Mulighed for nedrivning af tomme ejendomme kan gavne

Mulighed for nedrivning af tomme ejendomme kan gavne

26. marts 2015 - kl. 15:05 - af

birgit_hansen_600x250Tomme bygninger skæmmer lokalsamfundet, forfalder og belaster kommunekassen år efter år. Nu får Frederikshavn Kommune hjælp fra Økonomi- og Indenrigsministeriets lånepulje til at nedrive 5 tomme bygninger.

Frederikshavn kommune er én blandt fem danske kommuner, som får glæde af Økonomi- og Indenrigsministeriets lånepulje på i alt 50 mio. kr. til at rive tomme bygninger ned. Konkret har kommunen budt ind med fem emner, som sammenlagt giver mulighed for at låne op til 16,5 mio. kr. fra lånepuljen. Det drejer sig om Volstrup Skole, Hedeboskolen, Munkebakkeskolen, Thorshøj Skole og Præstbro Ældrecenter.

– Jeg vil først og fremmest understrege, at vi ikke river bygninger ned, som vi med fordel kan sælge. Det giver simpelthen ikke mening. Når det er sagt, er vi samtidig opmærksomme på, at tomme bygninger skæmmer lokalsamfundet, og koster kommunen rigtig mange penge i vedligehold og opvarmning, selvom de står tomme – og de penge kan sagtens bruges andre steder, siger Birgit S. Hansen, Borgmester i Frederikshavn Kommune.

Salg er førsteprioritet
I kommunen er man ved at undersøge muligheden for at sælge Hedeboskolen og Præstbro Ældrecenter, mens Volstrup Skole er solgt til Vækstgruppen Sæby Business Park A/S. Det er stadig førsteprioritet at sælge bygningerne, og derfor skal lånepuljen kun ses som en mulighed, hvis ikke det lykkedes at sælge bygningerne.

Det har ikke været muligt at finde anden permanent anvendelse til Thorshøj Skole og Munkebakkeskolen, som dog anvendes midlertidigt indtil den nye Multihal står klar, og til filmoptagelserne i forbindelse med tv-serien Norskov. Kommunen arbejder videre med at indstille dem til nedrivning via den låneadgang, som nu er stillet til rådighed, når de ikke længere er i brug.

– Jeg ser lånepuljen som en rigtig god mulighed, vi kan vælge at gøre brug af, hvis ikke bygningerne kan bruges til andet – eller kan sælges. Faktisk peger meget i retning af, at nogle grunde er mere attraktive at sælge, hvis ikke der er bygninger på dem, siger Birgit S. Hansen.

Med nedrivningspuljen har kommunen fået mulighed for at finansiere en nedrivning, men der skal en politisk beslutning til, før bygninger kan rives ned. De fem bygninger koster i dag 1,3 mio. kr. årligt at vedligeholde og varme op, selvom de står tomme.

Sund økonomi og kloge kvadratmeter
I kommunen er man netop ved at undersøge, om det er muligt at bruge lånepuljen til andre bygninger end de fem, som er blevet godkendt i ansøgningen. På den måde kan kommunen selv prioritere, hvilke bygninger der trænger mest, og samtidig gøre brug af lånepulje, hvis nogle af bygningerne fra ansøgningen bliver solgt.

I Frederikshavn kommunes ejendomscenter arbejder man målrettet med at modernisere, energioptimere og forbedre kommunens bygninger til gavn for flest mulige borgere. Det betyder samtidig, at der skal ryddes op i de mange bygninger, som ikke bliver brugt, fordi de forfalder og samtidig koster rigtig mange penge.

Baggrund:
Oprindeligt ansøgte Frederikshavn Kommune om mulighed for at låne 17.550.000 kr. fra Økonomi- Og Indenrigsministeriets lånepulje for 2015 på 50 mio. kr.

Den særlige lånepulje til nedrivning er en del af Vækstpakke 2014 og reserveret til yderområder. Baggrunden for etablering af lånepuljen er den manglende efterspørgsel på kommunale bygninger og grunde i yderområder.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Mulighed for nedrivning af tomme ejendomme kan gavne' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger