Indblik i Brorsons salmedigtning og teologi

Indblik i Brorsons salmedigtning og teologi

17. januar 2015 - kl. 10:49 - af

Lyngsaa Kirkehus_600x250Torsdag den 29. januar kl. 19.00 afholdes sangaften i Lyngså kirkehus. Hovedpersonen denne aften vil være en af dansk salmedigtnings store klassikere, nemlig Hans Adolph Brorson, som de fleste kender for salmer som: ”Op, al den ting”, ”Den yndigste rose” og ”Den store hvide flok”. Brorson har i det sidste år været markeret med en lang række arrangementer rundt omkring i landet, fordi det er 250 år siden han døde. Brorson virkede som præst i 1700’tallets begyndelse i Randerup og Tønder. Karrierens højdepunkt indtraf da Brorson i 1741 blev biskop over Ribe Stift.

Vil Brorson da sige os noget i dag? Kan hans efterhånden 300 år gamle salmer tale til mennesker i dag i vores moderne og komplekse tidsalder? Til trods for de store forskelle i den samfundsmæssige kontekst mellem den senbarok, som var Brorsons samtid og vores tid i dag, er der alligevel mange paralleller. Brorson levede i spændingsfeltet mellem en gryende oplysningstid og rationalisme, og i modsætning hertil stod en stærkt følelsesbetonet kristendomsopfattelse i pietismen. Troen var for pietisterne et erfaringsmæssigt og følelsesmæssigt anliggende, som hverken kunne afklares- eller forklares intellektuelt.

Hos pietisterne og i Brorsons salmer mærker vi en længsel – en længsel efter evigheden, og en længsel efter at føle Guds nærvær og at lægge verdens ondskab bag sig.

I vores tid oplever vi også på mange måder dette spændingsfelt – på den ene side regerer økonomer, embedsmænd og politiske kommentatorer, som med kirurgisk præcision skærer kagen og serverer sandheden på TV2 News. På den anden side ser vi hos mennesker i dag en helt utrolig længsel efter mening. Det moderne menneske kan søge mening mange steder: bl.a. i den alternative spiritualitet og selvudvikling, hvor man søger indad i sindet – med forskellige former for healing, meditationer osv. Vores tid er også karakteriseret ved en vældig fromhedsdyrkelse med fokus på sundhed. I dag er det utrolig positivt at dyrke motion, og man går hellere med reklametryk på tasker og T-shirts fra fitnesscenteret end fra sin lokale sognekirke. Der er også i tiden megen fokus på afholdenhed. Rygning er en socialt set uacceptabel aktivitet, og grænserne for hvornår man er alkoholiker svinder løbende ind til det helt restriktive – for slet ikke at tale om kosten! Et moderne billedblad er et rent overflødighedshorn af syndsbekendelser. En rigtig pietist ville glæde sig over tingenes tilstand i dag!

Brorson vender i sine salmer blikket væk fra verden og frem mod evigheden, mødet med Jesus Kristus og det evige liv i paradiset. Denne længsel efter evigheden og forventningen om noget bedre efter livets afslutning her på jorden kan synes provokerende for det moderne menneske, som er så optaget af ”nu’ets kraft” og at leve så længe som muligt.

Kirkemusiker Henrik Strøm fra Abildgård kirke vil sammen med sognepræst, Helge Morre Pedersen, denne aften give et indblik i Brorsons salmedigtning og teologi.

Kom og vær med til en sangaften, hvor man skal smage på en række fantastiske salmer, og nærmest få en skefuld af evigheden serveret på et sølvfad. Det er ikke så ringe endda, det har vi også brug for i dag.

Prisen for at deltage i denne sangaften er 20 kroner, som dækker udgiften til kaffe og brød.

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Indblik i Brorsons salmedigtning og teologi' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER