Bukkejægerens højtid står for døren

Bukkejægerens højtid står for døren

2. maj 2015 - kl. 12:23 - af

IMG_6242Perioden 16. maj til 15. juli er hellig for bukkejægerne i Danmark. I denne periode må råbukkene skydes, og den jæger, der har et åbent øje for sit revir, har den seneste tid kunnet ses uden riffel i terrænet. Jægeren er på ”jagt” efter at finde ud af, hvor bukken går og fejer sit gevir, for at få den løse og bløde bast skrabet af. Basten klør, og fejningerne sker mod unge træer og buske. Af og til går det så voldsomt for sig, at de unge træer eller buske senere ikke overlever og dør.

Den første jagtmorgen falder på en lørdag, hvor mange jægere har fri, og hvis vejret er tørt og lunt og næsten ingen vind, er det hele perfekt for at få en buk med hjem til fryseren og et trofæ i form af et gevir på væggen.

Bukkepral på Jagtcenter Nord
På Jagtcenter Nord, der ligger på adressen Dyrhedenvej 16 mellem Sæby og Lyngså, er der fremvisning af skudte bukke, den første morgen fra 09.00. Her er alle velkomne til at besøge centeret og lægge nyskudte bukke på paraden. Også jægere og andet godtfolk, der ikke har skudt bukke eller været på jagt, er også velkomne. Her bliver ofte fortalt sjove historier om, hvordan bukken blev nedlagt, og har man været heldig og nedlægge to bukke, som sjældent sker, ja så er man dagens mand. Det koster ofte jægeren et drink til venner og kammerater, mens der høfligt bliver lettet på hatten.

Blodig pande
For nogen vil det være den allerførste buk, der bliver nedlagt. Så er den heldige jæger helt oppe at ”køre”, for det er noget ganske særligt, der huskes hele livet. I sådan et tilfælde har jægerne et ritual, der skal udføres. En ældre jæger, der har skudt flere bukke, finder en lille grangren og kører grenen rundt i resterne af bukkens blod. Skytten sidder på knæ ved siden af bukken, og den ældre jæger tørrer nu en lille klat blod af i panden på skytten.

Morgenkaffe
Klokken 09.00 er morgenkaffen klar i cafeteriet på Jagtcenter Nord. Her er der rundstykker med smør, ost, marmelade og brød samt øl og vand.

Herefter tager jægerne hjem og sover til middag, og for de flestes vedkommende, er de ude igen til aften. Råbukkene må beskydes fra solopgang til solnedgang.

Tekst og foto(s). Cille Strøm

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Bukkejægerens højtid står for døren' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger