VVM for skifergas i Nordjylland er forældet

VVM for skifergas i Nordjylland er forældet

7. maj 2015 - kl. 12:06 - af

SkifergasUventet stop af skifergasboring i Nordjylland understreger behovet for en ny VVM-undersøgelse, mener Danmarks Naturfredningsforening.

 

Det er netop blevet afsløret, at firmaet Total, der står for Skifergasboringen i Nordjylland, har brugt kemikalier, som der ikke har været søgt tilladelse til. Derfor har Energistyrelsen sat en stopper for boringen, der startede i mandags.

Ifølge Total opstod der et uventet problem, som man ikke havde forudset i VVM-undersøgelsen (Vurderinger af Virkninger på Miljøet). Derfor var firmaet nødt til bruge nogle et såkaldt skumreducerende middel, som der ikke var søgt tilladelse til.

Danmarks Naturfredningsforening mener, at der er for stor usikkerhed om konsekvenserne af skifergasudvinding i Danmark, og derfor må der laves en ny VVM, siger Sine Beuse Fauerby, miljøpolitisk medarbejder i Danmarks Naturfredningsforening.

– Vi mener, at der må laves en supplerende VVM. Den her sag viser med alt tydelighed, at når man borer fire kilometer nede i undergrunden, så har man ingen anelse om, hvad der sker på forhånd, og hvilke kemiske stoffer, som man mener, at man får behov for, siger Sine Beuse Fauerby.

Stop for skifergas
Danmarks Naturfredningsforening har fra start været imod, at der blev givet grønt lys til at prøvebore i Nordjylland.

– Sagen understreger med alt tydelighed dét, som vi i Danmarks Naturfredningsforening hele tiden har sagt. Vi bliver nødt til at sige stop for skifergasudvinding i Danmark, fordi vi ved simpelthen for lidt om, hvad det er for nogle stoffer, der kommer i spil, og hvilke konsekvenser der er for natur og miljø. Det bliver jo stjerneklart, når selv firmaet bag boringen tog fejl omkring, hvad der ville ske, siger Sine Beuse Fauerby.

Forurening af drikkevand
Undersøgelser har vist, at skifergasudvinding i USA har medført forurening af grundvand og skadet menneskers sundhed, men alligevel har byrådet i Frederikshavn Kommune givet grønt lyst til skifergasboring i regionen.

– Hvis der kan ske sådan en fejl allerede under prøveboringen, hvad kan der så ikke ske, når de begynder at lave den egentlige fracking og pumper en kemisk cocktail ned gennem de jordlag, hvor vi henter vores drikkevand? siger Sine Beuse Fauerby og fortsætter:

– Vi håber, at politikerne er opmærksomme på, at en VVM ikke er en fast beskrivelse af, hvordan et projekt kommer til at forløbe. En VVM sætter nogle rammer, som hele tiden kan blive udvidet med nye ansøgninger om brug af nye stoffer. Det har vi jo netop lige set et eksempel på, at Total har søgt om tilladelse til en række nye stoffer, som ikke var en del af VVM.

 

En kommentar til “VVM for skifergas i Nordjylland er forældet” under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

En kommentar til “VVM for skifergas i Nordjylland er forældet”

 • Flemming Sten

  Som det fremgår af ovenstående har TOTAL anvendt et ikke godkendt kemikalie allerede i prøveboringens allerførste fase.
  Det må på den baggrund være rimeligt at spørge TOTAL om hvordan det kan være, at der befinder sig et kemikalie på borepladsen, som de ikke må bruge?
  Ligeledes må det være rimeligt at spørge om, eller hvilke, andre ikke godkendte kemikalier der findes på pladsen?
  Og er disse “stand by” kemikalier farlige for miljøet?
  Venligst
  Flemming Sten

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'VVM for skifergas i Nordjylland er forældet ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER