Lad skifergassen blive i jorden!<br>…

Lad skifergassen blive i jorden!

5. februar 2015 - kl. 9:56 - af

debat_600x250Redaktionen har modtaget dette indlæg fra Lisbeth Bech Poulsen, miljøordfører(SF) og Paul Rode Andersen, folketingskandidat for SF, Frederikshavn

Skifergas er en trussel mod vores drikkevand, vores natur, miljø og klima! Det er den forkerte vej at gå for at nå vores mål og at blive fri for fossile brændsler.

I Frederikshavn fortsætter Total efterforskningen efter skifergas på den lokalplanstilladelse, som et flertal i Frederikshavn Byråd har udstedt. Alle de borgerlige partier samt Socialdemokraterne har medvirket til at bane vejen for udvinding af skifergas i Vendsyssel. Kun SF og Enhedslisten stemte imod.

Flertallets beslutning skal ses i lyset af, at de selvsamme partier samtidig har besluttet at gøre Frederikshavn til en vedvarende energikommune! Det er jo helt sort.

Flere lande og delstater har indført forbud mod fracking i forbindelse med udvindingen af skifergas – senest New York State i december og Skotland i sidste uge.

Chevron meddelte for nogle dage siden, at selskabet opgiver skifergas i Polen.

I Nordsjælland, som bliver det næste sted Total vil søge efter skifergas, har Socialdemokraterne i såvel Allerød som Gribskov vendt sig mod skifergassen.

Vi ønsker skifergassen skal blive i jorden af flere grunde:

For det første skal 2/3 af de fossile reserver forblive i undergrunden, og efterforskning efter nye felter skal stoppes, såfremt Danmark ønsker at leve op til målsætningen om, at den globale temperaturstigning skal holdes under 2 grader.

I 2012 blev vi enige om at lave verdens bedste og grønneste energiaftale. Vi har et mål om at  halvdelen af elforbruget i 2020 skal leveres af vind, at kulkraften skal afvikles inden 2030, og at der skal omstilles til 100 % vedvarende energi i 2035 i el- og varmesektoren og i transportsektoren i 2050, kan det danske behov for naturgas i den fossile udfasningsperiode dækkes fra de eksisterende felter i den danske del af Nordsøen.

Et andet problem ved skifergas er, at noget af skifergassen, som hovedsageligt består af metan , udslipper til atmosfæren. Metan regnes for en langt stærkere drivhusgas end CO2, og dermed er det synspunkt, at skifergas forurener mindre end kul, varm luft!

I USA er der anvendt 750 forskellige kemikalier ved fracking. Hvis Danmark åbner for produktion af skifergas, vil det for det tredje risikere at føre til store mængder kemikalieforurenet spildevand fra den opsprækkede alunskifer – med risiko for forurening af grundvandet.

De mange boringer vil for det fjerde få store indvirkninger på natur og miljø. Der skal hele tiden bores nye brønde med boretårne for at producere en given mængde skifergas, og det vendsysselske landskab vil blive arret til ukendelighed.

Dertil kommer etablering af vejanlæg, kemikalielagre, spildevandsbassiner og gasdistribution og stærkt forøget lastbiltransport af vand, kemikalier og sand til borepladsen, og tilsvarende transport fra borepladsen af spildevand og affald.

Vi vil lade skifergassen blive i jorden og arbejde for vedvarende energi i stedet!

 

2 kommentarer til “Lad skifergassen blive i jorden!
…” under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

2 kommentarer til “Lad skifergassen blive i jorden!
…”

 • Hej
  Ovenstående er kendt stof for de der har interesseret sig for skifergasproblematikken. Stof som burde have været en del af beslutningstagernes grundlag, før de sagde ja til at lave en prøvefraktuering ved Dybvad.
  Når jeg alligevel synes det har værdi, er det fordi det giver mulighed for, at ikke kun de der allerede ved, men også de der måske gerne vil vide, nu får en opsummering af problematikken og dermed grundlaget for at afvise prøvefraktueringen.
  Så tak fordi I forsøger at lade ringene brede sig i drikkevandet inden det bliver forurenet!
  Men bedst vil det være om ringene når Christiansborg i tide.
  Venligst

 • Rita Levorsen

  Tak for et fint oplysende indlæg.

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Lad skifergassen blive i jorden!
...'
til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER