Anmeldelse af Hans Gregersens ”Besættelsesdage”

Anmeldelse af Hans Gregersens ”Besættelsesdage”

31. marts 2015 - kl. 0:03 - af

Foto af Hans Gregersen”Besættelsesdage – Sæby 1940-47” er titlen på den seneste bog fra Hans Gregersen.

Bogen, som udkommer den 9. april i forbindelse med 75 året for starten på den tyske besættelse af Danmark, fortæller om en anderledes og besværlig tid under 2. verdenskrig og årene umiddelbart efter i Sæby, der dengang var en lille købstad med ca. 2750 indbyggere.

Den 13. april rykkede den første styrke tyske soldater ind i Sæby og slog sig bl.a. ned i teknisk skole og det tidligere epidemisygehus på Frederikshavnsvej. Krigen var kommet til Sæby, og befolkningen måtte se grågrønne tyske soldater i gadebilledet, og livet blev desuden præget af hårde isvintre (ikke mindst 1941-42), varemangel, rationeringer, mørkelægning og spærretid.

Selv om den tyske værnemagt satte sit præg på byen, gik livet videre; men i det skjulte skete der meget via flugtruter fra havnen til Sverige. Værnemagten havde samlet store mængder af våben og udstyr ved Langtved nord for Sæby. Ved Sæbygårdvej blev anlagt landingsplads, og miner blev udlagt i havet ud for Sæby.

”Besættelsesdage” beskriver ikke kun den nye hverdag i Sæby med begrænset vareudbud, luftalarmer, tørveproduktion, alsang og årenes i alt 40 luftalarmer, men inddrager masser af eksempler på betydningen af den illegale flugtrute med paketbåde og fiskekuttere til Sverige. I det sene efterår 1943 var der i alt 5 både med tilknytning til Sæby, som besejlede den illegale rute. Historien om flugtruten er bogens hovedafsnit. Med flugtruten sikredes modstandsbevægelsen en livline mellem Vendsyssel og Sverige, hvor også betydningen af den midlertidige indkvartering af flygtningene, inden de kunne afskibes, øgedes betragteligt. Ved modtagelsen af de fremmede var nøgleordet diskretion, og det var et plus, hvis opholdsstedet f.eks. kunne have en naturlig færden af en læge eller en præst.

I andre centrale kapitler fortælles om lokale modstandsaktiviteter, om de glade befrielsesdage i 1945 og det efterfølgende retsopgør mod værnemagerne, der under besættelsen havde tjent på tyskernes tilstedeværelse. Der er ligeledes afsnit, som fokuserer på den tilknytning, nogle britiske RAF-piloter fik i forhold til Sæby-egnen, og ligeledes en beskrivelse af dengang, hvor byen mistede sit politi, Gestapos arrestationer af 12 modstandsfolk i januar 1945 og de efterfølgende forhør i kælderen under Rolykke samt fanger i arresten i Aalborg og i Frøslev-lejren og ikke mindst eksekvering af dødsdomme i Ryvangen i København.

”Besættelsesdage” bringer også historien om den tyske flygtningelejr ved Frederikshavnsvej/Kildevej, som var i brug frem til foråret 1947, og ligeledes kasernen omkring Hans Aabelsvej og andre steder i Sæby såsom kommuneskolen, badmintonhallen, Rolykke, Kurhotellet og Sæby Søbad. I bogens afsluttende kapitler bliver det atter fred; Frøslev-fangerne vender tilbage, og opgøret mod alle, som havde været ”på den forkerte side” under krigen tog sin begyndelse.

”Besættelsesdage” er en fremragende skildring af forholdene under 2. verdenskrig, som de udspandt sig i og omkring Sæby. Hans Gregersen fremdrager ikke alene hovedtræk, men får på glimrende vis også utrolig mange små som store nuancer med af en både besværlig og for en del sæbynitter farlig tid, fordi de qua deres modstandsarbejde var parat til at betale den højeste pris for deres humanitære indsats imod det nazistiske system.

Det vil i denne boganmeldelse føre for vidt at komme ind på de enkelte personer med tilknytning til Sæby, der ydede en stor indsats i modstandskampen. Men bogen giver masser af eksempler på bedrifterne, uden at forfatteren forfalder til at glorificere, men alligevel tjener de pågældende til ære for deres heroiske indsats.

Bogen, som i væsentlig grad bygger sit indhold på datidens lokale aviser og øjenvidneskildringer samt masser af fotos fra dengang, kan på det varmeste anbefales. Den er yderst velskrevet, særdeles læseværdig og vil være et must for enhver, der gerne vil kende nærmere til besættelsestiden og byen for 70-75 år siden. Når man først har startet læsningen, er det svært at stoppe igen, fordi indholdet på én gang både er særdeles intenst og meget nærværende.

Bogen er på 256 sider og udkommet på Højers Forlag.

Hans Gregersen vil ved en reception på Sæby Museum den 9. april kl. 14-17 signere sin bog for folk, der måtte ønske at erhverve den ved denne lejlighed. Desuden vil bogen være til salg hos boghandlere. Allerede om aftenen den 8. april holder Hans Gregersen et foredrag på Sæby Bibliotek om Sæby under besættelsen.

Tekst af Per Rye

Forside, Besaettelsesdage

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Anmeldelse af Hans Gregersens ”Besættelsesdage”' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER