Nyt kapital i Nordjyske Banks 125-årige historie

Nyt kapital i Nordjyske Banks 125-årige historie

11. marts 2015 - kl. 12:40 - af

aktionaermoede Nordjyske BankNordjyske Banks bestyrelsesformand havde i sin beretning på generalforsamlingen i aftes primært fokus på sammenlægningen med Nørresundby Bank og landbrugets situation

Bestyrelsesformand i Nordjyske Bank, advokat Hans Jørgen Kaptain, kunne i aftes byde velkommen til knap 2.000 fremmødte aktionærer ved bankens ordinære generalforsamling i Arena Nord.

Han kunne overordnet konstatere, at Nordjyske Bank igen i 2014 kunne præsentere et tilfredsstillende resultat før skat på 109 mio. kroner, mod et tilsvarende resultat i 2013 på 71 mio. kroner. Han fandt resultatet tilfredsstillende, specielt set i lyset af de udfordringer, som landbrugserhvervet har haft i den sidste halvdel af 2014 og de deraf større nedskrivninger, som det har været nødvendigt at tage i banken på dette erhverv.

Bankens basisindtjeningen før nedskrivninger, bidrag til Indskydergarantifonden samt kursregulering af værdipapirer m.v. var i 2014 225 mio. kroner, hvilket er den største basisindtjening, banken nogensinde har haft

”Vi kan slå fast, at Nordjyske Bank fortsat er en kernesund og bundsolid bank, med et tilfredsstillende indtjeningsniveau, en komfortabel likviditetssituation og en god solvens,” fastslog bestyrelsesformanden.

Nørresundby Bank øverst på ønskelisten
Det var imidlertid to andre områder, som havde en største fokus i beretningen. Dels var det den forestående overtagelse af Nørresundby Bank, og dels landbrugets alvorlige situation og de relaterede virkninger heraf i Nordjyske Bank.

Om den forestående sammenlægning med Nørresundby Bank sagde Hans Jørgen Kaptain bl.a.: ”Jeg har i mine beretninger de senere år ikke lagt skjul på, at vi i Nordjyske Bank har haft et udtalt ønske om at deltage aktivt i de strukturtilpasninger, som er sket og fortsat sker i sektoren i disse år. Vi har hele tiden haft en stærk tro på, at vi vil stå stærkere, hvis vi var større end den størrelse, som banken har i dag”.

”Jeg har også sagt, at et opkøb eller en fusion kun kom på tale, såfremt den taktisk, strategisk og operationelt vil være en god idé for Nordjyske Bank, vore kunder, aktionærer og medarbejdere”.

”Det er sammenlægningen med Nørresundby Bank. Banken har i mange år stået øverst på vores ønskeliste over fusionspartnere. De to banker passer sammen som hånd i handske, og med sammenlægningen bliver der på alle måder skabt en stærk og velkonsolideret bank med en kapitalmæssig styrke til at bidrage til den økonomiske udvikling i hele Nordjylland”, pointerede formanden.

Landmændene er økonomiske soldater
Knap så rosenrødt så han på landbruget, som for alvor blev ramt, da Rusland den 6. august forbød import af de fleste typer fødevarer fra EU.

Som Hans Jørgen Kaptain udtrykte det: ”Man kan sige at landmændene, uden selv at ville det, blev udkommanderet som økonomiske soldater under handelskrisen”.

Han sagde endvidere: ”Der er ingen tvivl om, at fortsætter handelskrisen ret længe – og det er der noget, der tyder på at den gør – så vil de svagest funderede landmænd ikke kunne overleve. En del er i forvejen stærkt tynget af en alt for stor gæld, deres egenkapital er brugt op, og det samme er efterhånden muligheden for at låne flere penge i banken. Disse landmænd har intet økonomisk beredskab og ingen stødpude, der kan absorbere de voldsomme prisfald”.

Nordjyske valgte i 2014 at nedskrive 94 mio. kroner på bankens landbrugsengagementer, og har nu i alt reserveret nedskrivninger og kursnedskrivninger på engagementer med dansk erhvervslandbrug på 281 mio. kr. – primært koncentreret omkring mælkeproducenter og svineproducenter.

”Det er selvfølgelig rigtigt hårdt for både svineavlere og mælkeproducenter, og vi arbejder som sagt hele tiden aktivt med vores portefølje af landbrugskunder. Men lad mig endnu engang slå fast, at det IKKE er noget der truer bankens eksistens”, konkluderede Hans Jørgen Kaptain.

Formanden kom i sin beretning også ind på udviklingen i Nordjylland og de mange forskellige aktiviteter, som var blevet gennemført i Nordjyske Bank i løbet af 2014, inden han sluttelig, sædvanen tro, takkede bankens ledelse og medarbejdere for veludført gerning i det forgangne år.

Nye i repræsentantskabet
Under dagsordens punkt E, ”Valg af medlemmer til repræsentantskabet”, blev direktør Peter Conradsen, Frederikshavn og advokat (L), juridisk- og HR-chef Anne Kaptain, Sæby nyvalgt til repræsentantskabet, mens Frans Nørby, Hjørring og Gert Nielsen, Blæsbjerg trådte ud, jf. aldersbestemmelser og retningslinjer vedtaget af repræsentantskabet.

Formand Hans Joergen Kaptain Advokat (L) Juridisk- og H copy Peter Conradsen F copy

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Nyt kapital i Nordjyske Banks 125-årige historie' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER