Greenpeace-rapport ser skifergas-boring som en trussel

Greenpeace-rapport ser skifergas-boring som en trussel

10. marts 2015 - kl. 0:17 - af

Skifergas_600x250Det franske olieselskab Total forventes at begynde den første efterforskningsboring efter skifergas i Danmark i løbet af foråret. Total vil placere et boretårn vest for Dybvad og bore 3-4 km ned i undergrunden for at søge efter skifergas.

Hvis regeringen tillader det, vil Total senere i år udføre fracking (hydraulisk frakturering) med henblik på efterfølgende at udvinde skifergas fra hundredvis af boringer.

Men en ny 44 sider lang rapport fra Greenpeace fremlægger bred dokumentation af udlandets erfaringer, især fra USA, med fracking (boring) efter skifergas. På den baggrund bør der efter Greenpeace’s opfattelse kun være én løsning for Danmark: forbyd fracking og lad skifergassen blive i jorden!

Ved fracking pumpes der meget store mængder vand og kemikalier i undergrunden, som skeptikerne frygter, vil skabe en cocktail af kemikalieforurenet spildevand, der kan ødelægge grundvandet og føre til radioaktivt affald. Lande som Skotland, Bulgarien, delstaten New York og Totals eget hjemland Frankrig har af samme grunde allerede indført forbud.

Hvis ikke politikerne i Danmark går forbuddets vej, vil Totals fracking-planer ved Dybvad ifølge Greenpeace-rapporten medføre alvorlige trusler mod grundvandet. Greenpeace mener, at danske politikere har sovet i timen ved at give Total og Nordsøfonden tilladelse til boring.

Klima- og energimedarbejder Tarjei Haaland mener ligefrem, at fornuften har svigtet politikerne, da de udstedte licenser til boringer. ”Det såkaldte skifergaseventyr er blevet til et miljø- og sundhedsmæssigt mareridt. Man har udsat befolkningen for bl.a. hormonforstyrrende fracking-kemi, risiko for barnløshed og abort,” siger han og opfordrer politikerne til at stoppe Totals planer: ”Kom til fornuft nu og sig nej til fracking, inden det er for sent!”

Greenpeace peger på, at hver boring vil kræve 10-20 millioner liter vand og 50-70 tons kemikalier. 20-50 % af det kemikalieholdige fracking-vand kommer op til overfladen forurenet med radioaktive stoffer, tungmetaller og svovlforbindelser fra skiferen, og det er ifølge miljøorganisationen en klar fare for det danske grundvand.

Rapporten redegør bl.a. for, at en typisk skifergasbrønd i Danmark efter Totals egne beregninger vil bruge mellem 10.000 og 20.000 kubikmeter vand i løbet af de 2-3 måneder, det tager at sætte den op, bore, teste og færdiggøre brønden, svarende til 10-20 millioner liter vand – eller 4-8 olympiske svømmebassiner. Kemikalieforbruget på 0,5- 1 % af væsken svarer til 50.000-200.000 liter kemikalier per boring.

Greenpeace nævner, at der vil være risiko for, at almindelige symptomer, som folk kan blive ramt af, f.eks. vil kunne være træthed, næseblod, udslæt, hovedpine og luftvejsproblemer og i grellere tilfælde kræft.

Greenpeace kritiserer i rapporten også regeringen for at åbne for skifergas, der er et fossilt brændsel, som markedsføres som en grøn løsning. Men skifergas kan på grund af metan-udslip være lige så klimaskadeligt som kul og olie. Udvinding af skifergas vil ud fra Greenpeace’s vurderinger være i strid med Danmarks ambitiøse klima- og energimål og klimavidenskaben, der fastslår, at mindst 2/3 af verdens reserver af fossile brændsler skal blive i jorden, hvis vi skal holde den globale opvarmning under 2 grader.

”Danmark har indtaget en flot og fortjent rolle som grøn leder med målet om at omstille til 100 procent vedvarende energi i 2050. Det er derfor uforståeligt, hvis regeringen ikke fjerner denne alvorlige plet på Danmarks grønne førertrøje. Fracking vil udsætte miljøet og danskernes sundhed for alvorlige farer, og det vil sende et helt forkert signal til de andre lande, som vi håber på at blive forbillede for,” siger Tarjei Haaland.

Total er i færd med at gøre sit udstyr klar til at starte efterforskningsboringen ved Dybvad. Hvis selskabet vurderer, at der er skifergas, som er værd at satse på, vil det gå efter at indlede frackingforsøg senere på året. Dette kræver dog en ny redegørelse af virkningerne på miljøet.

Dette link kan benyttes, hvis man vil læse mere om rapporten:

http://www.greenpeace.org/denmark/Global/denmark/Klima/2015/FornuftEllerFracking.pdf

Tekst af Per Rye

2 kommentarer til “Greenpeace-rapport ser skifergas-boring som en trussel” under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

2 kommentarer til “Greenpeace-rapport ser skifergas-boring som en trussel”

 • Heller ikke vedrørende fracking planerne har fornuften forladt regringen. Fornuften har i vældig mange sammenhænge aldrig været til stede.
  Spørgsmålet om hvem der scorer en økonomisk gevinst, må vel kunne forlanges offentliggjort.
  Kun i vished om gennemsnitsborgerens dvaletilstand mellem visse TV udsendelser, kan også landets regering uberørt sove videre.
  Fravælg ikke fornuften !

 • Rita Levorsen

  Du har ret Bent Jensen, den de scorer den økonomiske gevinst…vil også klart forsøge at overbevise alle om de positive sider…og forsøge at skjule de uheldige konsekvenser.
  Lad os håbe at folk vågner op af dvaletilstanden, før det er for sent.

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Greenpeace-rapport ser skifergas-boring som en trussel' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER