Skifergas, Politik og Religion<br>…

Skifergas, Politik og Religion

8. maj 2015 - kl. 0:01 - af

JensHedegaardKristensen_600x250Redaktionen har modtaget dette indlæg fra Jens Hedegaard Kristensen, Byrådsmedlem Frederikshavn.

Regeringen traf i 2010 beslutning om at der kunne eftersøges og eventuelt indvindes Skifergas i Danmark, hvilket blev gentaget af den nuværende Regering. Kun Enhedslisten var fra starten imod. Senere i forløbet trak SF sig fra beslutningen. Frederikshavn Kommune, Dybvad området blev udpeget som et interessant efterforskningsområde og TOTAL og danske Nordsøfonden fik koncessionen (80-20).

Begrundelsen for at give en koncession er, at Skifergas er en renere fossil energikilde end kul og olie og mindre CO2 forurenende. Danmark vil hurtigere kunne nå vores overordnede energi mål, nemlig at være selvforsynende og fri for fossile brændstoffer inden 2050.

Byrådet lyttede til alle instanser på området, også Skifergas modstandere, hvorefter et markant flertal i Byrådet, 27 ud af 31 medlemmer, besluttede at sige ja til en prøveboring. Et flertal der stadig er intakt i Byrådet.

Byrådet blev godt klædt på omkring udvinding af Skifergas. Nordsøfonden, der er Statens rådgiver på Olie og Gas området, har sammen med GEUS været inde og vurdere prøveboring og efterfølgende udvinding af Skifergas ved fracking metoden. Svaret fra de statslige eksperter har været entydigt, at brugt fagligt og miljømæssigt korrekt er risikoen minimal. De to instanser har noget at have deres udtalelser i, da danskerne i Nordsøen har foretaget udvinding af gas og olie med fracking metoden i tre årtier. Hundredvis af danske ingeniører og drevne oliebisser har deltaget i denne proces.

Vi kunne som Byråd til enhver tid have sagt ”vi ved bedre” og stoppet for alt, men kun for efterfølgende at blive underkendt af Staten fordi vores argumenter ganske enkelt ikke ville være saglige.

Når det er sagt, så fatter jeg ganske enkelt ikke, at Staten ikke fra starten har taget over. Det er Statens undergrund, det er Staten der sidder inde med direkte viden på området, samt er den overordnede Plan Myndighed. Og det er Staten der indkasserer afgiften, der ved større fund vil give årlige milliard indtægter til statskassen. Vores fælles husholdning. Staten demonstrerer ansvarsforflygtigelse i denne sag.

Afslutningsvis vil jeg så til gengæld påstå, at hvis samtlige afgifter fra en positiv boring tilfaldt hjemkommunerne ville alle religiøse forbehold mod udvinding af Skifergas forsvinde som dug for solen!

 

 

 

6 kommentarer til “Skifergas, Politik og Religion
…” under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

6 kommentarer til “Skifergas, Politik og Religion
…”

 • Karl Henrik Hansen

  Kære Hedegaard på hvad bekostning hvis nu de rapporter fra USA passer så koster det vores grundvand og måske får det større konsekvenser som vi ikke kender. Kan penge virkelig være så stærke og kan en kommune som reklamere med at være grøn virkelig være sådan. Jeg er uforstående over for hvad det gør det så interessant at bryde undergrunden op og hvad man forventer af indtægter. Jeg tør ikke tage chancen og bare give los efter de oplysninger der er kommet fra det store land derover og især ikke når et land som Frankrig selv siger fra. Kan godt være du mener jeg er uvidende men jeg tør ikke tage nogen risiko for at mine børn/børnebørn skal opleve at vi har ødelagt det af. Nej Hedegaard lad os fortsætte det store mål at gøre kommunen helt grøn og satse på det vi ved noget om og som vi er så gode til nemlig grøn energi.

 • TOTALs hjemland, Frankrig, har forbudt skifergas, og de har endda atomkraft. Også Skotland, Wales, staten New York og andre har sagt nej. Det samme gør en enig landdag i Kiel, fire kommuner i Nordsjælland, Ålborg og Hjørring. Det er uforståeligt, at du og Frackinghavns byråd så stædigt holder fast ved en så dårlig sag, som ja til skifergas er. Modstanden mod skifergas vokser. Flere tusinde er med i Vendsyssel imod Skifergas og TOTAL protest. Danmarks Naturfredningsforening, som har en del medlemmer her nordenfjords, er også imod. Og Greenpeace har indsamlet tusindvis af underskrifter mod skifergassen. Alle de tusinder skal nok rykke stemmer til folketingsvalg og næste byrådsvalg.

 • Tommy Thomsen

  Tak Jens for du tør bidrage med dit indlæg, vi trænger til af få nuanceret debatten om skiffergassen.
  Dejligt at se at det ikke kun er en lille frelst skare der varsler ødelæggelser og undergang, der lader høre fra sig. Det er altid godt at have en kritisk tilgang til nye tiltag der kan forstyrre miljøet, man skal dog passe på ikke at løfter fanen så højt, at man ikke kan nå jorden.
  Fordi store europæiske lande, som har investeret meget i atomkraft, ikke vil tillade skiffergas, kan måske tilskrives en manglende interesse for at få en konkurrerende energikilde.
  Dog forstår jeg ikke hvorfor du mener at Frederikshavn Kommune ikke skal være med til at beslutte / tage ansvar for om der skal foretages prøveboring. Vi hører da eller jævnligt beklagelser over at flere og flere beslutninger bliver centraliseret på Christiansborg.

 • Flemming Sten

  Hej Tommy.
  Kan du ikke lige forklare mig, hvordan jeg kan tilhøre en frelst skare samtidig med, at jeg varsler ødelæggelser og undergang ?
  Nej, vel!
  Problemet er desværre nok nærmere, at den af dig omtalte skare er bekymrede for, at det der ER sket langt de fleste steder hvor der fraktueres, også kan ske i vores område. TOTAL HAR allerede vist sig inkompetente ved ikke at følge de retningslinier de selv har accepteret. og hele forestillingen er først lige begyndt.

 • Et argument som går igen og igen efter der for alvor er opstået tvivl om sikkerheden under udvindingen er :

  Citat Jens Hedegaard
  “Vi kunne som Byråd til enhver tid have sagt ”vi ved bedre” og stoppet for alt, men kun for efterfølgende at blive underkendt af Staten fordi vores argumenter ganske enkelt ikke ville være saglige”.

  Det er et søgt og beklageligt argument. Hvem ved hvad der var sket hvis vi havde sagt nej ?. Havde vi som kommune måske fået anerkendelse for at værne om nogle af vores værdier. Måske endda ros for at være “better safe than sorry”.

  Nu har vi selv sagt ja, og må derfor tage alle evt. følger.

 • Jens Hedegaard Kristensen – du er part i sagen, på TOTALs side, for du er jo næstformand i alle selskaber i Forsyningen, herunder Avø. Det er til jer, TOTAL afleverer boremudder og frackingvand. Du må meget gerne oplyse offentligheden om, hvordan I håndterer de tonsvis af boremudder og frackingvand, som TOTAL- ifølge oplysniger fra VVM’en – graver op af boringen i Dybvad. Det er en stærk giftig cocktail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Skifergas, Politik og Religion
...'
til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER