag aften mødt frem i Manegen i Sæby for at høre om planerne om en stor havvindmøllepark 4 km ude i havet på en strækning lige ud for Sæby fra Haldbjerg i nord til Solsbæk i syd.

Og der blev ikke lagt fingre imellem i de mange indlæg, hvoraf mange var stærkt følelsesladede. Hvis der blandt tilhørerne var tilhængere af planerne, skjulte de det godt. Samtlige indlæg var imod, og der herskede på intet tidspunkt nogen som helst tvivl om, at man absolut ikke ønsker en havvindmøllepark ud for Sæby.

Hauke Thiessen havde undersøgt sagerne grundigt og tog udgangspunkt i, hvor kostbart det kunne blive, hvis området mister nogle af de mange tusinde turister, som hvert år gæster Sæby.

”Jeg fatter ikke, at man på en af de mest befolkede kyststrækninger fra Randers Fjord og nordpå vil lægge en havvindmøllepark. Hvor er logikken? Hvorfor skal en havvindmøllepark placeres her,” spurgte han og gav udtryk for, at han følte sig manipuleret.

Videre spurgte Hauke Thiessen: ”Hvad er det for politikere i Frederikshavn Byråd, der vil tage dette ansvar på sig?” Hans indlæg høstede bragende klapsalver fra de mange tilhørere, og stemningen resten af aftenen var ikke til at tage fejl af; der herskede klar modstand mod projektet.

Ole Eigil Nielsen pegede på, at turisterne er vores halmstrå i Sæby, og Bjerregaard ønskede belyst, hvorfor der tales om værditab. Christian Hansen fra Sommerhusforeningen Hedehusene fandt det urimeligt, at der efter første høring kun havde været 17 dage til at afgive svar. Han opfordrede til, at folk skriver ind.

Ole Bjørn gav en kommentar på vegne af beboerforeningen på havnen samt Sæby Sejlklub. Han sagde: ”Politikerne har i den grad svigtet. Jeg opfordrer til, at Byrådet bakker os op i denne sag. Lad os få at vide, hvem i Byrådet, der er for, og hvem der er imod planerne om en havvindmøllepark ud for Sæby.” Han opfordrede ligeledes folk og foreninger til at markere deres modstand – ikke som et lille dryp, men som en stor og gerne samlet indsigelse. Endvidere undrede det ham såre, at sagen ikke har været til egentlig debat i Byrådet, men blot er berørt som en opbakning til den forrige borgmester!

Ryan Petersen kundgjorde, at hans tidligere positive holdning helt klart havde fortaget sig.

Henrik Andersen præsenterede sig som borger og skatteyder i Sæby. Han roste fagfolkenes arbejde. ”Vi vil bare ikke have de møller!” slog han fast til stort bifald fra salen. Han fortsatte: ”Byrådet må stille sig op og sige, det er noget forskrækkeligt bras, og alle foreninger må gå sammen imod planerne!”

Ulrik Langagergaard fandt, at planerne kun kan standses ved massiv modstand, og han opfordrede til underskriftsindsamling.

Niels Ole Nielsen, Frederikshavn, frygtede, at hvis planerne realiseres, og man vælger Starbakken for ilandføring af kabler, så risikerer man at løbe ind i masser af arkæologiske problemer, fordi man skal krydse områder med tidlige bosætninger. I øvrigt fandt han Energinets tidligere brev om besigtigelse nedladende i tonen. ”Dæmp myndighedsrollen og vær mere dialogsøgende”, lød hans opfordring.

Byrådsmedlem Jens Hedegaard Kristensen betragtede sig på en måde som inhabil denne aften. Han nævnede samtidig, at han kunne regne ud, at en ilandføring ved Starbakken ville føre elkabler lige hen under terrassen der, hvor han bor i Haldbjerg.

Andre kommentarer gav udtryk for, at møllernes placering er alt for tæt på Sæby Havn. En tilhører ville gerne have oplyst, om der findes tilsvarende parker så tæt ved kysten (svaret fra fagfolkene henviste til et område nær Lolland-Falster). En tilhører gav udtryk for, at der ville være mere fornuft i at placere møllerne nord for København, hvor de så er tættere på byen, hvor strømmen skal bruges.

En spørger foreslog at flytte møllefeltet nogle kilometer sydpå, men her lød fagfolkenes svar, at det ikke var så lige en sag, idet man så løb ind i et Natura 2000-område, som var fastlagt ud fra EU-bestemmelser.

En tilhører rettede sin formulering direkte til lokalpolitikerne: ”Jeg er så bekymret over, hvad der foregår på rådhuset. Først var der skifergassen og nu mølleplaner. Hvor er politikerne? Lad os få et borgermøde, hvor politikerne står frem og gør rede for deres holdninger!”

Fagfolkene forsikrede, at der stadig er tid til at gøre indsigelser. Dette skal i så fald ske inden den 3. august på email-adressen nst@nst.dk

Tekst af Per Rye

5 kommentarer til “Klar modstand mod planer om havvindmøller” under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

5 kommentarer til “Klar modstand mod planer om havvindmøller”

 • stop nu det hykleri de kommer sku da til at stå langt ude i vandet der generer de da ingen tænk de store der står på land langs østkystvejen hvem tænker på de står der? ingen! Nu skal i altså tænke jer om Sæby “nitter”

 • Peter Jæger Christensen

  Sæby Havn. “Det hele går snart i stå på havnen! Stærke kræfter arbejder for det! Nu er også de tidligere fabriksbygninger sat til afhændelse, i stedet for nedrivning og genopførelse af noget tidsvarende og kønnere.”

  Havvindmøllepark. “Hvordan kan man være modstander af møller på havet, der kun vil være til meget begrænset gene for de sejlende lystbåde i en kortvarig sejlersæson”?
  “Jeg synes, at vi modstandere af skiffergas skulle glæde os over, at Frederikshavn kommune også bliver kendt som hjemsted for vedvarende grøn energi”.

  De seneste årtiers boligbyggeri på og omkring havneområdet, er da uden sammenligning kønnere og nyttigere end alle de tidligere eksisterende gamle, grimme fabriksbygninger”.
  “Lad os nu ikke sætte det hele i stå”!

 • Inger Frølner

  Vi er også nogle her i Sæby som ikke er vindmølle modstandere. Vi er nogle der ligefrem glæder sig til at de havvindmøller kommer.

  Og jeg tror ikke på at alle turisterne bliver væk bare fordi vi får de havvindmøller. Måske 2 eller 3 lystsejlere.
  Vi har her i Sæby så mange andre kvaliteter at byde på.

  Desuden så kan møllerne ses fra land så vi behøver ikke at have både sat ind i fast rutefart så turisterne kan komme ud at se møllerne, som det har været nødvendigt at gøre andre steder.

  Lad endelig skifergassen blive i jorden og lad os så få de møller op, jo før jo bedre.

 • Frem for at indblande skifergas i debatten, så lad os fokusere på, hvad sagen egentlig handler om: vindmøller – og om placeringen af dem i vandkanten af Sæby badestrand er optimal? Eller om møllerne reelt kan placeres bedre et andet sted langs den danske kyst?

  At grøn energi er vejen frem, det er der bred enighed om. At der er behov for tiltag, der kan fremme både vedvarende energi og energieffektivitet. Det er også helt klart. Kort sagt – det er altså ikke møllerne, der er problemet. Problemet er placeringen af dem.

  Og når projekterne bliver til (stor) gene for lokale borgere og reelt KAN være en risiko for den lokale vækst og beskæftigelse (knap 10 % af beskæftigelsen i Frederikshavns kommune kunne i 2010 tilskrives turismen ifølge tal fra Energistyrelsen), så er der behov for at være kritisk. Muligvis vil der stadig komme enkelte turister efter møllernes opførsel, men vil ferie-prisniveauet i så fald holde? Næppe.

  “Kan vi ikke gøre det lidt bedre?” Det bør både de lokale og Christiansborg politikere spørge sig selv om. De bør kigge på landkortet og erkende, at det her er en “om’er”. Der er tale om dårlig planlægning i København, og noget der ser ud som manipulation med de lokale borgere, der ikke i tide er blevet hørt om deres mening til projektet (eventuelt af frygt for, at fejlplaceringen så ville blive tydelig…)

  Kære naboer i Sæby og hele Frederikshavn kommune. Lad os finde fællesskab om sagen og sig fra frem for blot at “vende den anden kind til”. Havvindmøllerne er en god idé, men de skal placeres på åbent hav og ikke som nabo til en badestrand. Og for at vende tilbage til skifergas – kan det virkelig passe, at man dumper både en skifergasboringer og en “hav”-møllepark i badevandet her i Frederikshavns kommune?

  Kære politikere; kan i ikke gøre det lidt bedre?

 • Mette Gregersen

  Er lokal Sæbynit og ser også frem til det nye tiltag med spænding 🙂

  Vær nu sød og lad være med at generalisere … ved at sige at møllerne vil genere lokale beboere og turisterne, det er ikke alle der har det sådan.

  Go vind fremover 😉

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Klar modstand mod planer om havvindmøller' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER