Folkeoplysningen, frivillige og foreninger fremhæves

Folkeoplysningen, frivillige og foreninger fremhæves

26. januar 2015 - kl. 16:44 - af

Frederikshavn_Raadhus_600x250_5036Frivilliglivet er en uvurderlig ressource i det danske samfund. Et sted, hvor mennesker kommer af fri vilje for at mødes og udvikle sig. Det skal der værnes om og sættes pris på.

Folkeoplysningsudvalget i Frederikshavn Kommune har på sit kommende møde den 27. januar på dagsordenen et punkt om implementering af ny folkeoplysningspolitik.

Byrådet vedtog i maj 2013 kommunens folkeoplysningspolitik. Der blev udarbejdet et handlingskatalog som tillæg til politikken, som indeholder forslag til mulige aktiviteter med afsæt i det folkeoplysende område. Kataloget er udarbejdet af de borgere, der har været inddraget, og kataloget er overgået som et arbejdspapir for folkeoplysningsudvalget. Nu skal udvalget afklare, hvad der skal sættes i gang i 2015.

Det er visionen, at alle borgere i Frederikshavn Kommune skal have lige adgang til folkeoplysende aktiviteter og fællesskaber, der er inkluderende, øger den mentale og fysiske sundhed, fremmer oplevelsen af medborgerskab og forståelsen af at leve i et demokratisk samfund.

Kommunen ønsker, at folkeoplysningen skal være tilgængelig, inkluderende, udviklende, synlig samt samarbejdende. Det skal bl.a. ske ved at gøre det endnu nemmere at drive folkeoplysende foreningsarbejde, hvor regler smidiggøres, og nye organiseringsformer udvikles, ligesom der anvendes ny teknologi.

Kommunen vil endvidere understøtte læringsmiljøer i det folkeoplysende, som sikrer videndeling blandt foreninger og organisationer – og skaber synlighed i lokalområdet om de folkeoplysende aktiviteter, og der skal skabes bevægelse i det folkeoplysende mod endnu større grad af eget ansvar for udvikling af området, for organisatorisk fleksibilitet og mere selvledelse.

Der skal arbejdes for en større bevidsthed hos borgerne om, at det folkeoplysende er en del af den demokratiske dannelse, og der skal tilbydes samarbejde og udviklingsfællesskaber med relevante partnere såsom handicap-, ældre-, børn og unge- og det sociale område.

Kort sagt: udvikling af folkeoplysningen realiseres gennem forpligtende fællesskaber.

Frederikshavn Kommune ønsker at fremhæve det folkeoplysende, den frivillige og de foreninger, der hver dag yder en indsats. En indsats, der er med til at sikre det folkeoplysende område og inklusion af mennesker. Det skal ske ved udvikling af anledninger til at anerkende det folkeoplysende. Udviklingen skal ske i et samarbejde mellem Kultur- og Fritidsudvalget og det folkeoplysende foreningsliv. Aktiviteter kan fx være: ”Folkefesten”, der er en showcase for folkeoplysningen og frivilligheden; den afholdes hvert andet år. ”Severin Prisen”, der uddeles til bemærkelsesværdige aktiviteter og mennesker; prisen uddeles i forbindelse med “Folkefesten”. Endelig er der ”Buketten”, der uddeles ad hoc til mennesker og/eller foreninger, der har fortjent et skulderklap i dagligdagen.

Frederikshavn Kommunes folkeoplysningspolitik er vedtaget og offentliggjort i 2013 og gælder frem til 2016. Politikken er et arbejdsredskab, der sætter retningen for det daglige samarbejde mellem alle aktører på det folkeoplysende område. Politikken er en vision om at skabe og understøtte et levende, varieret og værdifuldt udbud af folkeoplysende aktiviteter for kommunens borgere.

Tekst af Per Rye

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Folkeoplysningen, frivillige og foreninger fremhæves' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER