Naturbjesk a la Ravfrants<br>…

Naturbjesk a la Ravfrants

24. maj 2015 - kl. 0:09 - af

IMG_8132_600x250Vendelboerne har, så langt folk kan huske tilbage altid fremstillet deres egen bjesk. Nogle med mere held end andre, og hvis der på et tidspunkt blev fundet ”de vise sten” – ja så har vendelboen altid været vedholdende.

Ravsliberen, som er indehaver af en af landets mest velassorterede ravbutikker, der ligger Algade 12 a i Sæby, sad i vinters i sit sommerhus ved Stensnæs i Voerså og funderede over, hvad man kunne stille op, med alle de mindre stykker rav, som ikke rigtig kunne bruges til smykker. En kendt sag er, at kineserne er begyndt at interessere sig for vort nordiske ”ravguld”, men det er kun, de store stykker, de er interesseret i. Så slog lynet ned i ham. Ikke fra en klar himmel, men fra en snestorm, der kom fra nordøst, og af sted til købmanden gik det og købe en flaske vodka og en flaske Brøndums snaps. Begge flasker var af det, der næsten ingen smag har, men alkoholprocenten var skam god nok. Ravfrants skyllede nogle småstykker rav, og han hældte det på begge flasker og lod det trække 2 – 3 uger. Så fik bjesken smag, men man kan sagtens lade den trække i årevis og så fortynde den op efter ens egen smag. Den vi smagte på havde trukket i mere end to år, og resultatet udeblev heller ikke. Det duftede af grannåle, fyrretræ og harpiks, ja simpelthen emmede af natur, hvilket jo ikke var så underligt, da bjesken jo var lavet på rene naturprodukter. Og smagen var blevet, som Ravfrants håbede på – den rene natur.

Ravfrants, der bærer det borgerlige navn Frants Kristensen, og fru Doris tager hver morgen en lille en, og påstår det er med til at sætte blodomløbet i gang.

Ravsliberparret anbefaler alle at prøve denne bjesk, og hvis man ikke er i besiddelse af nogle småstykker rav, kan stykkerne købes for nogle få kroner i butikken.

Ravsliberens ravsalve
Ravfrants har i nogle år fremstillet ravsalve, der indeholder meget fint ravstøv, bivoks og vaseline, og ikke mindst ingen parfume eller kemi – kun naturprodukter. Ravsalven anvendes mod især hudlidelser, og ser ud til at fremme sårbehandling ved især infektioner. Børneeksem og børns røde bagdel, og flere med psoriasis har haft gode resultater, dog ikke helbredelse, men huden holdes blød og smidig, så det ikke klør.

Hvorfor virker det?
Rav er omkring 40 millioner år gammelt harpiks, og formålet med at træerne producerer denne harpiks er, at det er medicin til at hele såret, for eksempel ved at en gren saves eller knækkes af.

Ravsmykker har i mange år været brugt som naturmedicin mod især gigt og diverse hudlidelser, og nu kan ravets gode egenskaber også udnyttes i ravsalven.

Med hensyn til bjesken skulle man jo så også tro, den har en eller anden form for helsende lindring!

– Der er ikke andet for end prøve, siger Ravfrants med et stort bredt grin og finder en flaske frem og skåler med Susanne Dacke, der har været ansat i ravbutikken i fire år, samt undertegnede.

Et navn – men hvad?
– Jeg kunne egentlig godt forestille mig, der sidder nogen derude et eller andet sted og har et rigtigt godt navn til sådan en bjesk. Jeg har allerede fået forslag, der går på ”Kattegatbjesk”, ”Sæbybjesk”, ”O´våj”. Det er alt sammen spændende, men har du noget bedre forslag, så kig ind i forretningen og vi tager en snak om det, slutter Ravfrants.

Hvis man er interesseret i at vide mere, kan man gå ind på www.ravsliberen.dk

Tekst og fotos. Cille Strøm

IMG_8130 IMG_8133

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Naturbjesk a la Ravfrants
...'
til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER