Apoteket informerer – kalk til knoglerne

Apoteket informerer – kalk til knoglerne

18. januar 2015 - kl. 0:21 - af

apo1 600x250Kalk er nødvendig for at vedligeholde normale knogler.

Det skønnes, at omkring 420.000 danskere har brug for ekstra kalk og D-vitamin til at vedligeholde deres knogler og tænder. De ved det bare ikke.

I mange tilfælde opdages et behov for kalk og D-vitamin først sent. Der er som regel ingen synlige ydre tegn, da knoglerne langsomt svækkes indefra og gøres porøse. Den langsomme nedbrydning forårsager ikke umiddelbart smerter eller andet ubehag, men knoglerne kan afkalkes og blive skøre.

Tidlig nedbrydning
Skeletmængden er på sit højeste omkring 25 års alderen for begge køn, men efter omkring 35 års alderen begynder både mænd og kvinder at miste knoglemasse1. Mænd mister omkring 0,5 % knoglemasse pr. år og kvinder mister ca. 1,0 % pr. år og endda mærkbart mere lige efter at overgangsalderen sætter ind.

Levende knogler
Knoglerne er en levende organisme. Derfor har knoglerne brug for kalk (calcium) for at blive vedligeholdt. For en normal optagelse af kalken kan der også være et behov for D-vitamin, som sikrer optagelse af kalk. D-vitamin bidrager til optagelsen af kalk og fosfor.

Kalk og D-vitamin
Mejeriprodukter som mælk og ost samt grønne grøntsager som broccoli, spinat og grønkål er vigtige kilder til kalk i kosten. Dertil kommer så D-vitamin, som i kosten (20 %) findes i fede fisk, kød og æg. D-vitamin dannes desuden i huden under påvirkning af sollys (80 %).

Den mørke danske vinter kan gøre det svært at få de anbefalede mængder D-vitamin fra solen og gennem kosten. Det gælder især, hvis man opholder sig meget indendørs (f.eks. ældre) eller hører til gruppen af tildækkede og mørklødede personer. Samtidig er det vigtigt for knoglerne at motionere, da belastningen fra motion styrker knoglerne.

K-vitamin
Ligesom D-vitamin er K-vitamin med til at opretholde normale knogler. K-vitaminet er nødvendigt for at aktivere proteinet osteocalcin, som kort fortalt tilfører kalk til knoglerne. K-vitamin findes i en række grønne grøntsager, f.eks. kål, og dannes tillige af bakterierne i tarmen.

Vedligehold normale knogler
Undersøgelser af danskernes kost viser, at en stor del af befolkningen mangler kalk og D-vitamin i kosten og derfor har brug for at indtage de manglende næringsstoffer via kosten eller eventuelt ved et tilskud. Derudover er det vigtigt med en “knoglevenlig livsstil”, der handler om at dyrke motion, undgå rygning, spise sundt og begrænse forbruget af alkohol.page1image21152

På apoteket kan man hente gode råd, vejledning og de rette produkter. Vi står klar til at hjælpe omkring tilskud af kalk, D-vitamin og K2-vitamin. En kalktablet er ikke bare en kalktablet, og vi tilbyder kun produkter med dokumentation for optagelighed i organismen. Der findes mange forskellige produkter, der passer til ens livsstil, situation og baggrund. Derfor er det vigtigt med individuel rådgivning på apoteket.

God søndag.
Sæby Apotek

Gode råd til at knoglevenlig livsstil

• Styrk knoglerne ved at dyrke motion
• Sørg for at indtage en alsidig kost for at få dækket behovet for kalk og D-vitamin (som minimum en halv liter skummetmælk og et par skiver mager ost til voksne)
• Tag et tilskud af kalk, D-vitamin og K2-vitamin, især hvis du ikke indtager mælkeprodukter
• Undgå at ryge og drikke alkohol i større mængder. Begge dele øger hastigheden af knoglenedbrydningen
• Undgå store mængder kaffe. Mere end otte kopper kaffe dagligt kan bevirke et øget tab af kalcium fra nyrerne
• Vær særligt opmærksom, hvis du har været i behandling med binyrebarkhormon

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Apoteket informerer – kalk til knoglerne' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER