Deflation i Danmark – således påvirkes din privatøkonomi

Deflation i Danmark – således påvirkes din privatøkonomi

11. marts 2015 - kl. 0:01 - af

250x600 Finans5Danske forbrugerpriser falder for første gang siden 1954. Således var forbrugerpriserne for januar 0,1 procent lavere end samme måned sidste år, og noget tilsvarende er ikke set siden midten af forrige århundrede. Faldende priser kaldes deflation, men der er ingen grund til bekymring, mener forbrugerøkonom i Nykredit, Johan Juul-Jensen. Den negative prisudvikling giver nemlig forbrugerne flere penge mellem hænderne, hvilket kan være med til at sætte gang i forbruget.

Deflationen er kommet til Danmark. Det sker efter et fald i forbrugerpriserne i januar med 0,1 procent i forhold til januar sidste år. Det er første gang i 60 år, at forbrugerpriser direkte falder, og faldende priser skaber traditionelt angst og bæven blandt økonomer. Men hvis prisfaldet blot er kortvarigt, kan det faktisk være gavnligt, vurderer forbrugerøkonom i Nykredit, Johan Juul-Jensen, fordi den negative inflation skaber højere købekraft hos forbrugerne.

Øget købekraft
Det generelle lønniveau i Danmark stiger i øjeblikket mellem 1 procent og 1,5 procent årligt, og når forbrugerpriserne ikke stiger tilsvarende men tværtimod falder, stiger danskernes realløn og dermed også købekraften. Og det kan sætte gang i privatforbruget.

– Lav inflation eller direkte deflation som vi oplever nu, er økonomisk set et tveægget sværd. For mange forbrugere kan det her og nu være et kærkomment fænomen, fordi lønnen stiger mere end priserne og man derfor man købe mere for de samme penge. Forlænges situationen over længere tid, giver det dog en række samfundsøkonomiske udfordringer, som kan stække den økonomiske udvikling, siger, Johan Juul-Jensen.

Faldende olie- og energipriser tækker priserne ned
Han understreger dog, at det i den aktuelle situation er en god nyhed for dansk økonomi. Den lavere inflation skyldes nemlig hovedsageligt de faldende energipriser og lavere afgifter, ikke en usund økonomi.

– Årsagen til faldet i forbrugerpriserne er først og fremmest det store fald i olie- og energipriserne. Lige nu er der derfor ingen grund til at råbe vagt i gevær overfor det store deflationsspøgelse. Her og nu er det overvejende positivt for den danske økonomi, da vi kan håbe på, at den højere købekraft kan medvirke til at skubbe gang i privatforbruget, som efterhånden har været i hi i flere år, siger han.

Han påpeger samtidig, at lav inflation betyder lavere sandsynlighed for at rentestigning, hvilket især er godt for de boligejere med variabelt forrentede lån.

Også for de mange danskere med store opsparinger i banken, er den lave inflation velkommen. Det betyder nemlig, at værdien af opsparingen ikke udhules i samme omfang som i perioder med høj inflation.

– Selv om købekraften af ens opsparing i øjeblikket stiger, er det ikke det samme som, at man ikke skal gøre noget. Renten på indlån er i dag typisk tæt på nul og der er mange muligheder for, at opnå et betydeligt bedre afkast, påpeger Johan Juul-Jensen.

Af Claus Forrai, finansbureauet.dk

Læs flere nyheder fra FinansBureauet her

 

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Deflation i Danmark - således påvirkes din privatøkonomi' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER